Paula i Irena u nedjelju putuju za Japan

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Paula Rogić i Irena Wagner - prve dvije volonterke iz Hrvatske koje idu u Japan

Paula Rogić i Irena Wagner su prve dvije volonterke iz Hrvatske koje idu u Japan. Dvije mlade Biograjke u nedjelju ujutro zahvaljujući gradskoj podršci i udruzi Volonter iz Biograda putuju u Japan gdje će ostati devet mjeseci.

Obznanjeno je to jučer u Gradskoj vijećnici na konferenciji za medije kojoj su nazočili gradonačelnik Ivan Knez, dogradonačelnik Marijan Stopfer, predstavnica grada Biograda u asocijaciji Gradonačelnici za mir i predsjednica Udruženja vizije kampanje 2020. Jasminka Bajlo, predsjednica udruge Volonter Blaženka Matić te Marta Stražičić, biogradska maturantica kojoj je hobi učenje japanskog jezika.

- Pripreme za odlazak ove dvije biogradske volonterke trajale su nekoliko mjeseci, a u igri je još bila i Belgija, rekla je Bajlo dodajući kako su Rogić i Wagner jedine Europljanke koje će volontirati u Japanu.

Hirošima kao glavni centar svjetske nevladine asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) koja danas okuplja milijardu ljudi u točno 5.554 gradova iz 156 zemlje svijeta, veliki je izazov za Paulu i Irenu.

- Od predsjedavajućeg grada asocijacije Hirošima i gradonačelnika Matsui Kazumia potekla je inicijativa da Biograd bude središte ove organizacije za srednju i istočnu Europu. Zemlje poput Slovačke, Češke, Mađarske, Ukrajine i druge biti će pod nadležnošću Biograda, kazala je Bajlo naglašavajući kako je u Hrvatskoj u tu svjetsku asocijaciju uključeno 32 grada.

Generalna skupština održati će se u Hirošimi u kolovozu mjesecu, tako da će Paula Rogić i Irena Wagner imati dosta posla oko priprema ovog važnog sastanka na koji dolaze državnici iz cijelog svijeta. Generalna skupština se održava tijekom godišnje komemoracije nuklearnih bombardiranja u Hirošimi i Nagasakiju, 6. i 9. kolovoza, poprimila je sasvim novu dimenziju nakon nuklearne nesreće Fukushima Daiichi.

- Ponosne smo što ćemo moći raditi na ovako velikom projektu, rekle su nam biogradske volonterke.

Kada sam roditeljima rekla da idem nekoliko mjeseci u Japan malo su se pogledali i za trenutak, dva rekli: "Zar to volontiranje ne može biti negdje bliže? No nisu skrivali ponos, kazala je Paula Rogić.

 Petogodišnje članstvo Biograda na Moru u međunarodnoj nevladinoj organizaciji Gradonačelnici za mir dovelo ga je do jednog od najvažnijih čimbenika antinuklearne kampanje što uspješno koristi za razvoj svoga turističkog brenda.

- Grad potiče osnivanje gradskih udruga pa tako i udruge Volonter zahvaljujući kojoj naše volonterke idu u daleki Japan, rekao je Knez, gradonačelnik Biograda koji u asocijaciji Gradonačelnici za mir obnaša funkciju dopredsjednika.

Pritom je naglasio kako su u pripremama da u Biogradu na Moru ugoste dva volontera iz Japana.

 STIPENDIJA ZA STUDIRANJE JAPANOLOGIJE

Životna mi je želja dobiti stipendiju za studiranje japanskog jezika na natječaju koje provodi Veleposlanstvo Japana u Zagrebu u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, zaželjela je Marta Stražičić koja dvije godine samouko uči japanski jezik.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno