Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

GRADSKI LIDRANO 2019. Stotinjak djece odmjerilo kreativne snage

01.02.2019. 17:01
GRADSKI LIDRANO 2019. Stotinjak djece  odmjerilo  kreativne snage


Stotinjak djece iz devet zadarskih osnovnih škola sudjelovalo  je na Gradskom susretu učenika osnovnih škola LiDraNo 2019. u  OŠ Stanovi te odmjerilo kreativne snage u literarnom izrazu, skupnom i  pojedinačnom dramsko-scenskom izrazu te u novinarskom izrazu.
Prvi je "nastupio" ravnatelj Stanova, Markica Perić, kako je rekao, da  probije led i malo razbije tremu kod učenika. Pročitao im je inspirativnu  pjesmu Ratka Zvrka "Tvoja staza". Perić je istaknuo da mu je izuzetna  čast što je baš njega i njegove kolege zapala čast da organiziraju LiDraNo.
– Jednom je netko rekao da su samo umjetnici direktno povezani sa  Stvoriteljem, a vi ste ovdje svi mladi umjetnici i nama ćete pokazati što  ste stvorili. Uživajte u svakoj pisanoj i izgovorenoj riječi i budimo svi danas pobjednici, rekao je na početku Markica Perić.
Učenike, njihovih tridesetak mentora, organizatore, članove povjerenstava i roditelje pozdravio je i Joso Nekić, pročelnik za odgoj i školstvo u  Gradu Zadru.
– Nama u Gradu Zadru su jako važne izvannastavne aktivnosti jer djeci  daju priliku da pokažu svoju nadarenost i kreativnost. Po mom  mišljenju, u tom bi se smjeru trebao razvijati cijeli školski sustav jer djeci  treba dati priliku da se izraze. Ako radiš ono za što si nadaren, onda si i  uspješan pa u tome i uživaš. A uvjeren sam da svatko od nas ima barem  jedan dar, kazao je Nekić.
Svečano otvorenje uveličali su i nastupi zbora mentorice Nele Šarić,  koji je izveo hrvatsku himnu i himnu OŠ Stanovi Ježeva ekopjesma te recitacije učenica Leonarde Dukić i Une Bagarić.
U prosudbenim povjerenstvima bili su: za literarni izraz Vlatko Majić,  Marijana Roščić i Vesna Karuza, zatim za skupni nastup u dramsko- scenskom izrazu Maja Šimić, Teodora Vigato i Gabrijela Meštrović- Maštruko, za pojedinačni dramsko-scenski izraz Josip Mihatov, Žana  Bumber i Vinko Radovčić te za novinarski izraz Ivica Nevešćanin, Žana  Ljuština i Slavica Kovač.
Sudjelovali su učenici iz svih zadarskih osnovnih škola: Bartula Kašića,  Krune Krstića, Petra Preradovića, Smiljevac, Stanovi, Zadarski otoci,  Šime Budinića, Šimuna Kožičića Benje i Voštarnica, a izabrani su najbolji  koji idu na sljedeći stupanj natjecanja, Županijsku smotru koja se  održava u Obrovcu 19. veljače.


Najbolji idu dalje
Povjerenstva su izabrala najbolje radove, ali natjecatelji za literarni izraz i novinarski izraz sudjeluju pod šifrom te se njihova imena još ne mogu znati.
Za daljnje natjecanje u literarnom izrazu izabrani su radovi pod sljedećim imenima: Frijegulice, Maska, Violina, Stroj za pisanje domaće zadaće, Muke jednog petaša, Škura bura, Di nan beside bižu? i Fjaka.
Za novinarski izraz izabrani su: intervju Korak do Konga, intervju S Bogom svojim  preskačem zidine, intervju Priznanje Luka Ritz za djevojčicu velikog srca, intervju  Uzor mu je Oliver Mlakar, članak Blogeri – idoli, savjetnici ili profiteri, reportaža Tableti "štekaju" i članak Suba je "guba".
Najbolje pojedinačne nastupe, prema ocjeni povjerenstva, izveli su David Dragaš,  Luce Rumora, Luna Brkljača, Nina Bašić, Jasna Hilje, Antonia Čirjak, Nika Ivana  Medić, Ecija Tudorović i Niko Knežević.
Imena najboljih igrokaza koji idu na Županijsku smotru su: Baščanska ploča, Izbirljiv Adam, Boje prijateljstva, To nisam ja i Lift.