Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“JA JESAM I HOĆU” Poduzimanje konkretnih akcija s ciljem smanjenja obolijevanja od raka

01.02.2019. 16:27
“JA JESAM I HOĆU” Poduzimanje konkretnih akcija s ciljem smanjenja obolijevanja od raka


Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day) obilježava se svakog 4. veljače širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele.
Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019.-2021. glasi „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svatko osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka.
Služba za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar u suradnji s Općom bolnicom Zadar organizira prigodnu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka koja će se održati 4. veljače 2019. godine (ponedjeljak) od 10 do 12 sati u prostorima trgovinskog centra City Galleria na Relji.
Ovom prigodom dijelit će se promotivni materijali uz savjete građanima o važnosti odabira zdravog načina života i odaziva na preventivne preglede (za rak dojke, rak debelog crijeva i rak vrata maternice).
U sklopu akcije, predstavit će se projekt MELAdetect – Rano otkrivanje melanoma kože, sluznice i oka koji je sufinanciran iz Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020., a na kojem je vodeći partner Zavod za javno zdravstvo Zadar.
Članovi projektnog tima dijelit će promotivne materijale, letke i brošure izrađene u sklopu projekta koji daju detaljne informacije o projektu te prevenciji i ranom otkrivanju melanoma kože, sluznice i oka.