Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vojni helikopteri lani prevezli 490 pacijenata

31.01.2012. 23:00
Vojni helikopteri lani prevezli 490 pacijenata


Helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane prošle su godine prevezli ukupno 490 pacijenata i više od 950 njihovih pratitelja i medicinskog osoblja. Najviše su polijetali sa srednjodalmatinskih otoka, Hvara, Korčule, Brača, Visa, Šolte i Lastova, i to uglavnom tijekom turističke sezone od lipnja do rujna kada je hitnim medicinskim letovima mjesečno prevoženo i više od 60 pacijenata, priopćili su iz MORH-a.
Intervencija je bilo i u ostatku godine, a bolesnici su prevoženi iz obalnog dijela Hrvatske, najčešće iz Dubrovnika, Metkovića, Makarske, Zadra, Lošinja, Pule i Rijeke. Posade vojnih helikoptera prevozile su u medicinskim intervencijama i domaće stanovništvo i turiste ozlijeđene u prometnim nesrećama, prevozili su novorođenčad, bebe, trudnice s komplikacijama u trudnoći, a sudjelovali su i u spašavanju 78-godišnje pacijentice zbog ugriza zmije.
Oružane snage za potrebe hitne medicinske pomoći u posljednje su tri godine ostvarile više od 3.400 letova, pri čemu je prevezeno 1.229 pacijenata i 2.730 pratitelja.