Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Cijene autobusnih karata još neće rasti

31.01.2012. 23:00
Cijene autobusnih karata još neće rasti


Rast cijena goriva nam je izuzetan udar na poslovanje, ali ističem da smo mi trgovačko društvo koje djeluje po zakonu o komunalnom gospodarstvu. Mi se ne financiramo samo od prodaje autobusnih karata, već dobivamo novac i iz proračuna
Unatoč tome što cijene goriva konstantno rastu, cijene autobusnih karata u Zadru još uvijek neće rasti, tvrde nam direktori tvrtki Puntamika Line i Liburnija d.o.o. Troškovi života su sve veći, cijene namirnica lagano rastu, što je posljedica visoke cijene goriva.
Naime, cijena eurodizela po litri je već blizu 10 kuna, odnosno 9 kuna i 78 lipa, dok je eurosuper 95 preskočio “psihološku” granicu te mu je cijena 10 kuna i 18 lipa. Analitičari ne vjeruju da će Vlada intervenirati u cijene goriva, a svi autoprijevoznici zbrajaju gubitke.
Edvin Šimunov, direktor zadarske tvrtke Liburnija, koja se osim prijevozom putnika bavi i svim uslugama Autobusnog kolodvora, istaknuo je da su samo u prošloj godini zbog rasta cijena goriva imali gotovo milijun kuna više troškova.
– Rast cijena goriva nam je izuzetan udar na poslovanje, ali ističem da smo mi trgovačko društvo koje djeluje po zakonu o komunalnom gospodarstvu. Mi se ne financiramo samo od prodaje autobusnih karata, već dobivamo novac i iz proračuna. Subvencije su presudne i od te podrške će najviše ovisiti hoće li cijene karata rasti. Posljednji put su cijene bile povišene 15. siječnja 2006. godine, a od kada sam ja direktor naše cijene su niže nego u drugim gradovima, kazao je Šimunov, dodajući da će i ako cijene budu rasle, ponovno biti niže nego u drugim gradovima.
Vlado Deranja, direktor tvrtke Puntamika Line, kategorički je odbio mogućnost podizanja cijena autobusnih karata i njihovih usluga, iako je i njegova tvrtka zbog cijene goriva imala puno veće troškove.
– Cijena goriva utječe dosta na naše poslovanje, ali zasad nećemo dizati cijene prijevoza. S poskupljenjem smo samo na gorivo potrošili petsto do šesto tisuća kuna više, ali cijene nismo dirali od 2005. godine. Mi nikada nismo ništa dobili i pokušavamo sami izdržati ovo vrijeme. Mi smo domaća firma, lokal-patrioti koji cijenimo naše ljude i ne želimo dizati cijene. Pretpostavljam da bi drugi podigli cijene da nije nas koji to ne želimo, kazao je Deranja.
Nastavi li se ovaj trend rasta cijena, u autobusnom će prijevozu doći do velikih poremećaja, a egzistencija prijevozničkih tvrtki i radnih mjesta bit će ugrožena.