Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udruga planira osnovati laboratorij za potrebe analize tla i vina

31.01.2011. 23:00
Udruga planira osnovati  laboratorij za potrebe  analize tla i vina


Jedan od prioriteta u Udruzi je analizirati tržište u našoj županiji. Kada utvrdimo stanje udruženi nastupamo prema ugostiteljima i hotelijerima s ciljem uspostavljanja poslovnih suradnji na obostrano zadovoljstvo. Naša vina imaju kvalitetu i htjeli bismo da se u što većoj ponudi nađu u ugostiteljskim objektima Zadarske županije – Damir Jurjević, predsjednik Udruge vinara i vinogradara Zadarske županije


Udruga vinara i  vinogradara Zadarske županije, Vina Liburna osnovana  je u prosincu prošle godine.  Udruga za sada broji 12 članova čiji je predsjednik Damir  Jurjević, a dopredsjednik  Željko Vrsaljko. 
Glavni ciljevi ove Udruge  su stvaranje prepoznatljivosti  kvalitete vina Zadarske županije, širenje poslovnih suradnji na domaćem i inozemnom tržištu, osnivanje laboratorija za potrebe analize tla  i vina, stručna podrška članstvu, njegovanje i oživljavanje  tradicionalnih običaja vezanih  uz vinogradarstvo i vinarstvo,  organiziranje savjetovanja i  predavanja, seminara, kongresa i tribina te drugih  stručnih skupova. Da bi što  bolje promovirali svoja vina i  osvojili nova tržišta odlučni su  u organizaciji zajedničkih nastupa na izložbama i sajmovima diljem Hrvatske i svijeta.  Sajmovi na kojima će sudjelovati u trećem mjesecu su  Vinovita u Zagrebu i Prowein  u Duesseldorfu, koji je ujedno  i najveći sajam vina na svijetu.
Kvalitetna vina  
– Prošle godine sam izlagao  na sajmu u Duesseldorfu i  jako sam zadovoljan što sam  prisustvovao. Upoznao sam se  s hrvatskim i svjetskim poznatim vinarima te im predstavio svoja vina Merlot 2007.,  Syrah 2009., Pošip 2006.,  Chardonnay 2007. Ostvario  sam nove poslovne kontakte s  trgovačkim predstavnicima,  vinarima i sommelierima tako  da sam već prošle godine svoje  proizvode plasirao na tržišta  izvan Zadarske županije, rekao nam je Damir Jurjević te  dodao kako smatra da će se na  ovaj način udruženi predstaviti na sajmovima brojnim vinarima i vinogradarima, posjetiteljima iz naše zemlje i  svijeta s ciljem osvajanja novih  tržišta.
– Jedan od prioriteta u  Udruzi je analizirati tržište u  našoj županiji. Kada utvrdimo  stanje udruženi nastupamo  prema ugostiteljima i hotelijerima s ciljem uspostavljanja poslovnih suradnji na obostrano zadovoljstvo. Naša vina  imaju kvalitetu i htjeli bismo  da se u što većoj ponudi nađu  u ugostiteljskim objektima  Zadarske županije. Od strane  struke izradit će se pristupi  kako što uspješnije plasirati  naš proizvod. Nadamo se da  ćemo svi skupa naći najbolja  rješenja sve s ciljem upoznavanja domaćih i stranih gostiju s našom vinskom ponudom, rekao nam je Jurjević.  
U Udruzi se intenzivno radi  na planovima vezanim za promidžbu vina tijekom turističke sezone. Plan im je na  ljeto u Zadru organizirati  međunarodni festival vina i  hrane. Domaći i strani turisti  bi se na taj način upoznali sa  širokom paletom kvalitetnih  proizvoda Zadarske županije.  Tom prilikom bi stručnjaci s  područja gastronomije vodili  radionice i svoja kulinarska  umijeća podijelili s posjetiteljima. Članovi Udruge smatraju da bi ovakav festival privukao vinare i vinogradare iz  Slovenije, Austrije, Njemačke  i šire te kako je to prilika za  izmjenom iskustva te realizacijom novih poslovnih suradnji. 
Obogatiti sadržaj  turističke ponude
– Feštice koje se održavaju  petkom tijekom ljetnih mjeseci bile bi uvod u veliku feštu,  odnosno festival vina i hrane.  U realizaciji istog smo u dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Zadra i Zadarske županije. S našim planovima također su upoznati  Grad Zadar i Zadarska županija i žele nam pomoći da se  razvijemo u gastronomski regionalni centar. Na ovaj način  bi se obogatio sadržaj turističke ponude dok nama proizvođačima znači priliku za  stvaranjem prepoznatljivosti  naših autohtonih proizvoda,  istaknuo je vinar i vinogradar  Damir Jurjević. 
Jedan od planova u Udruzi  je osnivanje laboratorija za  potrebe analize tla i vina. U  Hrvatskoj postoji nekoliko laboratorija, ali cilj u Udruzi je  osnovati jedan takav u Zadru.  Članovima Udruge, ali i svim  ostalim vinarima i vinogradarima bi realizacija ovog  projekta bila od velikog  značaja, jer u svojoj županiji bi  na taj način dobili sve stručne  informacije koje im ova institucija može pružiti i to u  kratkom vremenskom roku i  po pristupačnim cijenama.