Silbenjani sami skupljaju novac za školjeru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika kresimir.rados
Mjesni odbor Silba pun planova i akcija za dobrobit otočana
Autor: 
Na starom dijelu mula u luci Žalić, potrebno je napraviti valobran od kamenja tzv. školjeru i zid u visini od jednog metra kako bi se umanjili udari valova i prelijevanje mora preko mula. Nažalost, ŽLU sada nema novca za tu investiciju pa su se Silbenjani sami organizirali i pokrenuli akciju prikupljanja oko 110 tisuća kuna kako bi realizirali taj projekt
ZADARSKA ŽUPANIJA
Na Silbi stavljaju naglasak na što bolju komunalnu opremljenost

Iako i Silba kao i svi naši otoci uglavnom živi ljeti, Silbenjani su aktivni i zimi, a to se prvenstveno odnosi na tamošnji Mjesni odbor koji je u stalnom kontaktu i komunikaciji s Gradskom upravom kako bi zajedničkim snagama rješavali probleme koji otočane muče. Tako je Mjesni odbor Silba prilično aktivan. Predložio je, naime, Gradskoj upravi opširan plan za ovu godinu s naglaskom na komunalne usluge i potrebe koje su proizašle iz prijedloga mještana.
- Namjera nam je da se podigne razina urednosti mjesta i to uređenjem drvoreda, redovitijom košnjom javnih površina, popravkom oštećenih putova, proširenjem javne rasvjete, uređenjem dječjih igrališta i javnih površina. Održali smo više sastanaka sa svim odjelima Gradske uprave gdje smo ukazali na trenutno stanje i predložili rješenja realizacije radova imajući u vidu trenutnu situaciju sa smanjenim proračunskim sredstvima. Moram naglasiti da smo dobili podršku i imamo zbilja dobru suradnju sa svim odjelima i njihovim pročelnicima (Ivica Katić, Robertino Dujela, Tomislav Korona, Darko Kasap i Matko Segarić). Također, održali smo sastanke s Čistoćom, Nasadima i Policijskom upravom u cilju daljnjeg unapređenja suradnje, rekla je predsjednica Mjesnog odbora otoka Silbe Diana Klanac.

Puno planova, ali i konkretnih dogovora

Otkrila je potom kako je sva ta komunikacija urodila plodom i konkretnim dogovorom, tako da će tijekom sljedećeg mjeseca na otok doći radnici zadarske tvrtke Nasadi obrezati drvorede. Dogovoreno je također, da će se početi planski uređivati upravo prostorije Mjesnog odbora, a u ovoj je godini planirano i da se ucrta i groblje u katastarskim knjigama kako bi se moglo nastaviti s preuzimanjem groblja i pripremom za izgradnju kapelice za ispraćaj.
- Radimo na rješavanju problema s nekontroliranim odlaganjem građevinskog i zelenog otpada i njegovu uklanjanju s javnih površina. Prošle godine Županijska lučka uprava investirala je u obnovu novog dijela mula i trajektne rampe u luci Žalić. Osim toga, utvrđeno je da je na starom dijelu u cilju zaštite mula, ljudi te javne i privatne imovine, potrebno napraviti valobran od kamenja tzv. školjeru i zid visine od jednog metra kako bi se umanjili udari valova i prelijevanje preko mula. Nažalost, ŽLU nas je obavijestila da nema sredstva za tu investiciju i ne predviđa realizaciju u skoroj budućnosti. Međutim, mještani su se organizirali i pokrenuli inicijativu za skupljanje sredstava u iznosu od oko 110 tisuća kuna kako bi se i taj projekt realizirao, otkrila je Diana Klanac.
No, prema njezinim riječima, osim tog projekta Silbenjani predvođeni svojim Mjesnim odborom rade i na rješavanju sabirne stanice miješanog otpada, koji se već godinama nalazi privremeno usred mjesta i za njezino premještanje, na urbanističkim planom predviđenu lokaciju, potrebno je izgraditi trajektnu rampu u luci Mul. Projekt je, kako je objasnila predsjednica MO Diana Klanac, napravljen prije dosta godina, ali iz raznih razloga nije došlo do njegove realizacije, pa su poslali zahtjev za pokretanje i tog projekta.

«Dogovor kuću gradi«

- Obaviješteni smo da nema sredstava za taj projekt i da u skoroj budućnosti nije planiran. Kontaktirali smo i gradski Odjel za urbanizam kako bi se pokrenula inicijativa realizacije izgradnje trajektne rampe od strane Grada. Dogovoreno je kako će se oni povezati sa ŽLU-om kako bi dobili na uvid projekt i kako bi mogli pokrenuti postupak preduvjeta za realizaciju projekta. Jako dobro surađujemo i s Turističkom zajednicom Silbe i želimo okupiti udruge koje djeluju na otoku u zajedničkim akcijama uređenja otoka, rekla je Klanac dodajući kako imaju odličnu suradnju i s Poljoprivrednom zadrugom na otoku kad su u pitanju lokalni resursi.
- Željeli bismo da se sve to brže realizira, međutim, procedure uvjetuju brzinu rješavanja i na to se moramo naviknuti. Ali, svi mi u Mjesnom odboru radimo najbolje što možemo i dajemo sve od sebe na povezivanju mještana, prezentiranju njihovih prijedloga i potreba kao i na poticanju zajedničkih akcija, zaključila je Klanac.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (1 glasova)