Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PRERADA OTPADNOG GRITA Župan: Zaprepašteni smo što nismo uključeni u studiju!

01.02.2019. 10:14
PRERADA  OTPADNOG GRITA Župan:  Zaprepašteni smo  što nismo  uključeni u  studiju!


Gradonačelnik Obrovca, Ante Župan, Ministarstvu zaštite  okoliša i energetike uputio je dopis kojim ih upozorava na činjenicu da  nisu uključeni u Studiju utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom. Problem je uvršten i na sjednicu obrovačkog Gradskog vijeća  kako bi se nadležnim institucijama jasno dalo do znanja kako se Grad s  ovakvom studijom ne slaže, o čemu su nam je gradonačelnik Ante   Župan jučer rekao:
– Na sjednici Gradskog vijeća  Obrovca održana je rasprava po pitanju  izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u  Zatonu Obrovačkom te su jednoglasno (11 vladajućih i dvoje oporbenih  vijećnika) prihvaćene primjedbe koje je Grad Obrovac uputio u okviru  Studije utjecaja na okoliš. Kopiju primjedbi Vam dostavljamo u privitku,  stoji u odgovoru na upit o tome koji je stav po pitanju grita zauzeo Grad  Obrovac.
U dopisu upućenom pomoćnici ministra zaštite okoliša, Anamariji  Matak, gradonačelnik Župan tako upozorava:


Komponenta bure
– Zaobiđeni smo i nije nam pružena prilika da se temeljito upoznamo  sa Studijom utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje postrojenja za recikliranje otpadnog grita iz brodogradnje u Zatonu Obrovačkom. Grad Obrovac je udaljen 300 metara zračne linije od mjesta planirane obrade  ogromnih količina grita osam tona po satu, odnosno 57.600 tona godišnje. Zaprepašteni smo da u svim formalnim postupcima po tom pitanju nismo bili uključeni, iako ne postoji nitko tko je toliko izložen riziku  te reciklaže. Dosadašnja praksa svih razmatranja uklanjanja otpada na  širem području bivše Tvornice glinice je bila da je predstavnik Grada  Obrovca obavezno bio uključen u povjerenstvo za ocjenu studija. Jedino  u ovom slučaju nismo uključeni, upozorava gradonačelnik dodajući kako "sve što se događa na tom platou povećava rizik štetnog utjecaja na  grad Obrovac jer se nalazi sjeverno od Obrovca".
– Što znači da smo posebno izloženi komponentni bure, često orkanske. Molim vas da produljite rok za javni uvid i da hitno omogućite raspravu, odnosno javno izlaganje SUO u samom gradu Obrovcu, kako bi  izbjegli bilo kakve negativne posljedice, poručuje Župan.
Grad Obrovac Ministarstvu je dostavio i primjedbe na Studiju utjecaja  na okoliš u kojemu precizno naznačuju što misle o otvaranju pogona za  preradu grita pa tako kažu da je nevjerodostojna tvrdnja da je bakreni  grit abazriv iz razloga što postoje dvije vrste abazriva: kvarcni pijesak i  grit koji je nastao mljevenjem željezne šljake. Kada bi se eventualno koristio bakar kao abraziv, bio bi dvije tisuće posto skuplji od ovoga, što je  nonsens, stoji u prvoj primjedbi. 


