Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Prilaz OŠ Bartula Kašića još uvijek bez nogostupa

01.02.2019. 13:05


Osnovna škola Bartula Kašića, smještena na području MO  Maslina, već godinama muku muči s neuređenom prilaznom infrastrukturom. Oštećeni kolnici, nepostojanje nogostupa uz prilazne kolnike u  okolici škole te oskudna rasvjeta razlozi su zbog kojih je 782 učenika, koji  svakodnevno (u dvije smjene) pohađaju tu školu, izloženo velikoj opasnosti od stradavanja pod naletom vozila.


Napisali “dopisa i dopisa”
Zadarskom listu obratio se jedan zabrinuti roditelj djeteta koji pohađa  spomenutu osnovnu školu, zabrinut što se niti nakon toliko godina  obraćanja Gradu još uvijek nije ništa promijenilo, a zbog čega većina roditelja svoju djecu svakodnevno dovozi i odvozi.
– Rješava se puno nebitnih cesta, dok naša djeca još uvijek hodaju po  mraku posred kolnika. Strašno je da Gradu nije prirotet sigurnost djece u  prometu, već nekakav Bulevar koji je i prije sasvim dobro funkcionirao,  potužio nam se jedan roditelj. Samo pukom srećom još niti jedno dijete  nije stradalo, ali to ovom roditelju nije umirujuća činjenica.
– Vozači, koliko mogu, izbjegavaju tu cestu, jer znaju da je opasna i da  nema nogostupa, ali isto tako, uvijek se nađu i oni neodgovorni koji tuda  protutnje kao luđaci, kazao nam je zabrinuti roditelj u nadi da će netko  iz Grada ipak nešto uskoro napraviti.
Ravnateljica OŠ Bartula Kašića, Katica Skukan, kazala nam je kako su  Gradu do sada već napisali “dopisa i dopisa”, i u konačnici dobili  obećanje da se na tome radi.
– Posljednji dopis poslali smo u rujnu 2018., taman prije početka nove  nastavne godine. Prije toga smo bili kod pročelnika Upravnog odjela za  prostorno uređenje i graditeljstvo, Darka Kasapa, koji nam je kazao da je  urbanistički plan napravljen, no ono što stvara problem i prolongira realizaciju jesu sporni imovinskopravni odnosi, objasnila je dodavši kako  nogostup koji bi se trebao raditi ulazi u privatna zemljišta, koja nisu razdijeljena.


Neodgovorni vozači
Prema urbanističkom planu, navodi ravnateljica Skukan, projekt podrazumijeva izgradnju nogostupa na svim prilaznim kolnicima.  Pješačkih prijelaza već ima dovoljno, a postoje i ležeći policajci te svjetleća signalizacija. No, ravnateljica Skukan kaže kako ležeće policajce  netko u posljednje vrijeme uporno skida.
Dok se pitanje nogostupa ne riješi, roditelji vode računa o pitanju sigurnosti svoje djece pa ih uglavnom i dovoze i odvoze.
– Često zna biti mladih neodgovornih vozača koji se zalijeću ovim cestama koje prolaze uz školu pa roditeljima nije svejedno pustiti djecu da  hodaju cestom bez nogostupa. Mi smo, koliko je u našoj mogućnosti, riješili situaciju, ali nadamo se da će Grad uskoro riješiti imovinskopravnu  situaciju i realizirati obećano. Škola smo koja bilježi rast po broju učenika, i ako se sigurnost djece ne riješi, zaista ćemo biti u problemu, zaključila je Skukan.