Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ivan Santini pola godine u Freiburgu

31.01.2012. 23:00
Ivan Santini pola godine u Freiburgu


Raduje me da je sve završilo jer mi je pao veliki teret iščekivanja s leđa – izjavio je Santini
 Ivan Santini  sljedećih pola sezone  igrat će za Freiburg, posljednju momčad Bundeslige. Vijest je jučer poslijepodne i službeno potvrđena na internet stranici njemačkog kluba, a  dosadašnji napadač Zadra doveden je u Freiburg  kao zamjena za Dembu  Cissea, koji je početkom  zimskog prijelaznog roka  preselio u Newcastle. U  novom klubu zadarski će  napadač biti najmanje pola godine i to u statusu  posuđenog igrača, s time  da će Freiburg na kraju  sezone imati pravo otkupa Santinijevog ugovora. Konačan je to rasplet  dvomjesečne sage o tome  gdje će Santini nastaviti karijeru. Je li sve moglo biti  brže gotovo, a ne tek posljednjeg dana prijelaznog  roka, i to nakon što je  sezona u Bundesligi već  nastavljena, može se samo  nagađati. No, da je Santiniju laknuo to je nedvojbeno.
– Trenirao sam svakodnevno i tijekom odmora jer  sam želio potpuno spreman  doći u novi klub. Raduje me  da je sve završilo jer mi je  pao veliki teret iščekivanja s  leđa – izjavio je jučer Santini  nakon što je prošao liječnički pregled i obavio fotografiranje s novim dresom.Sjajni zadarski napadač  tako je na novom početku.  Kada je sa 16 godina otišao  najprije na probu u francuski Bordeaux, pa potom  završio u Red Bullu iz Salzburga i konačno u njemačkom drugoligašu Ingolstadtu, Santini je znao da  njegovo vrijeme još nije  došlo. I doista, vratio se kući  kao jedan od mnogih koji je  prerano otišao iz matičnog  kluba (Santini je Zadar napustio kao kadet) i koji u  novoj sredini nije do kraja  uspio. Mnogo puta Santini  je opisao kako se to vratio u  plavi dres momčadi sa Stanova.
– Trenirao sam na  pomoćnom igralištu  na Stanovima u jesen  2009. godine. Došao  je Dalibor Zebić i zamolio me da dođem u  klub. Rekao mi je da  mogu pomoći Zadru.  Taj poziv nisam mogao odbiti.
Danas i Santini i  Zadar i Zebić mogu  reći da je sreća da  Santini poziv nije odbio. Iako je ulazak u  prvu momčad bio mukotrpan, pa je Santini  u početku sjedio na  klupi, sve se preokrenulo nakon što je Varteksu zabio dva gola  na Stanovima. Do kraja sezone postigao je  još četiri gola. Bio je to  uvod u sezonu  2010./11. u kojoj je s  deset golova bio prva  kopačka Zadra. Vukao  je Santini Zadar prema mirnijim prvoligaškim vodama i potvrdio svoju vrhunsku  klasu. Konačno, ono  što je jesenas odigrao  vinulo ga je u orbitu,  premda je Santini i dalje bio  čvrsto – na zemlji.
– Sretan sam što igram za  svoj klub i svoj grad. Zahvaljujem na tome Bogu, suigračima i trenerima – često  je ponavljao Santini odbijajući u začetku bilo kakav  razgovor o njegovu odlasku.
– Ostao bih vječno u Zadru kada bih ovdje mogao  napredovati – izjavio je nedavno Santini i nije pogriješio. Jer Zadar mu za  njegov razvoj više nije  mogao ponuditi. Borba za  ostanak, najviše sredinu  ljestvice dugogodišnja je  realnost sastava iz Ulice  Hrvoja Ćustića. U takvom  okruženju odlazak se za  Santinija pokazao najboljim izborom. Je li to doista i bio pokazat će vrijeme.


NA RELACIJI PRVA- DRUGA LIGA


Posljednjih godina Freiburg nastupa na relaciji prva – druga liga. U sezoni 2008./09. momčad je osvojila prvo mjesto u drugoj ligi i ovo im je treća uzastopna sezona u elitnom razredu u kojem su prije dvije godine bili 14., dok su lani završili na devetom mjestu. Najbolji plasman u prvoj ligi u ovom tisućljeću im je šesto mjesto u sezoni 2001./01. Prvi put u prvoj ligi Freiburg je zaigrao u sezoni 1993./94. Momčad je dvaput nastupila u Kupu UEFA-e. Najprije 1995./96. kada su ispali u 1. kolu od Slavije iz Praga (1:2, 0:0) te 2001./02. kada ih je u trećem kolu zaustavio Feyenoord (2:2, 0:1). Od hrvatskih igrača u novom Santinijevom klubu najveći trag ostavili su Nikola Jurčević i Ivica Banović.




 DUFNER: SANTINI JE VRLO BRZ


– Ivan je snažan napadač koji je za svoju visinu vrlo brz. Radujemo se što će nam momčad sada biti kompletirana i očekujem da ćemo sa Santinijem izboriti ostanak u ligi – izjavio je za službenu internet stranicu Dirk Dufner, sportski direktor Freiburga.


 POVIJESNI TRANSFER


Detalji posudbe službeno su ostali nepoznati pa je u tom dijelu ostavljen veliki prostor za nagađanja. Ono što je sigurno jest to da je posudba Santinija u Freiburg sigurno najveći transfer u novijoj, ali i uopće u povijesti kluba sa Stanova. Santini je (tek) treći igrač koji je odlaskom iz Zadra ostvario značajniji inozemni transfer. Njegovi prethodnici su Mate Šestan i Jerko Mikulić.