Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ćakić: Srbi će po zakonu ipak imati vijećnika!

Autor: Nives Rogoznica

31.01.2013. 23:00
Ćakić: Srbi će po zakonu ipak imati vijećnika!

Foto: Zvonko KUCELIN



Žao mi je što predlagatelj nije imao više političke volje i mudrosti, pa čak i hrabrosti, napraviti iskorak i reći da, neovisno o rezultatima Popisa stanovništva i udjelu u broju stanovnika, srpska zajednica može imati dva ili tri vijećnika u Skupštini


Iz Statuta Zadarske županije brisani su članci kojima se utvrđivalo do kraja ovog mandata važeće pravo pripadnika srpske nacionalne manjine na zamjenika župana i četvero vijećnika. Uz protivljenje dvojice vijećnika iz redova SDSS-a usvojen je novi Statut u kojem nema spomena ikakvom pravu pripadnika ove nacionalne manjine na zastupljenost u predstavničkom tijelu. Županijska skupština uz ovu je usvojila čitav niz statutarnih izmjena uzrokovanih donošenjem Zakona o lokalnim izborima, koji je zamijenio zakone kojima su se ranije uređivali izbori lokalnih čelnika i predstavničkih tijela, te izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.
Različita tumačenja
O dijelu Statuta koji se odnosi na primjenu Zakona o lokalnim izborima na pravo pripadnika srpske nacionalne manjine na zastupljenost u Županijskoj skupštini raspravljao je samo SDSS-ov vijećnik Veselko Ćakić. DPS-ovog vijećnika Dušana Oluića nije bilo na sjednici. Na sjednici je bio, no raspravljao nije Dušan Cvjetković, SDP-ov vijećnik kooptiran u Skupštinu upravo kao pripadnik srpske nacionalne manjine, a SDP-ovi su vijećnici Statut podržali.
Ćakić je u raspravi reagirao na obrazloženje statutarne izmjene navodeći kako ona nije u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima prema kojem pripadnici srpske manjine ostvaruju pravo na jednog vijećnika u Skupštini temeljem udjela u broju stanovnika prema Popisa stanovništva 2011. Ovu je primjedbu Ćakić, kao predsjednik županijske Koordinacije nacionalnih manjina, prethodno poslao skupštinskom Odboru za Statut i Poslovnik tražeći da u Statut uđe kako ova nacionalna manjina ima pravo na jednog vijećnika.
– Konzultirali smo se s Ministarstvom uprave i ovaj prijedlog uputili prema tumačenju Ministarstva. Ako se pozivate na Zakon o lokalnim izborima, onda trebate uvažiti da tamo piše da se kod izračunavanja broja vijećnika udio pripadnika nacionalne manjine množi s brojem vijećnika što znači se 41, što je broj vijećnika Skupštine, množi sa 4,81 posto koliko u postotku iznosi udio pripadnika srpske manjine. Dobije se 1,97 i to se prema zakonu zaokružuje na cijeli broj bez decimalnog ostatka, a to znači da srpskoj nacionalnoj manjini pripada jedan vijećnički mandat, rekao je Ćakić napominjući kako je Zakon o lokalnim izborima ovaj izračun propisao i za izračunavanje broja vijećnika nacionalnih manjina čiji je udio u stanovništvu ispod 5%.
Odgovarajući vijećniku SDSS-a, župan Stipe Zrilić je kazao kako se, po njegovom mišljenju, spomenuti izračun primjenjuje samo ako nacionalna manjina ima preko 5% udjela u stanovništvu i kako smatra da je statutarna izmjena, stoga, sukladna zakonu.
Srbi u političkom getu
– Kao pripadnik srpske zajednice, osjećam potrebu reći da mi je žao što predlagatelj nije imao više političke volje i mudrosti, pa čak i hrabrosti napraviti iskorak i reći da, neovisno o rezultatima Popisa stanovništva i udjelu u broju stanovnika, srpska zajednica može imati dva ili tri vijećnika u Skupštini. Na taj bi način bila poslana pozitivna poruka i Srbima i Hrvatima, i europskoj i svjetskoj javnosti, jer bi se time reklo da je nakon 20 godina sazrelo vrijeme da se omogući pripadnicima srpske zajednice da iziđu iz političkog geta i aktiviraju se politički i društveno. To niste učinili i mislim da je to pogreška. Nisu Srbi ovdje došli prije 50 godina. Srpska zajednica ovdje živi stoljećima i mnogi su značajni ljudi ostavili traga u povijesti, književnosti i kulturi, i veliki dio materijalnih dobara zajednički je stvaran, također je u raspravi rekao Ćakić, dodajući kako će na kraju u Skupštinu ipak biti izabran jedna vijećnik pripadnik srpske manjine s obzirom na to da će Ministarstvo uprave, odnosno Vlada, inzistirati na provedbi zakona.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU