Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

TALKING BOOKS Marićeve zvučne “Kampanele” uskoro će čuti slijepi i slabovidni

01.02.2019. 16:47
TALKING BOOKS Marićeve zvučne “Kampanele” uskoro će čuti slijepi i slabovidni


Snimanjem zvučne knjige Zadarski Kampaneli Drage Marića danas je u Znanstvenoj knjižnici Zadar obilježen Svjetski dan čitanja naglas. Za potrebu izrade zvučne knjige u posebnoj prostoriji jučer su čitale članice Hrvatskog čitateljskog društva – Ogranak Zadar, Marjana Bakmaz, ravnateljica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Karmela Jeličić, profesorica hrvatskog u Gimnaziji Jurja Barakovića i voditeljica čitateljskog kluba Boris Maruna u Ogranku Bili brig Gradske knjižnice Zadar.


Na raspolaganju 114 zvučnih knjiga
Marićevi "Kampaneli" tako će uskoro doprijeti i do slijepih i slabovidnih korisnika Znanstvene knjižnice Zadar koji već na raspolaganju imaju 114 zvučnih knjiga, 13 brojeva časopisa u zvučnom obliku, a prema zahtjevu djelatnici Znanstvene knjižnice prilagode bilo koju knjigu za elektorničko čitanje putem računalnog programa.
Kako je rekla Norma Miočić, djelatnica Znanstvene knjižnice, kontinuirano snimanje zvučnih knjiga u Znanstvenoj knjižnici nastavlja se na projekt Talking Books koji je počeo 2014. godine. U tom projektu je aktivno sudjelovao sad nažalost pokojni Denis Rudić, djelatnik Znanstvene knjižnice koji je i sam bio slijep, a učinio je mnogo za slijepe i slabovidne osobe u Zadarskoj županiji.
– U spomen na našeg dragog Denisa Rudića nastavljamo s aktivnostima iz projekta Talking Books u okviru kojega je i opremljena zvučno izolirana prostorija za snimanje zvučnih knjiga. Tu smo snimili 22 zvučne knjige, uglavnom zadarskih autora, a sudjelovali su redom čitači sa zadarskog područja. Također, imamo suradnju sa Hrvatskom knjižnicom za slijepe pa smo napravili razmjenu zvučnih knjiga. Oni su nama dali svoje 22, a mi njima svoje 22. Pojačala se suradnja i s Gradskom knjižnicom Zadar, s obzirom na to da Hrvatsko čitateljsko društvo – Ogranak Zadar, čiji čitatelji snimaju ovu zvučnu knjigu, djeluje upravo pri Gradskoj knjižnici Zadar, kazala je Miočić.
Dok je Marjana Bakmaz demonstrirala snimanje, o samom procesu više nam je rekao Brajen Dragičević, djelatnik Znanstvene knjižnice koji montira snimke i uobličuje cijeli proizvod.
– Kompletna snimka se nekoliko puta preslušava jer se zna dogoditi neka greška ili stanka pa je potrebno popisati sve greške i ponoviti čitanje tih dijelova. Potom se montiraju sve snimke kako bi knjiga bila tečna. Na zahtjev korisnika prilagođavamo i knjige za elektroničko čitanje. Skeniramo ih i ubacujemo u word dokument kako bi korisnici kod kuće, pomoću programa, mogli preslušavati elektroničko čitanje. Zasad imamo 12 takvih knjiga, uglavnom su to udžbenici za studente, kazao je Dragićević.


U spomen na Rudića
Obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas, kako je rekla zamjenica ravnatelja Marijana Senkić Klapan, ujedno je bila prilika da se djelatnici Znanstvene knjižnice zahvale svima koji su sudjelovali u snimanju zvučnih knjiga i da pozovu i druge da to učine.
– Oni to sve rade volonterski i ovim putem im se zahvaljujemo. I moram naglasiti da nikad nismo imali poteškoća s pronalaženjem čitača. Osim toga, uvijek moramo spomenuti Denisa Rudića čiji je odlazak veliki gubitak za svih nas. Već je gotovo četiri godine otkako nas je Denis napustio, ali sigurna sam da bi mu bilo jako drago da nas sad vidi kako nastavljamo ono što je on započeo. On je bio taj koji je i u našim glavama razbio brojne barijere i sve nas inspirirao, kazala je Senkić Klapan.
Neki od čitača bili su Jasna Ančić, Žana Bumber, Mimi Zadarski, Vinko Radovčić, Gabrijela Meštrović-Maštruko, David Hruška, Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice i drugi djelatnici. Djeca iz Kazališne udruge Igrajmo se snimila su priče iz zbirke Vrabac slijepe zadarske spisateljice Mirjane Mrkela koja je i sama snimila pojedine priče tako da ih je čitao djelatnik Znanstvene, a ona ponavljala za njim. Njegov glas je izrezan, tako da je ostao samo njezin i na taj je način uspjela "pročitati" i snimiti dijelove zvučne knjige koju je sama napisala.
Zadarska Znanstvena knjižnica u ovom trenutku ima desetak korisnika koji koriste zvučne knjige, a projekt je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama, osobama s oštećenjem vida i perceptivnim poteškoćama te svima oni kojima čitanje standardnog (crnog) tiska predstavlja poteškoću.