Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zadaća širiti hrvatski jezik i baštinu

31.01.2012. 23:00
Zadaća širiti hrvatski jezik i baštinu


Ulaskom u Europsku uniju, hrvatski jezik postat će ravnopravan s ostalim jezicima članica EU, kazao je Marko Marin, dodajući da je naša zadaća širiti hrvatski izričaj, jezik i baštinu, što se u Zadru i Zadarskoj županiji čini “Lidranom”
Na Gradskom susretu osnovnih škola “Lidrano 2012.”, održanom u zadarskoj Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje odabrani su najbolji radovi koji će sudjelovati na Županijskoj smotri “Lidrano 2012”. Županijska smotra “Lidrano 2012” održat će se 20. veljače, a domaćin će biti ponovno Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje.
Jučerašnji Gradski susret osnovnih škola “Lidrano 2012”, na kojem je sudjelovalo 130 učenika iz devet zadarskih te tri osnovne škole iz Preka, Neviđana i Sali, otvorio je Marko Marin, ravnatelj Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje. Marin se zahvalio organizacijskom odboru, provedbenom i prosudbenom povjerenstvu te mentorima koji su kretivnost učenika i doveli ih na ovogodišnji Lidrano.
– Hrvatska sljedeće godine ulazi u Europsku uniju, što je velika stvar, veliki napredak za svih nas. No, istovremeno to nas i obvezuje da čuvamo svoju državu, svoju tradiciju. Osim zastave, grba i himne, što čini jednu državu? Čini je jezik, koji je naša najvrednija kulturna baština, zato njega trebamo čuvati. Ulaskom u Europsku uniju, hrvatski jezik postat će ravnopravan s ostalim jezicima članica EU, kaže Marin, dodajući da je naša zadaća širiti hrvatski izričaj, jezik i baštinu, što se u Zadru i Zadarskoj županiji čini “Lidranom”.
Sudionike gradskog “Lidrana” pozdravila je i Dorotea Kamber-Kontić, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, vjerujući da će ovogodišnji “Lidrano” učenici prožeti duhom mladosti, kreativnosti i talentiranosti, ali i svojevrsnom bunovnošću koja je karakteristična za njihove godine.
Službenom dijelu natjecanja prethodio je svečani, dramsko-scenski program koji su pripremili učenici Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje.
Sudionici gradskog “Lidrana” natjecali u pet kategorija, odnosno sekcija, literarnom stvaralaštvu, grupnom dramsko-scenskom stvaralaštvu, novinskom izričaju, radijskom i filmskom izričaju te pojedinačno u dramskom stvaralaštvu. Učeničke radove ocijenjivala su tročlana povjerenstva, sastavljena od ljudi iz struke, posebnu za svaku od navedenih sekcija.
U povjerenstvu za literalno stvaralaštvo bili su Robert Bacalja, Senka Paleka-Martinović i Branko Ljubičić. Dragan Veselić, Gabrijela Meštrović-Maštruko i Jasna Ančić bili su u povjerenstvu za grupno dramsko-scensko stvaralaštvo. U povjerenstvu za pojedinačno dramsko stvaralaštvo bili su Anđela Čurković-Petković, Mirko Šatalić i Vinko Radovčić. Ivica Nevešćanin, Ante Kolanović i Romana Galović bili su u povjerenstvu za novinarski izričaj. Povjerenstvo za radijski i filmski izričaj čini su Vladimir Šetka i Marina Mihovilović-Pajkin.
Na Županijsku smotru “Lidrano 2012.”, koja će se održati 20. veljače u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, upućeni su učenici s najboljim radovima iz svih sekcija. Najbolji sa županijskog “Lidrana” idu na državnu smotru. Ona će se održati od 15. do 19. travnja ove godine.


Tko ide na županijsku smotru?


U sekciji literarno stvaralaštvo za županijsku smotru izabrani su radovi učenika:
U sekciji za grupno dramsko-scensko stvaralašto: iz OŠ Šimuna Kožičića Benje Luka Brkić, Anamaria Dujić, David Končurat, Lucia Šunić, Iva Lukić, Dominik Čolak, Aurora Dukić, Frane Grgić, Ante Janković i Vito Fantina; iz OŠ Petar Lorini Sali Lorena Buturić, Luka Dominis, Paško Frančeskini, Roko Maras, Renato Ramov i Patrik-Bažo Ušalj, iz POŠ Nova Brunno Sorić, Tea Toman, Lara Zorić, Karla Birin, Rudolf Valentin Fuzul, Martina Glavan, Lamia Hadžić, Marta Perić i Vit Vanjak, iz OŠ Smiljevac Lana Frleta, Rea Colić, Dominik Čerina, Lucia Vrkić, Sara Zdrilić, Josip Pedišić, Iva Erlić i Marta Žorić, te iz OŠ Zadarski otoci Mihaela Blaslov, Laura Baričević, Ema Žilavec, Matea Milovac, Marija Klarić, Lovre Medanić, Jakov Sikirić i Luka Klarić.
U sekciji za pojedinačno dramsko stvaralaštvo idu Sunčica Magašić, Nika Jukić, Luka Milin, Iva Lukić, Martin Kranjčec, Marko Stipčević, Dora Stipčević, Mia Jurjević i Baldo Karinja.
U kategoriji za novinski izvještaj predloženi su Tonka Hrboka, Zara Škibola, Teo Fain, Klara Gauta, Dora Klarić, Petra Vidaić, Marija Strgačić i Ivan Bratović.
U kategoriji za literarni izraz predloženi su Leticia Hajnc, Mate Španić, Marta Petrić, Karmen Sorić, Marija Miljanić, Lucia Mađerić, Andrija Marković, Paula Pešušić, Lucija Žilić, Vice Pantalon i Nina Žužić.
U kategoriji videofilmsko stvaralaštvo idu Dominik Rudić i Dino Nižić.