Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I Hrvatska može Sloveniji osporavati njihovog arbitra

31.01.2012. 23:00
I Hrvatska može Sloveniji osporavati njihovog arbitra


Ako Slovenija ospori Budislava Vukasa jer je javno iznosio svoje stavove o sporu, iz istih razloga i Hrvatska može osporavati slovenskog arbitra Jerneja Sekolca
Hrvatska će uskoro, a svakako do isteka roka, i službeno obavijestiti Sloveniju i Europsku komisiju da će hrvatski arbitar u arbitražnom sudu, koji će odlučiti o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu, biti Budislav Vukas, ugledni hrvatski stručnjak za međunarodno pravo. Vukas je bio dugogodišnji sudac Međunarodnog suda za pravo mora u Hamburgu, s velikim međunarodnim iskustvom, a sudjelovao je u rješavanju mnogih graničnih sporova između država.
Odluku o Vukasovu imenovanju donijela je vlada Jadranke Kosor na jednoj od svojih posljednjih sjednica potkraj listopada prošle godine, no o njoj Zagreb nije odmah obavijestio Ljubljanu i Europsku komisiju jer arbitražni sporazum propisuje da države o svojim arbitrima moraju odlučiti najkasnije 15 dana nakon izbora predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda. O njihovu izboru Zagreb i Ljubljana dogovorili su se tek 17. siječnja. Potpuno neočekivano, Hrvatska i Slovenija uspjele su postići dogovor da će predsjednik arbitražnog suda biti ugledni francuski pravnik i dugogodišnji predsjednik i sudac Međunarodnog suda pravde Gilbert Guillaume, a dva člana Nijemac Bruno Simma i Britanac Vaughan Lowe, koji su izabrani s popisa Europske komisije.
Slovenija je o svom arbitru Jerneju Sekolecu Zagreb i Bruxelles obavijestila u ponedjeljak. Sekolec, iskusni pravni stručnjak, bio je direktor odjela za međunarodno gospodarsko pravo UN-a i glavni tajnik UN-ove komisije za međunarodno trgovačko pravo, a trenutačno je potpredsjednik Suda za međunarodnu arbitražu sa sjedištem u Londonu.
Kada Hrvatska službeno obavijesti Ljubljanu i Bruxelles o svom nacionalnom arbitru, peteročlani arbitražni sud bit će kompletiran i moći će početi raditi.
Međutim, time priča oko sastava arbitražnog suda ne završava. Slovenija ne krije da razmišlja o podnošenju zahtjeva za isključenje Vukasa, s objašnjenjem da je Vukas javno iznosio svoje stavove o sporu, te da onda kao član arbitražnog suda ne bi mogao djelovati neutralno.
No, u slučaju da Ljubljana doista pokuša osporiti Vukasa hrvatskoj strani zasigurno nije promaknulo da je i slovenski arbitar Sekolec barem u jednom slučaju javno iznosio mišljenje o sporu. Sekolec je svojedobno za ljubljansko Delo izjavio kako slovenski građani legitimno očekuju da će Slovenija dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem, na što je nedavno upozorio hrvatski akademik Vladimir Ibler. Dakle, u Ljubljani se s razlogom pitaju bi li zahtjev za Vukasovim isključenjem bio “kontraproduktivan”, kako se nedavno izrazio dosadašnji slovenski šef diplomacije Samuel Žbogar.


Pavlihina kampanja


Kampanju za Vukasovo isključenje, koja je dobila velik publicitet u slovenskim medijima, pokrenuo je Marko Pavliha, nekadašnji slovenski ministar prometa. Pavliha je bio i jedan od najžešćih protivnika arbitražnog sporazuma i zagovornika svojedobne blokade Hrvatske, kojoj je pozivom Slovencima da ne ljetuju na Jadranu dao i svoj osobni doprinos.