Započela 16. ninska Šokolijada

Slika korisnika valentinam
Manifestacija i delicija
Manifestacija je započela s dodjelom svježeg mesa, svinjske vratine, prijavljenim šokolarima. Kao i proteklih 15 godina Turistička zajednica grada Nina nabavila je svinjsku vratinu, ovaj put za 63 natjecatelja koji se natječu i tradicijski čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije
Za natjecateljski program nabavljeno je 410 kilograma mesa

Otpočela je svima dobro znana manifestacija Ninska šokolijada. Od strane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović te Ministarstva poljoprivrede, ministra Tomislava Tolušića, već je stiglo visoko pokroviteljstvo nad manifestacijom. Manifestacija je započela s dodjelom svježeg mesa svinjske vratine prijavljenim šokolarima. Kao i proteklih 15 godina Turistička zajednica grada Nina nabavila je svinjsku vratinu, ovaj put za 63 natjecatelja koji se natječu i tradicijski čuvaju vještinu izrade ove jedinstvene delicije.

S koljena na koljeno

Šokol se u ninskom kraju radio oduvijek, recept je još uvijek obavijen velom tajne, a prenosi se obiteljski šapatom s koljena na koljeno. Ove godine na natjecanje za najbolji šokol prijavili su se i najmlađi šokolari koji nikada do sada samostalno nisu radili šokol, a odlučili su poduprijeti izradu šokola kako bi se očuvali stari okusi ninskog kraja i dalje razvijala manifestacija. Od pokretanja manifestacije u siječnju 2003. do siječnja 2018. sudjelovalo je ukupno 293 natjecatelja iz 31 mjesta, a od toga je bilo 99 šokolara i šokolarica iz Nina. Nedavno osnovana udruga "Šokolari" pridružila se Turističkoj zajednici grada Nina u organizaciji čuvene manifestacije, pa su predsjednik udruge Slavko Stulić i Kristijan Čvrljević ispred udruge dijelili meso onim natjecateljima koji su htjeli da im meso nabavi Turistički ured. U interesu postizanja što boljeg rezultata, a za što je potrebno meso najviše kakvoće, najveći je broj šokolara meso preuzimao u svojim omiljenim mesnicama. Ove godine meso za Šokolijadu su osigurale mesnice: "Surić" Nin, "Ikić" Zadar, PZ "Poličanka" Poličnik, "Lukin" Zadar i "Musić" Zadar, a za natjecateljski program nabavljeno je 410 kg mesa.

Ova najznačajnija ninska manifestacija je po svojim organizacijskim elementima jedinstvena i složena, a uvrštena je u 100 najznačajnijih manifestacija Hrvatske. Ninska šokolijada je jedna od najznačajnijih gastronomskih manifestacija na području zadarske regije koja se postupno od 2003. razvila u prepoznatljivu gastronomsku, eko i etno sajamsku priredbu na kojoj sudjeluju razni proizvođači iz čitave Hrvatske i inozemstva koji predstavljaju svoj rad i vještine, a ujedno razmjenjuju iskustva. Ove godine završni dani Ninske šokolijade uz proglašenje pobjednika i degustaciju pripremljenog šokola održat će se 14. i 15. srpnja. Šokolijada je pokrenuta prvenstveno radi očuvanja tradicije izrade šokola gdje se pored natjecanja šokolara i zabave turista na Fešti od šokola posjetitelji upoznaju s jedinstvenom i ukusnom gastro delicijom. Ove godine se u natjecanju nadmeću: Nin (30 šokolara), Privlaka (7), Ninski Stanovi (5), Žerava (4), Ljubač (4), Vir (3), Mrljane (2), Krneza (1), Poljica (1), Petrčane (1), Briševo (1), Islam Latinski (1), Zadar (2) šokolara, a četvrtu godinu za redom priključila se i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar.

Ciljevi - ostvareni i novi

Manifestacija Ninska šokolijada se temelji na gastronomskom proizvodu šokolu, deliciji prepoznatljivog okusa koja se od davnina proizvodi u ninskom kraju, za čiju su pripremu vrlo važni kvalitetno svinjsko meso, ninska sol i začini. Svinjska se vratina najprije stavlja više dana u morsku sol, zatim se "toća" u kuhanom crnom vinu i začini se raznim mirodijama, te se potom prepušta djelovanju dima i bure.

