Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

HT PREMIJER LIGA Zadrani s dva lica jedva preko Gorice

01.02.2019. 20:43
HT PREMIJER LIGA Zadrani s  dva lica  jedva preko  Gorice


Teškom mukom Zadar je stigao do nove pobjede u HT Premijer ligi protiv domaćina Gorice. Utakmica između druge i osme momčadi lige razriješena je tek u samoj završnici, a momčad Ante Nazora pokazala je kao i u većini utakmica dosad da je momčad s dva lica te je srećom po njih ovog puta zahvaljujući i činjenici da je s druge strane bio manje kvalitetan protivnik prevladalo ono već zaboravljeno pobjedničko lice s kojim će se lakše suočiti s novim protivnikom, već sutra na gostovanju kod Mege Bemax u ABA ligi.
Katastrofalna druga četvrtina
Po otvaranju utakmice djelovalo je da su igrači Zadra na pravom putu što se tiče izgubljenog samopouzdanja nakon debakla protiv Krke, jer su pred kraj prve četvrtine stigli do pristojne zalihe od devet poena (15:24). Pogotovo je ton igri Zadra u tom razdoblju davao tandem Božić i Marić, no uslijedilo je potpuni preobražaj i to onaj u negativnom smislu u drugoj četvrtini.
Oscilacije u igri koje su postale zaštitni znak kluba s Višnjika definitivno su potvrđene i protiv Gorice koji su jednostavno iskoristili ponuđeno i do poluvremena preokrenuli situaciju u svoju korist. Još u posljednjoj minuti prve dionice preko Mašića i Mikšića su domaćini došli do minusa od pet poena (19:24), a seriju 9:1 zaključio je Majcunić (24:25).
Zadrani su svoj prvi koš iz igre u drugoj četvrtini zabili nakon duge četiri minute i to preko Špralje, ali i nakon tog poena nastavilo se pravo ‘harakiri’ izdanje Nazorove momčadi. Najbolje taj naziv oslikavaju nevjerojatne gluposti koje su si dopuštali igrači u plavom. Čak 12 izgubljenih lopti te tri nesportske pogreške kao i isključujuća Littlea nakon druge dosuðene nesportske dovele su do bijega Gorice na pet viška (38:33).
Dojam je koliko-toliko, ali tek rezultatski popravio Marić svojom trećom tricom za 36:38 te se put svlačionica otišlo s još neloših dva poena na strani domaćeg sastava. Dojam koji su ostavili Zadrani u tih drugih 10 minuta donio je veliku strepnju pred nastavak jer su na terenu djelovali poput raspadnute vojske. Posebno se to vidjelo po nervozi samih igrača, pa je uz Littlea koji je prešao okvire svakog sportskog ukusa i Žorić bio često u raspravi sa sucima, a tu rastrojenost Zadrana naplatili su najbolje igrači Josipa Sesara koji su bili na dobrom tragu nastaviti s tradicijom rušenja favorita u svojoj dvorani.
Precizni Vaughn
Ipak odmor, ali i ulazak Tornada u dvoranu početkom nastavka, je pozitivno djelovao na Nazorove igrače koji su uspjeli povezati svoje redove, prvenstveno zatvorivši ogromne rupe u obrani. U napadu je i Vaughn koji je u izostanku Bašića dobio punu minutažu, konačno zabio tricu, nakon njega je Marić svojom četvrtom tricom donio povratak u vodstvo dok je Vuković s nekoliko dobrih završnica potvrdio buđenje Zadrana.
S plus šest (47:53) polovicom treće dionice ponovno su momci u plavim dresovima izgledali kao favoriti, a ne kao ‘seoska momčad’ iz druge četvrtine. S takvim autoritetom su i natjerali domaće košarkaše na greške, iako su Goričani bili i dalje blizu. Posebno je problematičan bio Baković koji je dolazeći iz drugog plana na napadački skok do ruba živčanog sloma dovodio zadarskog stratega. Stoga su Zadrani u završnih 10 minuta otišli s tek četiri viška (57:61) i osjećalo se da utakmica nije ni blizu svog epiloga što je potvrdio i Prgomet smanjivši tricom na otvaranju za 60:61, a i Žorić je isključen iz utakmice jer je zaradio drugu tehničku.
Srećom preciznost su iskazali na drugoj strani Brzoja i Vaughn, pa je Nazorova momčad u završne četiri minute ušla sa sedam prednosti (65:72). Gorica se trudila vratiti u utakmicu i ulazeći u dvije posljendnje minute uspjeli su zaprijetiti tricom Prgometa. Stigli su na tri minusa (74:77), no trica Božića iz kuta razriješila je sve dvojbe oko pobjednika. Najbolji Zadranin definitivno je bio Vaughn s 24 ubačaja dok su trojica ubacila 14 poena. Marić koji je gađao tricu 4-4 te Žorić i Božić.
GORICA 77
ZADAR 85
(19:24, 19:12, 19:25, 20:24)
VELIKA GORICA – Gradska dvorana. Gledatelja: 400. Suci: Josip Radojković, Bojan Kruljac i Franko Gracin.
GORICA: Papac 6, Petrović, Kapusta 3, Vučić 12, Mazalin 11, Prgomet 10, Majcunić 7, Mikšić 11, Mašić 5, Baković 12, Jukić. Trener: Josip Sesar.
ZADAR: Marić 14, Žorić 14, Krajina, Božić 14, Dašić, Vaughn 24, Špralja 2, Vuković 5, Brzoja 12, Little, Planinić. Trener: Ante Nazor.
Šut za dva: Gorica 19-37 (51%); Zadar 17-32 (53%).
Šut za tri: Gorica 5-21 (23%); Zadar 10-21 (47%).
Slobodna bacanja: Gorica 24-30 (80%); Zadar 21-27 (77%).
Skokovi: Gorica 31 (19+12); Zadar 33 (25+8).