Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Vinkovo u slici i riječi

31.01.2011. 23:00
Vinkovo u slici i riječi


Vinkovo 2011.  četrnaesta po redu degustacija  vina u Stankovcima obogaćena  je ove godine s nekoliko novina  među kojima je svakako najveća  da se na njoj natječu vinogradari  i vinari iz podregije sjeverne Dalmacije, to jest iz čitave Zadarske  i Šibensko-kninske županije. Novost je i da je Općina Stankovci  ovim povodom izdala i posebnu  publikaciju u kojoj su na jednom  mjestu sadržani mnogi podaci  vezani uz ovu manifestaciju, ali i  vinarstvo na ovome području.
“Na području Ravnih kotara  otvorilo se nekoliko malih vinarija na vlastitim gospodarstvima te je registrirano 25 vina za  tržište uz pripremu još nekoliko  koji će se uskoro pojaviti. Po  podacima kojima raspolažemo,  a temeljem broja posađenih  čokota vinove loze u Zadarskoj  županiji se danas može proizvesti 2,5 milijuna boca vina za  tržište”, navodi u Riječi organizatora načelnik Općine Stankovci Željko Baradić, predstavljajući geslo pod kojim se ove  godine manifestacija održala, a  to je “Znanje + kvaliteta =  tržište”.
Čitateljima se u uvodnom dijelu obraća i predsjednik Ocjenjivačke komisije dipl. ing. agr.  Zvonimir Vlatković koji podsjeća na često tegobnu prošlost  vinogradara i vinara, ali i sve  mogućnosti koje im pružaju sadašnjost i budućnost, u suradnji  sa stručnim službama koje su im  na raspolaganju. Zahvaljujući  ovoj suradnji vina su iz godine u  godinu sve kvalitetnija.
Posebno je predstavljen sortiment vina koja dolaze na Vinkovo s osnovnim značajkama  grožđa, što je popraćeno i fotografijama. Svi natjecatelji, i oni  s vinima na tržištu i oni s vinima u  postupku proizvodnje, nalaze se  u ovom izdanju sa svim potrebnim podacima. Predstavljena je i  ocjenjivačka komisija i, naravno,  pobjednici natjecanja, a pridodan je i pravilnik po kojem se  degustacija i ocjenjivanje odvijaju.