Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Završena akcija izvlačenja dijelova helikoptera iz mora

01.02.2020. 10:11


Aktivnost izvlačenja iz mora dijelova helikoptera Kiowa Warrior OH-58D završena je u četvrtak, 30. siječnja 2020. godine, a snage koje su sudjelovale u aktivnosti vratile su se u matične postrojbe, izvijestili su iz Ministarstva obrane.
Prema informacijama čelnika Povjerenstva za istragu pada vojnog zrakoplova OH-58D registracijske oznake 327, glavnog vojnog zrakoplovnog istražitelja pukovnika Marija Počinoka, iz mora su izvađeni svi ključni dijelovi helikoptera uključujući između ostalog trup, transmisiju s motorom, glavni i repni rotor i repnu kupu.
– Aktivnost izvlačenja je službeno završila u 17.18 sati. Svi izvučeni dijelovi helikoptera transportirani u 93. Krilo HRZ-a u vojarni »Pukovnik Mirko Vukušić« u Zemuniku, gdje će Državni odvjetnik sa svojim timom zajedno sa Povjerenstvom MORH-a izvršiti očevid. Nakon toga Povjerenstvo će nastaviti s radom kako bi se što prije utvrdile sve okolnosti nesreće pada helikoptera, rekao je pukovnik Počinok.
U trodnevnoj aktivnosti izvlačenja dijelova helikoptera iz mora sudjelovale su snage Hrvatske ratne mornarice, Zapovjedništva specijalnih snaga, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova.
Inače, prve izvučene dijelove helikoptera je brod HRM-a Faust Vrančić dovezao u srijedu oko 22 sata u teretnu luku Gaženica. Tijekom trenažnog leta u ponedjeljak, 27. siječnja u 10.30 sati helikopter je pao u more u Zlarinskom kanalu, pri čemu su poginula obojica pilota, bojnik Marin Klarin i natporučnik Tomislav Baturina.