Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Valentinovo s Ibricom, a potom “Kokoš” u Zadru

Autor: Ante Rogić

31.01.2013. 23:00
Valentinovo s Ibricom, a potom “Kokoš” u Zadru


Komad “Kokoš” događa se u provincijskom mjestu, gdje grupa dramskih umjetnika, bolno čeznući za ljubavlju, živi svoju svakodnevicu. Ovaj izuzetno zanimljiv tekst, podjednako smiješan i tužan, opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i može li se uopće može povući jasna distinkcija između teatra i života


HNK Zadar objavilo je program za veljaču u kojem nas očekuje od svega pomalo, a ponajviše iščekujemo domaću premijeru, predstavu Kokoš.
U utorak, 5. veljače u 20 sati HNK Zadar će ugostiti  Kazalište Marina Držića s predstavom “Prasac koji gleda u sunce” u režiji Olje Lozice (ujedno i autorice djela). Premijerno je izvedena u Dubrovniku 2. ožujka 2012.
Glumci u predstavi su: Zdeslav Čotić, Gracija Filipović, Helena Kovačić, Mirej Stanić, Boris Matić i Alen Čelić. Također, na ostvarenju predstave su surađivali scenograf Marin Gozze, kostimograf Mario Leko i skladateljica Paola Dražić Zekić.
Stand up Stipe
Radnja u središte stavlja međuljudske odnose i otuđenja koja su veoma česta u današnjem modernom i užurbanom svijetu. Baš kao što i države propadaju pod naletima ekonomske krize, tako i obitelji gube svoj značaj pod naletom emotivnih kriza koje se proživljavaju iz dana u dan. Otuđenje i bijeg su simboli stavljeni u prvi plan predstave, a mala djevojčica bori se između suludih roditelja, rastrojene bake i tereta koji pred nju donosi takva obitelj.
Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 31.siječnja, a cijena ulaznice za predstavu iznosi 50 kuna (parket i prva dva reda balkona) i 40 kuna (od trećeg reda balkona)
U petak, 8. veljače u 20 sati u HNK Zadar gostuje Stojan Matavulj sa svojom stand up komedijom Komušanje mozga. Zvijezda popularne domaće sapunice Ruža vjetrova – Stojan Matavulj (Stipe Odak) – odnedavno je i kolumnist Slobodne Dalmacije. One man show u kojem autor i izvođač progovara o svakodnevnim tragikomičnim životnim situacijama, društvenoj zbilji, životu, muško-ženskim odnosima i najviše pokušajima preživljavanja u današnjim uvjetima zasigurno će oduševiti zadarsku publiku koja će ga imati priliku vidjeti prije splitske.
Stojan Matavulj je autor ove stand up komedije koju izvodi uz glazbenu pratnju i u kojoj će publika imati priliku uživati u svim njegovim glumačkim bravurama pa i pjevačkim sposobnostima ovog umjetnika.
Ulaznice su u prodaji od četvrtka, 31. siječnja na blagajni HNK Zadar po cijeni od 50 kuna.
Smiješna “Kokoš”
U ponedjeljak, 18. veljače premijerno će biti izvedena predstava HNK Zadar, Nikolaj Koljada, “Kokoš” u režiji Dražena Ferenčine. U utorak, 19. veljače s početkom u 20 sati slijedi izvedba predstave “Kokoš”. U predstavi igraju: Jasna Ančić, Tamara Šoletić, Žana Bumber, Mirko Šatalić i Ivica Jončić. Predstava je u pretplati!
Komad “Kokoš” događa se u provincijskom mjestu, gdje grupa dramskih umjetnika, bolno čeznući za ljubavlju, živi svoju svakodnevicu. Ovaj izuzetno zanimljiv tekst, podjednako smiješan i tužan, opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i može li se uopće može povući jasna distinkcija između teatra i života.
Danas kada je upravo naš svakodnevni život postao najprodavaniji medijski materijal, ova predstava, na jedan ironično-komičan način govori o životu ljudi kojima kazališna umjetnost predstavlja osnovni uvjet egzistencije.
– Kokoš koja ima neke jako daleke asocijacije je nešto puno prizemnije od metafore koju nam nosi galeb i tu zapravo je nešto što privlači tom tekstu, baš ta komparacija s Čehovljevim vremenom i problemima jer vidimo da danas živimo u priprostijim, jeftinijim vrmenima nego što je ono o čemu piše Čehov. A s druge strane ostale su iste potrebe, čežnje za ljubavlju, boljim životom, za pravom umjetnošću. To su sve stvari o kojima govori konkretno ovaj komad, kazao je nedavno Dražen Ferenčina u razgovoru za Zadarski list.
Cijena ulaznice iznosi 50 i 40 kuna.
Za kraj mjeseca, 28. veljače u 20 sati u HNK Zadar u programu izvan pretplate gostovat će najdugovječnija predstava na svijetu, Raymond Queneau, Stilske vježbe u izvedbi Pere Kvrgića i Lele Margitić.
Ovoga mjeseca Koncertna sezona HNK Zadar donosi četiri sasvim različita koncerta među kojima će Zadrani zasigurno naći najmanje jedan u skladu sa svojim afinitetima.
