Iskustvo poslije kojeg bi otišli raditi u Njemačku

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV
Učenici su sudjelovali na stručnoj praksi u Leipzigu

Učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole jučer su primili diplome za uspješno odrađen projekt mobilnosti, proveden u okviru programa Erasmus+, pod nazivom "International Experience for Tourism Occupations". U sklopu ovog projekta 24 učenika završnih razreda, 10 kuhara, 9 hotelijersko-turističkih komercijalista i 5 slastičara krajem studenog prošle godine sudjelovali su dva tjedna na stručnoj praksi u Leipzigu. Slastičari su stručnu praksu obavljali u Domu za stare i nemoćne, hotelijersko-turistički komercijalisti po hotelima, dok su kuhari bili raspoređeni po menzama sveučilišta.

Profesorica Josipa Razlog glavni je "krivac" što je ova zadarska srednja škola ušla u projekt Erasmus+.

1.500 eura po učeniku

- Projekt nam je odobren prošle godine. Kategorija mobilnost provedena je u svrhu jačanja strukovnih kompetencija. U Leipzigu su naši učenici na stručnoj praksi radili isto ono što rade ovdje u školi na praksi, pojasnila je Razlog.

Učenici su odabirani na natječaju koji je proveden unutar škole. Uz motivacijsko pismo učenika u obzir su uzeti i njihovi uspjesi na praksi i u školi o čemu je odlučivala komisija.

U sklopu projekta škola je po učeniku dobila 1.500 eura, čime su se pokrili troškovi putovanja, hrane i smještaja, te džeparca.

Profesorica Zvjezdana Magaš koja je s učenicima boravila u Leipzigu kazala je kako su učenici za vrijeme dvotjednog boravka u Njemačkoj prilično intenzivno radili.

- Boravak u Njemačkoj ne samo da je bio edukativan za učenike, već i za nas profesore, a može se sažeti u tri riječi: red, rad i disciplina, kroz osmijeh će Magaš predstavljajući rezultate rada i samog projekta što su zabilježili na stranicama društvene mreže, ali u filmu kojeg su snimili.

Prisjeća se kako su prvi dani bili priličan šok za zadarske učenike, prvenstveno jer su prvi dan odmah dobili ugovor koji su morali potpisati, a u kojem su bila navedena pravila ponašanja, odnosno ono što se ne smije raditi, poput psovanja, bacanja opušaka uokolo, u protivnom će se kažnjavati novčanom kaznom. U ugovoru je između ostalog, istaknuto i kako učenici svakog dana u krevetu moraju biti do 23 sata.

- Bili smo smješteni u kampusu koji je od Leipziga udaljen 20-ak kilometara. Prvi dan učenici su do svojih radnih mjesta dopraćeni, a već sljdeći dan su sami morali putovati. Dobili su papir na kojem je točno ispisano kako će doći do objekta gdje obavljaju praksu. Budući da je kampus bio izvan samog grada, najprije su do vlaka morali pješačiti dva kilometra, zatim putovati vlakom do Leipziga 20 minuta, a potom su se ukrcavali svatko na svoj tramvaj, priča Magaš, dodavši kako su zbog toga učenici bili prisiljeni svako jutro vrlo rano ustajati.

U početku je bilo suza, navodi, ali jednostavno svi zajedno trebali su proći proces prilagodbe na novu sredinu i drukčiji mentalitet, ali i nepoznavanje njemačkog jezika.

- Učenici koji ne uče njemački sporazumijevali su se na engleskom jeziku, ali i rukama, nogama, svakako, rekla je Magaš naglasivši kako je ovo jedno pozitivno iskustvo za školu i njihove mlade učenike.

Hrvatska je Hrvatska

Jadranka Brkić Vejmelka, ravnateljica Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole navodi kako je ovaj projekt novo i važno iskustvo za školu i učenike.

- Njihova iskustva su različita. Uglavnom su dojmovi pozitivni, stekli su radnu disciplinu, što je posebno dobro za mlade ljude, rekla je Brkić Vejmelka.

Pozitivne dojmove te stečeno iskustvo učenici su rado podijelili.

Petra Mitrović, kuharica, rekla je kako su u dva tjedna naučili puno novih stvari.

- Nijemci prilikom pripremanja hrane dosta koriste smrznutu hranu što se kod nas baš često ne radi. Također dosta u kuhanju koriste kim kao začin što je također suprotnost u odnosu na našu kuhinju. Od novina koje sam naučila je odvajanje otpada, te čišćenje kuhinje nakon posla. Posebno je bila dojmljiva organizacija posla, odnos prema radu i radnicima, pa bih u budućnosti voljela otići raditi u Njemačku, kazala je Petra.

I Luka Čvrljević, učenik smjera hotelijersko-turistički koemrcijalist istaknuo je kako bi želio u budućnosti raditi u Njemačkoj.

- Organizacija posla je odlična. U hotelu gdje sam bio na praksi radio sam u domaćinstvu. Rad i organizacija posla u Njemačkoj u velikim hotelima i u Hrvatskoj ne razlikuje se previše, ali se zato razlikuje posao u manjim hotelima. Disciplina je na prvom mjestu, a odnos šefa prema radnicima je poput obiteljskog, zaključio je Luka.

U dva tjedna, navodi, našlo se vremena i za zabavu, pa su imali priliku otići na jednodnevne izlete u Berlin i Dresden.

- Uvijek smo imali na umu da ujutro moramo otići na posao i da moramo biti odgovorni, rekao je Luka.

Njihov kolega Zvonimir Žura ipak svoju budućnost i karijeru namjerava graditi u Hrvatskoj.

- Nikad ne bih otišao u Njemačku raditi. Sve je bilo dobro, posao, organizacija, sve zajedno, ali Nijemci su distancirani ljudi, hladni. Svaka čast svima, ali Hrvatska je Hrvatska, zaključio je Zvonimir.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno