Uskok donio rješenje o provođenju istrage

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Osumnjičena dvojica bivših načelnika zadarske Postaje prometne policije
Uskok u rješenju navodi kako su dvojica bivših načelnika ove postaje dokumentaciju »držali u ladici«, sve dok afera nije otkrivena
SERGEJ DRECHSLER
Povod istrage nad dvojicom zadarskih policajaca je skrivanje prekršaja koje su počinili viši policijski šefovi

USKOK je u petak donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana u dobi od 47 i 45 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Radi se o dvojici bivših načelnika Postaje prometne policije u Zadru, Ivici Rumori (47) i Luzariju Kulašu (45).
Uskok u priopćenju navodi kako se osnovano sumnja da je Rumora, u razdoblju od 9. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, nakon što su dvojica policijskih službenika te policijske postaje, koristeći se službenim vozilom tzv. presretačem, u počinjenju prometnog prekršaja 9. ožujka 2019. zatekli te snimili i zaustavili vozilo načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske Darka Cara, a potom 12. ožujka 2019. i zamjenika glavnog ravnatelja policije Josipa Ćelića, od tih policijskih službenika zatražio i preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima. Potom je, u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka, Rumora preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije kao ovlaštenog tužitelja u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja. Dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja tih prometnih prekršaja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao novoimenovanom načelniku Postaje Luzariju Kulašu.
Također se osnovano sumnja da je Kulaš, u razdoblju od 8. srpnja do 24. listopada 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, postupajući u daljnjoj namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka i procesuiranja prometnih prekršaja u počinjenju kojih su zatečeni Car i Ćelić, preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe. Niti on nije poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja navedenih prometnih prekršaja. Tek je potaknut zaprimljenim upitima medija u vezi neprocesuiranja tih prometnih prekršaja 23. listopada 2019. dokumentaciju žurno dostavio službenici referade za prekršaje Postaje prometne policije radi pokretanja prekršajnih postupaka. Istoga dana je službenica referade sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim Kulaš potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar.
Inače, nakon što su mediji otkrili ovu aferu Kulaš, Ćelić i Car podnijeli su zahtjev za razrešenjem s dužnosti, što je i prihvaćeno. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno