Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

More zabijelilo od vapna s obližnjeg gradilišta

01.02.2019. 12:57
More zabijelilo od  vapna s obližnjeg  gradilišta


Sumnjiva “bijela pjena” prekrila je u noći s četvrtka na petak  površinu mora uz Liburnsku obalu u luci Jazine. Slučajni prolaznici  zgroženi viđenim potvrdili su kako je zagađenje bilo popraćeno i neugodnim mirisom, a o uzrocima se nagađalo cijelo  jutro. Jedni su  tvrdili da je do onečišćenja došlo zbog popuštanja filtera u pročiščivaću  otpadnih voda, drugi da je bijela pjena zapravo svježe označena horizontalna signalizacija koja se, uslijed kiše, isprala i završila u moru, a  treći su pak mislili da je riječ o pjeni za gašenje požara. Bilo kako bilo, zagađenje je do jutra već bilo sanirano.
Udruga Eko Zadar od jutra je bila angažirana oko slanja prijava o evidentiranom zagađenju u luci Jazine. Prijave su poslali Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Upravnom odjelu za pomorsko dobro, more  i promet Zadarske županije, Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti  i zaštitu okoliša Grada Zadra.
Od svih navedenih, Željka Jurlina, suradnica na projektima i Zelenom  telefonu pri Eko Zadru, rekla nam je kako su dobili odgovor od Krešimira  Laštre ispred Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije.
– Prema informacijama dobivenim od nadležne Lučke kapetanije Zadar, radi se o kratkotrajnom onečišćenju uzrokovanom kišom koja je isprala vapno s gradilišta u neposrednoj blizini na kojemu se obavlja zamjena cijevi, te nema nikakve opasnosti za more i morski okoliš, stajalo je  u Laštrinom odgovoru.