Studentski centar iz Jelačićeve preselio u prizemlje Studentskog doma

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Sve službe Centra za studentski standard Sveučilišta u Zadru od ovog ponedjeljka nalaze se na jednom mjestu. U prizemlju Studentskog doma na Novom kampusu Sveučilišta studenti će ubuduće moći dobiti sve informacije vezane uz smještaj, prehranu, te zaposlenje. Student servis preselio je sa svima dobro poznate lokacije u Ulici bana Josipa Jelačića, mjesta koje generacije pamte po dugim redovima za studentske bonove, na početku svakog mjeseca. Osim toga, na staru lokaciju navikli su i svi koji posao traže ili nude preko Student servisa. Studenti koje smo susreli prilikom posjeta novoj lokaciji kažu kako se još nisu navikli na preseljenje, a neki nisu ni znali gdje se nalazi Studentski dom.

- U ovim prostorima do sad je bio ured voditeljice doma, a Studentski servis i ured voditeljice Centra u prostoru na adresi Bana Josipa Jelačića 26. Ovim preseljenjem poslovanje i komunikacija između službi je učinkovitija, a rad na novoj lokaciji omogućio je da budemo dostupniji svim korisnicima usluga centra. Osigurani su uvjeti i način nesmetanog pristupa, kretanja i boravka osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti, kazala nam je voditeljica Centra mr. sc. Ivanka Šubašić.

Iako više nema studentskih bonova, studenti ipak u velikom broju dolaze u Student servis, u potrazi za poslom. A njega je, bar što se tiče studenata, uvijek dovoljna ponuda.

- Student servis posluje sve bolje, zahvaljujući zakonskoj regulativi. Nije ograničen ni vremenom ni zaradom, no ne dozvoljavamo pranje novca. Ukoliko tijekom kalendarske godine student zaradi više od 13.000 kuna više se ne smatra uzdržavanim članom obitelji i roditelj gubi pravo na olakšicu kod obračuna svoje plaće. Student pri tome ne ostvaruje pravo na povrat poreza. Ukoliko student tijekom kalendarske godine zaradi više od 50.000 kuna ostvaruje drugi dohodak na koji plaća 25 posto poreza na dohodak. Student servis obračunava, obustavlja i na račun proračuna uplaćuje odgovarajući iznos poreza i prireza prema mjestu prebivališta. Ostvarivanjem drugog dohotka student dobiva pravo na podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak, istaknula je Gordana Bakmaz, voditeljica Student servisa. U prošloj godini kroz servis je prošlo više od sedam tisuća računa, tisuću više nego godinu prije, a dvije tisuće više nego 2012. I sam broj studenata koji su učlanjeni u Student servis se povećao. Je li sve to posljedica krize koja se produbljava?

- Prije svega, poslodavcima se više isplati uzeti studente. Student je fleksibilan. Nema posla u gradu kojeg studenti ne mogu, ali i ne žele raditi. Primjerice, dosta studenata zapošljava se u kafićima, jer se više isplati zaposliti studenta, nego platiti kaznu za nekoga na crno, ističe Bakmaz. Posla najviše ima od travnja do prosinca, kad traje veliki pritisak. Kroz ova prva četiri mjeseca posla ima, ali malo. U tijeku su prijave za posao u McDonaldsu, za koji se traži 28 do 30 studenata. Od 1. ožujka kreće obuka, a od 1. travnja startaju s radom. Upravo se pokazalo kako posao u McDonaldsu, ali i u nekim drugim firmama, vrijednim studentima donese stalni posao u budućnosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno