Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Dvije nove virtualne izložbe, dvije projekcije filma, bogata nagradna lutrija

01.02.2021. 18:42


Muzej antičkog stakla u Zadru sudjelovao je u 16. Noći muzeja, popraćenoj epitetom »digitalna«.
Ove je godine pripremio dvije nove virtualne izložbe, dvije projekcije filma, kao i bogatu nagradnu lutriju, a sve je dostupno putem muzejskih društvenih mreža, službene web stranice i You Tube kanala.
Virtualna izložba »11 Noći u Muzeju« treća je i završna iz tzv. COVID ciklusa virtualnih izložbi pod nazivom »Iz dokumentacijskih fondova MAS-a«, koje priprema Odjel za dokumentaciju i autorica izložbi, Jadranka Belevski, viši kustos dokumentarist. Izložba obuhvaća 11 održanih programa za Noć muzeja u Muzeju antičkog stakla u Zadru od 2010. do 2020. godine.
Druga virtualna izložba »Drevne društvene igre na ploči« projekt je viših kustosa muzeja Anamarije Eterović Borzić i Berislava Štefanca, koji kroz odabrane predmete iz muzejskog fundusa evociraju svijet drevnih društvenih igara.
Kroz izložbu, sadržajno podijeljenu u više tematskih cjelina popraćenih bogatim edukativnim materijalom, predstavljaju se igre starih Sumerana, Egipćana, Grka ili pak Rimljana. Namijenjena je svim dobnim skupinama, djeci i odraslima, kao i svim ljubiteljima društvenih igara na ploči, poručili su iz MAS-a.
– Realno je očekivati da su se ljudi još od najranijih vremena zabavljali izmišljajući i igrajući različite, pa tako i društvene igre. No konkretno i arheološki dokazivo njih se vezuje tek uz razvoj drevnih civilizacija, posebno onih na prostoru Mezopotamije i Egipta, gdje se od 4. tisućljeća pr. Kr. bilježe brojni nalazi raznih igračih ploča, figura i kockica, kao i njihovih prikaza na arhitekturi. Činjenica da su takvi prikazi krasili i zidove grobnica vladajuće elite svjedoči o popularnosti društvenih igara među svim staležima, ali i općenitoj prihvaćenosti i uopće njihovoj dubokoj utkanosti u svakodnevnom životu ondašnjih društava, objasnili su iz MAS-a.
Također, prikazali su filmove »Latrunkuli – rimska društvena igra na ploči« i »Eksperimentalna arheologija u MAS-u« na YouTube kanalu.