Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Važan korak za rast OTP Grupe

31.01.2014. 23:00
Važan korak za rast OTP Grupe


OTP banka Hrvatska i Banco Popolare Croatia sklopile su jučer kupoprodajni ugovor kojim OTP Hrvatska za 106 milijuna kuna stječe 98,37 posto udjela u Banco Popolare Croatiji.
Predsjednik Uprave OTP banke Hrvatska Balázs Békeffy kazao je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora da će akvizicija omogućiti OTP banci Hrvatska proširenje mreže poslovnica na regije koje su do sada u toj mreži bile slabije zastupljene, primjerice Zagreb i Slavoniju. Očekuje da će do kraja godine, bude li sve teklo glatko kod regulatora, biti završeno pripajanje Banco Popolare Croatia OTP banci Hrvatska.
Financijske usluge visoke kvalitete
– OTP banka Hrvatska se u svom poslovanju fokusira na poslovanje s građanstvom. Naš je cilj osigurati financijske usluge visoke kvalitete našim klijentima, a to, između ostalog, znači i proširenje mreže i univerzalnih financijskih usluga. Ovom će akvizicijom OTP banka povećati svoj tržišni udjel u osobnim kreditima i ojačati poslovanje na hrvatskom tržištu. Vjerujemo da će naši sadašnji i budući klijenti u kratkom vremenu moći osjetiti poboljšanja koje će ovo spajanje donijeti, rekao je predsjednik Uprave OTP banke Hrvatska Balázs Békeffy.
Zamjenik predsjednika Uprave mađarske OTP banke László Wolf najavljuje da će ta banka i dalje tražiti mogućnosti za akvizicije u regiji. Napomenuo je da je kupnja Banco Popolare Croatie prvi slučaj u kojem OTP-ova podružnica, a ne središnjica, kupuje neku drugu banku.
– Ovo je malen, ali važan korak u strategiji rasta OTP Grupe, kojim mađarska OTP banka potvrđuje svoju prisutnost na hrvatskom tržištu i povjerenje u menadžment svoje hrvatske podružnice. Naša se akvizicijska strategija ne mijenja; i dalje neprestano tražimo mogućnosti za akvizicije u regiji, izjavio je László Wolf, zamjenik predsjednika Uprave mađarske OTP banke.
Osma banka po veličini
Voditelj međunarodnog poslovanja Banco Popolare Grupe Fausto Perlato kaže da je Banco Popolare odlučio prodati hrvatsku podružnicu iako nije najbolji trenutak za to. On ističe kako OTP-u ostavlja banku s jakom bilancom i sposobnim personalom. Proces spajanja označava i modernizaciju informatičkog sustava Banco Popolare Croatia, kao i poboljšanje upravljanja ljudskim potencijalima te financijskim uslugama.
OTP banka osma je banka po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu, s ukupnom aktivom od 13,4 milijarde kuna. Banco Popolare Croatia ima udjel od 0,6 posto u tržišnoj aktivi, što je čini 14. bankom po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu. Fokus poslovanja joj je na potrošačkom kreditiranju i u tom je segmentu njen tržišni udjel preko dva posto. Očekuje se da će broj klijenata OTP banke kupnjom Banco Popolare Croatie biti gotovo 440 tisuća, broj poslovnica će dosegnuti 130 te će imati više od 250 bankomata.
OTP banka je jučer na Zagrebačkoj burzi objavila obavijest o nastanku objavljivanja ponude za preuzimanje dionica Banco Popolare Croatia, budući da je stekla više od 25 posto udjela u Banco Popolare Croatiji. OTP najavljuje da će u zakonskim rokovima objaviti ponudu.