Gastronomska manifestacija je postupno poprimila oblik projekta Šokolijada s do sada ostvarenim ciljevima: očuvanje šokola od zaborava, promidžba jedinstvenog autohtonog jela, povećana obiteljska proizvodnja, postavljanje šokola na jelovnike u restoranima, prijenos znanja na mlade i njihova uključenost u Šokolijadu, poticanje proizvodnje u širem regionalnom okruženju, potaknuta povećana potražnja šokola kod turista te su im manifestacija i delicija motiv dolaska u destinaciju, zaštićeno ime manifestacije kroz registraciju, međunarodno obilježje manifestacije, osnivanje udruge šokolara, suradnja sa obrazovnim institucijama, udrugama i OPG-ovima u regiji, kontinentalnoj Hrvatskoj i inozemstvu.

Novi ciljevi projekta Šokolijade su: aktivnosti na zaštiti imena autohtonog proizvoda, stvaranje robne marke (brendiranje) ninskog šokola u Hrvatskoj, potaknuti organiziranje zadruge ili drugog oblika proizvodnje ninskog šokola, dalje razvijanje gastronomsko - turističkog brenda ninski šokol, u budućnosti plasman jestivog suvenira ninskog šokola na tržište delikatesa i dr.

Ninska šokolijada okuplja brojne zaljubljenike u ekskluzivnu gastronomsku ponudu Nina te sve one kojima je stalo do očuvanja tradicije i razvoja turizma u ninskom kraju. Svake godine manifestacija privlači sve više gurmana iz redova šokolara koji se natječu, a posebno privlači gurmane i degustatore te je motiv dolaska brojnih posjetitelja pa i turista, što potvrđuju iznajmljivači privatnog smještaja kroz svoja iskustva.

Marija DEJANOVIĆ

Šokolari

Imena natjecatelja 16. Ninske šokolijade navodimo po mjestima.

Ninski šokolari su: Šime Ljubičić, Marino Čvrljević, Ivana Čvrljević, Šime Skočić, Đurđica Skočić, Tanja Striguljica, Marin Dejanović, Tomislav Kera, Marko Oltran, Roman Marguč, Marija Marguč, Miro Deša, Branko Sjauš, Vjerica Sjauš, Matija Šalov, Josipa Šalov, Mateja Šalov, Ivanka Bačić, Roko Bačić, Ana Tartaro, Iva Skočić Burela, Domagoj Burela, Šime Burela, Lovre Stulić, Tomislav Ljubičić, Luka Oltran, Frane Lipotica, Tomislav Pijaca, Ante Lipotica i Mateo Kevrić.

Privlački natjecatelji su: Miroslav Šango, Marijana Šango, Kristijan Šango, Ana Matulj, Ivica Matulj, Šime Šango i Marija Kršulja.

Iz Ninskih Stanova u Šokolijadi sudjeluju: Josip Jurkin, Branko Jurkin, Ante Jurkin, Anka Jurkin i Đurđica Jurkin.

Natjecatelji iz Žerave su: Boško Jurlina, Grozdana Jurlina, Joško Jurlina i Vesna Jurlina.

Iz Ljupča su prijavljeni: Ante Ivanac, Sanja Ivanac, Ivanka Ivanac i Marko Ivanac.

Virski šokolari su: Goran Budija, Gorana Budija i Darko Fehir, iz Mrljana su Mladen Jureško i Vice Jureško, a iz Krneze Milan Čolak, te iz Poljica Vlado Marinković.

Šokolar iz Petrčana je Zoran Lisica, iz Islama Latinskog Tomislava Šalov Jusup, iz Briševa Ante Butić te iz Zadra: Gordana Grbić, Ivan Ćurko i Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića Zadar.

Tri nagrade

Za manifestaciju i očuvanje proizvoda Turistička zajednica grada Nina primila je tri nagrade: godine 2011. brončanu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji Ruralno turistički projekti za projekt Ninska šokolijada, zatim 2014. Srebrnu povelju Suncokret ruralnog turizma Hrvatske za očuvanje ninskog šokola u kategoriji Tradicijska ruralna gastronomija prema kandidaturi koju je istaknula Zadarska županija te u 2014. nagradu Simply the best sa zlatnim znakom manifestaciji Šokolijada, za očuvanje i spas tradicije pripreme ninskog šokola i kreativan razvoj gastronomske turističke ponude ispred UHPA-e i Časopisa Way to Croatia.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno