Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Za smrtonosni hitac u prijatelja 20 mjeseci

31.01.2011. 23:00
Za smrtonosni hitac u prijatelja 20 mjeseci


Sudsko vijeće nije imalo problema s utvrđivanjem činjenica jer je Roko K. (21) priznao optužbu. Postupak je vođen iza zatvorenih vrata, prema Zakonu o sudovima za mladež


Na 20 mjeseci  maloljetničkog zatvora jučer  je nepravomoćno osuđen  21-godišnji Zadranin Roko  K. koji je 15. travnja prošle  godine u kafiću “Ivana” u  Ulici Vida Došena usmrtio  21-godišnjeg Ivana Galića.  Presuda je to što ju je donijelo vijeće Županijskog suda u zagrebu na čelu sa  sutkinjom Milom Tecilazić  Bašić koje je Roka K. proglasilo krivim za općeopasnu  radnju sa smrtnom posljedicom.
Iako se prvotno vjerovalo  kako je zadarski student svog  vršnjaka ubio namjerno, vrlo  brzo pokazalo se kako se  radilo o neopreznom rukovanju oružjem što je kumovalo tragediji. Prema optužnici, Roko K. se tog dana u  kafiću “Ivana” družio s prijateljima Hrvojem Š. i Galićem.
Iako je trebao biti svjestan  opasnosti oružja, pogotovo u  zatvorenom prostoru, Roko  je u jednom trenutku izvadio  pištolj marke “Crvena zastava” što ga je imao kod sebe.  Pokazujući ga prijateljima, izvadio je iz njega spremnik sa  streljivom. Pri tome je jedno  zrno ispalo na pod, a kada ga  je podigao i vratio, Roko je  repetirao pištolj.
Uslijedilo je ispaljenje jednog hica. Metak je pogodio  Galića, nanijevši mu teške i  po život opasne ozljede. Od  njih je, iako je još uspio  oteturati do izlaza, 21-godišnjak preminuo pred vratima kafića.
Još tijekom istrage optuženi je priznao krivnju, što  je ponovio i jučer na glavnoj  raspravi. Postupak je vođen  iza zatvorenih vrata jer je  sudsko vijeće  odlučilo na preporuku psihologa i  Centra za socijalnu  skrb primijeniti  Zakon o sudovima  za mladež.
Taj zakon za kazneno djelo za koje  je Roko K. proglašen krivim  predviđa kaznu od  šest mjeseci do pet  godina zatvora. U  osudu što ju još  mora odslužiti  21-godišnjaku je  uračunato i vrijeme provedeno u  pritvoru – od 15.  travnja do  6. svibnja prošle godine.
Obrazlažući presudu, sutkinja Mira Tecilazić Bašić  naglasila je kako  sudsko vijeće nije imalo problema s utvrđivanjem činjenica u ovom slučaju, budući  da je okrivljeni priznao optužbu. To njegovo priznanje  uklopilo se u ostale prikupljene dokaze, kao i iskaze  svjedoka i vještaka. Kod odmjeravanja visine kazne uzeto  je u obzir da je Roku K. ovo  bio prvi sukob sa zakonom.