Kvartet Mystique – Ciklus Mladi zadarski glazbenici
Početkom mjeseca, u srijedu 6. veljače sa svojim kvartetom Mystique predstavit će se mlada zadarska sopranistica Nela Šarić. Uz svoje kolegice Ani Vuletić, Elmu Burnić i Željku Spinčić pjevat će u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati u ciklusu Mladi zadarski glazbenici. Nelu Šarić Zadrani su najčešće slušali kao pjevačicu klasičnog repertoara, no ovoga puta, kao dio kvarteta Mystique, osim toga izvodit će i obrade filmske glazbe za vokalni sastav, te duhovna djela.
Na programu će se tako naći skladbe od gregorijanskog korala, preko Johanna Sebastiana Bacha do Ennia Morriconea i tradicionalnih kršćanskih pjesama.
Cijena ulaznice za ciklus Mladi zadarski glazbenici je jedinstvena i iznosi 15 kuna.
Četvrtak 14. veljače dan je zaljubljenih. HNK Zadar za tu prigodu priređuje koncert kantautora i pjevača izuzetno autentičnog i prepoznatljivog stila uz čije su pjesme nastajale i nestajale brojne ljubavi. Radi se naravno o Ibrici Jusiću. Na koncertu u Velikoj dvorani HNK s početkom u 20 sati dubrovački će trubadur ili, kako ga zove Pero Gotovac čarobnjak pjevanog stiha, zadarsko Valentinovo začiniti svojim hitovima kao što su Mačka, Dobro jutro, Margareta, Ponoć, Jubi san vašu ćer, Na Stradunu i U svakom slučaju te volin, te pokojom sevdalinkom sa svog posljednjeg albuma Amanet iz 2008. – godine koje smo ga posljednji put imali prilike slušati u Zadru.
Cijena ulaznice za koncert Ibrice Jusića je 50 kuna.
Zadarski komorni orkestar – Večer Zadrana
Zadarski komorni orkestar nastavlja s ciklusom koncerata u ponedjeljak 18. veljače u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Koncert prigodno naslovljen Večer Zadrana svim starim znancima zadarske glazbene klasične scene donosi iznenađenje – solisticu Tatjanu Goldberg koju poznaju kao Tatjanu Grubić – violinisticu iz zadarske klase legendarnog profesora Petra Vrbančića. Tatjana je stasala u Gudačkom orkestru GŠ B. Bersa tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća te potom intenzivno muzicirala s tada novooformljenim Zadarskim komornim orkestrom. Izvrsnost ju je ubrzo postavila ispred orkestra kao solisticu pa je tako uz Igora Pandurskog i druge nastupala na brojnim gradskim glazbenim svečanostima kao i na Glazbenim večerima u Sv. Donatu. Životni put odveo ju je do Londona gdje danas radi, a u Zadar dolazi nakon dugog vremenskog perioda.
Solistički će nastupiti i violončelistica Lidija Ledinić, profesorica u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Diplomirala je u klasi profesora Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, usavršavala se kod vrsnih pedagoga, svirala u orkestrima i komornim ansamblima. Od 2002. godine konstantno je u Zadru gdje svojim pedagoškim radom unaprjeđuje mlade violončeliste te svira u Zadarskom komornom orkestru kao stalna članica. Na programu ovih solistica i Zadarskog komornog orkestra bit će djela J. S. Bacha, F. Couperina i E. Griega.
Cijene ulaznica su 40 i 30 kuna.
Krajem mjeseca, 25. veljače u Velikoj dvorani HNK Zadar s početkom u 20 sati imat ćemo, kao i prošle godine, priliku uživati u udaraljkaškom koncertu. Ove godine će glavni protagonist koncerta biti zasigurno jedan od najpoznatijih mladih hrvatskih glazbenika – Filip Merčep!
On je još uvijek student Muzičke akademije u Zagrebu, ali je istodobno i najmlađi dobitnik diskografske nagrade Porin, nakon Monike Leskovar jedini hrvatski glazbenik koji je ušao u finale eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika svirajući pri tom pred 45000 slušatelja ispred bečkog Rathausa, te dobitnik niza prvih državnih i međunarodnih nagrada.
Repertoar ovog mladog samoborskog glazbenika koncentriran je na suvremene partiture proizašle iz pera velikih svjetskih udaraljkaških i skladateljskih zvijezda. Kroz ta djela Filip Merčep najbolje može izraziti svoj talent, muzikalnost i virtuoznost, dok je šarm nezaobilazni dio njegove osobnosti kojom naprosto osvaja. Na zadarskom koncertu Filipa Merčepa pratit će samoborski udaraljkaški ansambl Sudar kojeg čine Goran Gorše, Josip Blašković i Luka Pešutić.
Cijene ulaznica su 40 i 30 kuna.
Prodaja ulaznica- blagajna HNK Zadar, radnim danom od 11 do 13 i od 18 do 20 sati, te subotom od 11 do 13 sati.