Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Paula i Irena u nedjelju putuju za Japan

Autor: Velimir Brkić

31.01.2013. 23:00
Paula i Irena u nedjelju putuju za Japan

Foto: Velimir BRKIĆ



Dvije mlade Biograjke u nedjelju ujutro zahvaljujući gradskoj podršci i udruzi Volonter iz Biograda putuju u Japan gdje će ostati devet mjeseci


Paula Rogić i Irena Wagner su prve dvije volonterke iz Hrvatske koje idu u Japan. Dvije mlade Biograjke u nedjelju ujutro zahvaljujući gradskoj podršci i udruzi Volonter iz Biograda putuju u Japan gdje će ostati devet mjeseci.
Obznanjeno je to jučer u Gradskoj vijećnici na konferenciji za medije kojoj su nazočili gradonačelnik Ivan Knez, dogradonačelnik Marijan Stopfer, predstavnica grada Biograda u asocijaciji Gradonačelnici za mir i predsjednica Udruženja vizije kampanje 2020. Jasminka Bajlo, predsjednica udruge Volonter Blaženka Matić te Marta Stražičić, biogradska maturantica kojoj je hobi učenje japanskog jezika.
– Pripreme za odlazak ove dvije biogradske volonterke trajale su nekoliko mjeseci, a u igri je još bila i Belgija, rekla je Bajlo dodajući kako su Rogić i Wagner jedine Europljanke koje će volontirati u Japanu.
Hirošima kao glavni centar svjetske nevladine asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja milijardu ljudi u točno 5.554 gradova iz 156 zemlje svijeta, veliki je izazov za Paulu i Irenu.
– Od predsjedavajućeg grada asocijacije Hirošima i gradonačelnika Matsui Kazumia potekla je inicijativa da Biograd bude središte ove organizacije za srednju i istočnu Europu. Zemlje poput Slovačke, Češke, Mađarske, Ukrajine i druge biti će pod nadležnošću Biograda, kazala je Bajlo naglašavajući kako je u Hrvatskoj u tu svjetsku asocijaciju uključeno 32 grada.
Generalna skupština održati će se u Hirošimi u kolovozu mjesecu, tako da će Paula Rogić i Irena Wagner imati dosta posla oko priprema ovog važnog sastanka na koji dolaze državnici iz cijelog svijeta. Generalna skupština se održava tijekom godišnje komemoracije nuklearnih bombardiranja u Hirošimi i Nagasakiju, 6. i 9. kolovoza, poprimila je sasvim novu dimenziju nakon nuklearne nesreće Fukushima Daiichi.
– Ponosne smo što ćemo moći raditi na ovako velikom projektu, rekle su nam biogradske volonterke.
Kada sam roditeljima rekla da idem nekoliko mjeseci u Japan malo su se pogledali i za trenutak, dva rekli: “Zar to volontiranje ne može biti negdje bliže? No nisu skrivali ponos, kazala je Paula Rogić.
 Petogodišnje članstvo Biograda na Moru u međunarodnoj nevladinoj organizaciji Gradonačelnici za mir dovelo ga je do jednog od najvažnijih čimbenika antinuklearne kampanje što uspješno koristi za razvoj svoga turističkog brenda.
– Grad potiče osnivanje gradskih udruga pa tako i udruge Volonter zahvaljujući kojoj naše volonterke idu u daleki Japan, rekao je Knez, gradonačelnik Biograda koji u asocijaciji Gradonačelnici za mir obnaša funkciju dopredsjednika.
Pritom je naglasio kako su u pripremama da u Biogradu na Moru ugoste dva volontera iz Japana.


 STIPENDIJA ZA STUDIRANJE JAPANOLOGIJE




Životna mi je želja dobiti stipendiju za studiranje japanskog jezika na natječaju koje provodi Veleposlanstvo Japana u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, zaželjela je Marta Stražičić koja dvije godine samouko uči japanski jezik.