Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

VELIKO GRADILIŠTE Kad završe radovi, CGO će se prostirati na gotovo 50 hektara!

01.02.2021. 14:24


Nedaleko od eksploatacijskih polja tehničkog građevnog kamena Busišta, zapadno od naselja Biljane Donje, u zadnjih nekoliko mjeseci i više je nego užurbano. Brojni radni strojevi svakodnevno dolaze i rade na nepreglednom gradilištu budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje, koji će se u konačnici, kad radovi završe, prostirati na gotovo 50 hektara!


13 građevinskih dozvola
– Kako pristižu građevinske dozvole, tako napreduju i radovi, kaže Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena realizacija ovog velikog projekta, a kojeg najvećim dijelom sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ističe kako je zadovoljan tempom kojim se radovi odvijaju te kako ih je epidemija koronavirusa usporila, ali uglavnom sve ide po planu.
Pojašnjava kako je za projekt CGO-a potrebno ishoditi ukupno 13 građevinskih dozvola, a do sada je ishođeno gotovo njih pet, dok su tri u postupku ishođenja.
– Do danas imamo pet građevinskih dozvola i to za: pristupnu cestu koja vodi od CGO-a do županijske ceste; trafostanicu; upravnu zgradu; reciklažno dvorište građevinskog otpada te za reciklažno dvorište otvorenog tipa. U postupku izdavanja su građevinske dozvole za odlagalište inertnog otpada, transportni centar i natkriveno skladište, navodi Perović.
Preostaje, dakle, ishoditi još građevinske dozvole za postrojenje mehaničko- biološke obrade otpada, ulazno-izlaznu zonu, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda i odlagališnog plina.


Konstrukcija u kojoj će biti trafostanica
Ekipa Zadarskog lista imala je priliku posjetiti gradilište te se uvjeriti u tijek radova.
Naime, na jednom dijelu su postavljeni kontejneri u kojima su smješteni uredi, a u neposrednoj blizini već je izgrađen zid uz kojega će se u budućnosti nalaziti kontejneri za otpad.
Isto tako, već je izgrađena konstrukcija u kojoj će u budućnosti biti trafostanica tako da su se polako počeli nazirati obrisi budućeg Centra.
Inače, ukupna vrijednost radova na Centru iznosi 486 milijuna kuna, od čega 76 posto sufinancira EU; 14 % Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok preostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinanciraju suvlasnici tvrtke Eko: Grad Zadar, Grad Benkovac i Zadarska županija. Predviđeni rok dovršetka radova na izgradnji Centra je druga polovica 2022. godine. Razdoblje provedbe projekta je od 31. srpnja 2015. godine do dana završetka svih projektnih aktivnosti, odnosno do dana završetka svih sekundarnih ugovora po ovom projektu, a najkasnije do 31. prosinca 2023. godine.
Perović nam ističe kako su ciljevi i očekivani rezultati projekta uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.




Ukupni kapacitet oko 88.000 tona godišnje
– U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja, te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući: komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada, izdvojene iz komunalnog otpada, a koje su neizbježni produkt života i rada ljudi, u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada. Dakle, nakon što ovaj Centar proradi bit će moguće početi zatvarati ostala odlagališta, istaknuo je Perović.
Dodao je kako Centar predstavlja visoko kvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima jer je predviđena mehaničko-biološka obrada miješanog komunalnog otpada po najvećim europskim standardima, a uz to će se vršiti i obrada građevnog otpada. Ukupni kapacitet oko 88.000 tona godišnje.


Nabava opreme za CGO i pretovarne stanice 47,9 milijuna kn
​Inače, radove na projektiranju i izvođenju radova na CGO-u izvodi slovenska tvrtka Riko d.o.o., a oni opet imaju svoje podizvođače, uglavnom hrvatske građevinske tvrtke.
Osim samog Centra, u sklopu projekta grade se i tri pretovarne stanice i to u Biogradu, Gračacu i na Pagu. Radove na pretovarnim stanicama izvodi tvrtka Lavčević d.o.o. Zadar, no radovi tu dosta zaostaju. Najdalje u izgrađenosti je pretovarna stanica u Biogradu na Moru, koja je pred samim ishođenjem uporabne dozvole. Druge dvije pretovarne stanice u Gračacu i na Pagu zaostaju u radovima i tu se izvođač radova obvezao da će intenzivirati radove kako bi se oni dovršili do kraja ožujka ove godine. Ovaj ugovor vrijedan je 17,5 milijuna kuna.
Isto tako, doznajemo kako je trenutno u tijeku otvoreni postupak javne nabave velike vrijednosti za nabavu opreme za CGO Biljane Donje i pretovarne stanice, procijenjene vrijednosti 47.858.492,00 HRK (bez PDV-a).