Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nekim Zadranima dug za parkiralište 18 tisuća kuna!

31.01.2012. 23:00
Nekim Zadranima dug za parkiralište 18 tisuća kuna!


Neki vozači bili su uporni u neplaćanju parkiranja, pa pojedinci nisu platili čak po 150 puta! Bilo je Zadrana s dugom i od 18.000 kuna! Najviše neplatiša je s dugom koji iznosi između četiri i pet tisuća kuna, a najmanje je onih koji nisu platili jednu ili dvije kazne
Nakon uspostave suradnje sa zagrebačkim odvjetničkim uredom Rabar – Visković, odnosno naplaćivačkom tvrtkom Autus, tvrtka Obala i lučice postigla je pristojne razultate pri naplaćivanju dugova od brojnih dužnika. U jesen prošle godine, naime, zadarska tvrtka je kao i ostale komunalne tvrtke sličnoga poslovanja u Hrvatskoj, “uzela” Autus da se pobrine za naplaćivanje velikih potraživanja od vozača koji su izbjegavali plaćanje parkirališta, odnosno dugova za kazne zbog neplaćanja parkirališta.
Šest tisuća predmeta
U samo nešto više od godine dana dugovi su narasli i prelazili dva milijuna kuna, što se sve teže naplaćivalo. Samo u toj sumi se našlo oko 6.000 predmeta.
Sada, nakon što je spomenuti odvjetnički ured na adrese dužnika za neplaćanje parkirališta poslao prve opomene, uspjelo se naplatiti dug od gotovo 35 posto dužnika. To se smatra velikim uspjehom, a još i veći se očekuje, nakon što su počele stizati druge opomene. Nakon treće, kako smo saznali u tvrtki Autus, slijede tužbe i tada stvari rješava sud.
Inače, čim su dobili prve opomene, mnogi vozači, njih više stotina, postigli su dogovor s Autusom koji im je omogućio da svoja dugovanja plate na rate, što im je svakako olakšalo podmirenje duga od kojega neće moći pobjeći. Kao što su očito vjerovali kada nisu plaćali parkiralište. No, valja kazati da su svi dugovi došli na naplatu i ne samo zadarskim vozačima nego i onima diljem Hrvatske koji su dolazili u Zadar, parkirali, nisu platili i otišli. Čak se naplaćuje i neplatišama iz inozemstva. Većina je pronađena.
– Mi ne želimo ljudima stvarati probleme, dapače, nastojimo svima olakšati plaćanje dugova, ali isto tako svaki dužnik treba platiti, pa neka sam bira način. Hoće li to biti dogovorom o ratama ili na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti, sudovanjem pa ovrhama. Onima s malim dugovima do 100 kuna nismo naplatili ni cijenu opomene koja je iznosila čak 135 kuna, kazao je Goran Malić, pravnik iz tvrtke Autus.
Dnevna karta
Podsjetimo da su neki vozači bili uporni u neplaćanju parkiranja, pa pojedinci nisu platili čak po 150 puta! Bilo je Zadrana s dugom i od 18.000 kuna! Najviše neplatiša je s dugom koji iznosi između četiri i pet tisuća kuna, a najmanje je onih koji nisu platili jednu ili dvije kazne. Radi se o kaznama koje se nazivaju dnevnim kartama, a visina im ovisi o cijeni parkirališne karte umnožene s naplatnim satima u danu. Naime, kad kontrolor uhvati da parkiralište nije plaćeno, ostavi dnevnu kartu koja vrijedi cijeli dan, a visina joj zavisi od spomenutog umnoška. Primjerice, ako je cijena parkiranja u drugoj zoni 4 kune, a naplaćuje se od 8 do 22 sata, odnosno ukupno na dan 14 sati, pomnoženo iznosi da je kazna 56 kuna.
Na kraju ispada da je daleko lakše platiti odmah i dnevnu kaznu nego kasnije kada to dospije kod odvjetnika, koji uz osnovni dug naplaćuje trošak opomene, prve, druge, treće, a još kasnije i kamate, a osobito cijena raste ako predmet dospije na sud.
Dakle, iz svega proizlazi da je najjeftinije platiti parkiralište. Trenutačno iznosi od dvije do šest kuna, ovisno o zoni.