Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Odašiljač Sv. Mihovil mogao bi se svakog trena urušiti!

31.01.2012. 23:00
Odašiljač Sv. Mihovil mogao bi se svakog trena urušiti!


Sigurnost objekta Sv. Mihovil je takva da je pitanje sata, a ne dana kada će se srušiti zapadni zid. Cijela šuma antena postavljena je na krov malog objekta unutar tvrđave, a odašiljači i repetitori se tiskaju unutar objekta – Rade Punoš
Sustav veza posebno važnih državnih službi koji je smješten u staroj mletačkoj tvrđavi Sv. Mihovil na otoku Ugljanu, već nekoliko mjeseci prate ozbiljni problemi. Na to upozorava telekomunikacijski stručnjak Rade Punoš, koji kaže da je u posljednje vrijeme primijećeno preklapanje i upadanje u sustave bežične komunikacije, a sve kao posljedica vrlo lošeg održavanja i neadekvatnog smještaja sustava veza i antena unutar tvrđave.
– Prije svega, sigurnost objekta Sv. Mihovil je takva da je pitanje sata, a ne dana kada će se srušiti zapadni zid. Na drugu stranu, cijela šuma antena postavljena je na krov malog objekta unutar tvrđave, a odašiljači i repetitori se tiskaju unutar objekta. Na drugom dijelu tvrđave se nalazi velik odašiljač Ugljan, a o zračenjima ne bih posebice govorio, rekao nam je Rade Punoš.
U tvrđavi su smješteni odašiljači lokalnih TV postaja VOX i Gradske televizije, Hrvatskog katoličkog radija te UKV repetitori Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva zdravlja te zadarske Hitne pomoći vatrogasaca. Navodno, tehničkim atestima i dobrim održavanjem može se pohvaliti samo Lučka kapetanija Zadar. Cijelu priču provjerili smo kod posebno važnih službi kao što su Hitna pomoć i vatrogasci.
Budući da je tek tri mjeseca na dužnosti, ravnateljica Hitne pomoći Davorka Krnčević kaže da nije do kraja upoznata sa sustavom, ali da do sada nisu primijećene neke naročite poteškoće u funkcioniranju. Otprije je poznato da zadarska Hitna pomoć ima dvostruki sustav bežičnih veza. Riječ je o GSM i UKV sustavima, tj. svaki tim ne samo da je povezan radio-uređajima, koji se nalaze u svakom automobilu, nego i mobilnom telefonijom. Hitna pomoć više se oslanja na mobilnu telefoniju, a nekad glavno sredstvo komunikacije radio-stanice, danas više služe kao pomoćno sredstvo. Radio-stanice se koriste ako padne sustav nekih od mobilnih operatora. U podjeli repetitora, kaže Davorka Krnčević, Hitnoj pomoći pripast će repetitor na Sv. Mihovilu, a onaj na Čubrijanu, Domu zdravlja Zadar.
No, priča s vatrogascima prilično je drukčija. Županijski vatrogasni zapovjednik, Željko Šoša, priznao je da je u posljednje vrijeme bilo problema s UKV vezama. Često je dolazilo do ubacivanja u sustav Talijana koji imaju znatno jače odašiljače, a i iz slučaja s TV signalom, poznato je kako nisu baš disciplinirani korisnici radio-frekvencija. Čak se znalo dogoditi da, istina dan ili dva, zadarski vatrogasci ostanu bez bežičnog sustava. Sustav veza u vatrogastvu održava MUP, ali samo na razini koja ne iziskuje materijalne troškove i nabavku dijelova, tj. na prijateljskoj intervenciji nužnoj za hitni popravak pokretnih UKV uređaja. U PU zadarskoj nam kažu kako MUP, izlaskom vatrogastva iz njegovog sustava, više ne brine o odašiljačima i repetitorima kojima se koriste vatrogasci. Odnedavno je taj dio posla pripao Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. No, u DUZS-u jučer nisu mogli odgovoriti na pitanje što je ova državna uprava napravila da do tih kvarova ubuduće ne dolazi.


Hrvatska traži rješavanje problema RTV smetnji iz Italije


U sklopu Svjetske radijske konferencije (World Radiocommunication Conference – WRC) koja se, u organizaciji Svjetske telekomunikacijske unije od 23. siječnja do 17. veljače održava u Ženevi, delegacija Republike Hrvatske je zatražila sazivanje radne grupe kako bi se razmotrilo rješavanje dugotrajnih problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije.
Potporu inicijativi su izrazile Slovenija, Alžir, Malta i Crna Gora, priopćila je jučer Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).
Na plenarnom zasjedanju hrvatski su predstavnici iznijeli problem i uložili prigovor, a talijanski predstavnici su se usprotivili prozivanju, navodeći kako su dostavili plan rada za rješavanje problema s ometanjem.




GTV još uvijek bez koncesije


Gradska televizija uskoro će predati zahtjev za obnovom koncesije. Agencija za elektroničke medije propisala je rok do 7. veljače do kada bi se trebala kompletirati dokumentacija. Prije nekoliko tjedana, GTV je izgubila tzv. D71 koncesiju za područje na kojem živi 95.710. stanovnika. Godišnje, za to je izdvajala 31.200 kuna. Razlog zbog kojeg nije produljena koncesija, bio je nedostatan prikaz vlastite produkcije. U međuvremenu, GTV je prestala s emitiranjem, a djelatnici su pošli na izvanredni godišnji odmor. Nakon što agencija za elektroničke medije zaprimi „bogatiju” dokumentaciju, teče rok od deset dana do kada se mora donijeti odluka hoće li se prvoj privatnoj TV postaji u Zadru produžiti koncesija ili neće. Podsjetimo, GTV je osnovana prije 19 godina i prema riječima Uprave, nikad nije imala problema s koncesijom. Prije četiri godine, interes za kupnju ove TV-postaje izrazio je vlasnik Pink TV-a, inače poznati srpski poduzetnik Željko Mitrović koji je u Hrvatskoj htio otkupiti lanac istovrsnih lokalnih TV kuća. Također doznajemo da GTV koja ima svoj odašiljač na Sv. Mihovilu nije primila nikakvo pismo namjere o izmještanju svog odašiljača iz tvrđave.


Izmještanje na Malu Glavu


Još nije poznato kada će se antenski sustav sa Sv. Mihovila izmjestiti. Odašiljači i veze d.o.o su nedavno ishodili lokacijsku dozvolu za gradnju sustava na obližnjem vrhu Mala Glava. Na tu kotu, trebao bi se prebaciti cijeli sustav odašiljača i antena danas smještenih u tvrđavi. U početku, premještaj je bio predviđen na 236 metara visoku kotu Velika Glava, gdje je za vrijeme Domovinskog rata bio smješten sustav veza obrane Zadra. Međutim, zbog imovinsko-pravnih odnosa, Odašiljači i veze nisu mogli otkupiti zemljište na toj, stručnjaci kažu znatno povoljnijoj lokaciji od Male Glave. Kada se antene i odašiljači izmjeste, ostat će prazna kućica koja je u vlasništvu Hrvatskih pošta. Ostatak prostora tvrđave, Općina Preko u suradnji s Ministarstvom kulture želi privesti turističkoj svrsi, jer je i danas, unatoč trošnosti i zračenju, Sv. Mihovil jedno od najatraktivnijih izletišta u Zadarskoj županiji.