Prerađivat će grit iz uvoza
Gradonačelnik Obrovca nadalje upozorava i na opis zahvata napominjući kako se u svakoj oporabi otpada navodi i proizvođač otpada, način  transporta i ruta prijevoza otpada.
– Navode se proizvođači otpada: brodogradilišta Trogir, Split i Rijeka.  Godišnja količina upotrijebljenog grita u spomenutim brodogradilištima  ni približno ne odgovara spomenutim količinama grita iz studije. Nositelj zahvata je dužan dostaviti količine upotrijebljenog grita od navedenih brodogradilišta. Iz navedenog se dade zaključiti kako će se prerađivati grit iz uvoza s karakterizacijom "opasni otpad". Prema Zakonu o  postupanju otpadom u Republici Hrvatskoj zabranjen je uvoz opasnog  otpada u RH, navodi gradonačelnik.
No obrovačko rukovodstvo ističe i činjenicu kako granulacija predviđena Studijom utjecaja na okoliš ne odgovara granulaciji grita za pjesakrenje.
– Navodi se kako će se neiskoristivi dio oporabljenog grita kao neopasan otpad odlagati na odlagalište neopasnog otpada. Otpadni grit kao  neopasan otpad je inertan otpad. Takav otpad se deponira na deponij  inertnog otpada, a u Studiji utjecaja na okoliš nije navedeno koja deponija će se koristiti, naglašava Župan zaključujući u dopisu Ministarstvu  kako je iz svega razvidno da se od ukupne mase onečišćenog grita može  koristiti najviše 25 posto kao proizvod za daljnju uporabu.




Iskazali dobit manju od očekivane
– Cijena na tržištu tog očekivanog proizvoda je cca 50 eura/tona.  Ukupna godišnja količina koja se prerađuje navedena je u iznosu od  56.700 tona, 25 posto te količine na tržištu bi vrijedilo 720.000 eura. Dvadeset kamiona dnevno transporta s udaljenosti od 100 do 200 km  značilo bi  ukupnu zaradu od najmanje 720.000 eura. Troškovi rada,  troškovi skladištenja, transporta i ostali troškovi za preostalih 75 posto  dovezenog materijala nisu iskazani, što bi za 43.200 tone iznosilo daleko  više od realno očekivane dobiti iz ovog posla, stoji u Županovoj analizi  na kraju koje se donosi i jasna poruka o tome što bi ovaj otpad značio za  obrovački kraj.
– To nas navodi na pomisao da se namjerava najveći dio grita uvoziti iz  stranih zemalja, budući da je proizvodnja iz naših brodogradilišta nedostatna za ta očekivanja. Jedino logično očekivanje je da će poduzetnik biti plaćen u tim zemljama da ukloni otpad. Druge računice nema. Ako je  to tako, onda neka ga ukloni i odvozi gdje god hoće, a ne na 300 metara  zračne linije od grada Obrovca na lokaciju iz smjera najčešće orkanske  bure, poručuje na kraju gradonačelnik Obrovca.


Klanac: Dopis Ministarstvu je alibi za  nepostupanje
S obzirom da je obrovački HSLS zbog odlaganja otpadnog grita zatražio i sazivanje  izvanredne sjednice, predsjednik Županijskog odbora stranke i vijećnik u Gradskom  vijeću Obrovca, Marko Klanac, napominje kako kako "sama činjenica da se gradonačelnik Obrovca dopisuje s Ministarstvom zaštite okoliša i energetika, u kojem tvrdi  da je Grad Obrovac zaobiđen u proceduri, govori da je Grad nedovoljno zainteresiran  ili se radi o neznanju".
– Naime, Studija je bila na javnom uvidu do 21. prosinca prošle godine, na što  smo upozoravali tražeći sjednicu vijeća. Pisanje dopisa od strane gradonačelnika Ministarstvu zaštite okoliša s naglaskom da je Grad Obrovac zaobiđen samo je alibi za  nepostupanje u kojemu je trebalo jasno reći sve štetnosti koje mogu proizaći iz ove  reciklaže otpadnog grita.
U primjedbama Grada Obrovca naglasak su dali na ekonomsku isplativost samog  postupka, a manje na propuste koji su u studiji očiti i odnose se na zaštitu okoliša.  Na Gradskom vijeću ukazivali smo na uvrštenje naših primjedbi jer ih smatramo  kvallitetnijim od onih koje je gradonačelnik uputio. Sam prostor bivše Tvornice glinice već dugi niz godina, od prodaje zemljišta do prodaje ostataka bivše tvornice, izaziva  sumnje u dobronamjerno postupanje, stoga ovako sramežljivo istupanje gradonačelnika upućuje na to da  bi se on zamjerio investitorima, ali  ipak ne puno, kaže  Klanac.