Gradonačelnik dogovorio probne autobuse, župan suradnju s pokrajinom Hainan

Slika korisnika valentinam
KINEZI ZAGRIZLI
Župan je posjetio i tvrtku Huawei

Čelni ljudi lokalne vlasti, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin, vratili su se u utorak iz daleke Kine gdje su bili svaki za svojim poslom, ali, sudeći prema izjavama nakon povratka, put je bio uspješan za obojicu.

- Grad Zadar predstavio je u Kini svoje projekte i naše viđenje potencijalne suradnje, a naši kineski domaćini, tvrtka LTO Energy, ovlašteni distributer Yinlong Energy proizvoda u zemljama srednje i istočne Europe, svoje. Možemo reći da smo zadovoljni susretom na kojem smo uspjeli otvoriti sve predložene teme. Međutim, kako se radilo se o vrlo kratkom vremenu, za konkretnu realizaciju projekata trebat će još razgovora, rekao je gradonačelnik Branko Dukić. Gradonačelnik kaže kako su zadovoljni jer je od kineske strane Zadar ocijenjen kao potencijalno zanimljiv grad u širem kontekstu, a čini se kako je upravo proaktivnost Gradske uprave stvorila interes u pregovorima kod kineskih partnera.

I župan Božidar Longin nakon puta u Kinu ima iznimno pozitivne dojmove.

- Održali smo niz konstruktivnih sastanaka na visokoj razini u Veleposlanstvu RH u NR Kini, gdje nam je domaćin bio naš veleposlanik Nebojša Koharović, a posjetili smo i jednu od najpoznatijih kineskih tvrtki, tehnološkog diva Huawei. Kinezi su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku, pogotovo u infrastrukturne projekte. O toj temi, kao i drugim mogućnostima suradnje, već su razgovarali premijeri Hrvatske i Kine, krajem studenoga prošle godine u Budimpešti, na summitu Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe, rekao je Longin s kojim je u Kini bio i pomoćnik pročelnice njegova ureda Ante Župan.

Najkonkretniji dio posjeta župana Longina bio je, saznajemo, dogovor oko uspostavljanja suradnje s kineskom pokrajinom Hainan. Naime, razgovori o uspostavljanju zračnog mosta Zadra i Kine, koji bi povezala aviokompanija Hainan Airlines vode se od 2015. godine, međutim ovoga puta konkretna suradnja će biti i realizirana, a Longin je potvrdio  kako su oni i ovom prilikom iskazali zanimanje za izravne letove prema Zadru, pogotovo nakon što Gaženica postane matična luka za kruzere.

- Prošle je godine više od 150 milijuna Kineza putovalo u razne turističke destinacije, a Hrvatska im je jedna od novootkrivenih destinacija. Tijekom 2017. godine našu je zemlju posjetilo oko 200 tisuća kineskih turista, a ova suradnja nam je svakako dobra prilika za razvoj novog turističkog tržišta. Za izravne letove s Kinom moramo proširiti sletnu stazu u Zračnoj luci Zadar za 700 metara, a treba vidjeti na koji ćemo način to realizirati. Jedna od mogućnosti je i koncesija, ali će o tome odlučiti država, kao većinski vlasnik Zračne luke, zaključio je župan Longin na pitanje znači li to da bi se mogla uspostaviti zračna linija s Kinom?

Uz gradonačelnika Dukića, među predstavnicima Grada bili su pročelnik njegova Ureda Neven Klarin, direktor Liburnije Edvin Šimunov te predsjednik Nadzornog odbora ove gradske tvrtke Ante Kalmeta. Cilj predstavnika zadarske autoprijevozničke tvrtke bio je vidjeti mogu li na zadarske ulice dovesti kineske električne autobuse i to, za početak - besplatno.

- Tvrtka Yinlong predstavila je svoj pogon električnih autobusa koji su potencijalno interesantni za Zadar, samim tim što se od 2021. godine od strane EU očekuje zakonska regulativa o obvezi korištenja dijela voznog parka u javnom prijevozu, upravo na električni pogon. S naše strane je predloženo da upravo Zadar bude demo grad za autobuse tvrtke Yinlong, te smo dali prijedlog, koji je i prihvaćen, da se u Zadru nekoliko autobusa uključi u sustav javnog prijevoza i stavi u probni rad, otkrio je Dukić. Liburnija sada sa svoje strane treba osigurati preduvjete u smislu punjača i ostalih tehničkih parametara, a hoće li navedeni autobusi biti i pogodni za grad, utvrdit će stručne službe Liburnije nakon podrobne analize.

Osim električnih autobusa jedna od tema razgovora bila je da se u zoni Crno izgradi pogon za sastavljanje LTO baterija, što je bilo i ponuđeno sa zadarske strane na preliminarnim razgovorima prije dolaska u Kinu.

- I što je i prihvaćeno od strane kineske tvrtke LTO Energy, dodao je Dukić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.7 (3 glasova)