Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Ljubavlju pridobio mlade

31.01.2012. 23:00
Ljubavlju  pridobio mlade


Don Bosco je svojom ljubavlju osvojio i pridobio djecu, mlade, sve, od najmlađih do najstarijih. Svojom svetošću osvojio je nebo, a to je cilj svima nama, izdvaja don Marijan Lovrić
Blagdan utemeljitelja salezijanaca, oca i učitelja djece i mladeži Sv. Ivana Bosca svečano je proslavljen u crkvi Gospe Loretske u Zadru u Arbanasima gdje se štuje kao suzaštitnik župe.
Jedno od misnih slavlja predvodio je don Marijan Lovrić, župni vikar te u propovijedi istaknuo važnost euharistije i sakramentalnog života, posebno sakramenta svete ispovijedi. Na svetoj misi su sudjelovala i djeca iz Osnovne škole Krune Krstića, koja su pjevala. Djecu je predvodila s. Antonija Jurić koja je svirala tijekom euharistijskog slavlja.  
– Don Bosco je svojom ljubavlju osvojio i pridobio djecu, mlade, sve, od najmlađih do najstarijih. Svojom svetošću osvojio je nebo, a to je cilj svima nama, izdvaja don Marijan Lovrić dodajući da je don Bosco i dalje razmišljao na koje načine pomoći djeci i mladima da budu korisni sebi, svojim roditeljima, a iznad svega da budu djeca Božja.
– Osnovao je Družbu koja će se brinuti za djecu. Tako je Družba rasla pa je postala prisutna po cijelome svijetu. U 130 država prisutni su salezijanci. Želio je da zaštitnik njegove Družbe bude sveti Franjo Saleški. Da bi djeca i mladi bili zdravi u duši, njegovao je pobožnost prema euharistiji, dakle, gozbi Kristove ljubavi. Veliku pobožnost njegovao je prema našoj nebeskoj Majci Mariji pomoćnici. Ona mu je bila učiteljica i voditeljica i zato je mogao osnovati tolike kuće, oratorije i centre za mlade, uz blagoslov Božji i zagovor Marije pomoćnice. On je onda savjetovao da se njeguje pobožnost prema Majci Božjoj kako bi vidjeli čudesa u duhovnom životu, rekao je propovjednik.
– Don Bosco je još savjetovao mladima da bi bili zdravi dušom i tijelom, sakrament svete ispovijedi. Isus je predvidio našu ljudsku slabost zato nam je podario sakrament pomirenja da se možemo izmiriti s Bogom, čovjekom i Crkvom te potpuno živjeti kao djeca Božja, u Božjoj milosti. Zato je don Bosco preporučio mladima da idu redovito na svetu ispovijed i svetu pričest. Tu je duhovna snaga koja daje zdravlje mladima. Bili su sretni i zadovoljni i oni, a i njihovi roditelji i svi ljudi, zaključio je don Marijan Lovrić.