Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Da nismo prodali staru zgradu, ne bismo mogli raditi u covid uvjetima

01.02.2021. 10:07


Prvo pitanje koje vam se nameće u obilasku fascinantnog prostora županijskog Zavoda za javno zdravstvo je – kako bi radili u covid uvjetima da su ostali u staroj zgradi?
Naime, novi prostor Zavoda u zgradi Poliklinike proteže se na više od 5.000 metara kvadratnih te njegovim djelatnicima omogućuje rad po najvećim zdravstvenim strandardima. Zahvaljujući tome Zavod ima međunarodnu akreditaciju koja znači da njihovi nalazi vrijede na području cijele Europe, budući da su rađeni po najvišim svjetskim medicinskim standardima. O renomeu Zavoda kazuje i podatak da njegovi djelatnici odlaze na ispomoć u druge ustanove diljem Hrvatske te podatak javnosti malo poznat, a koji nam je otkrio ravnatelj Zoran Škrgatić – nedavno su im čak i Amerikanci ponudili suradnju.
Vodeći nas kroz sve prostorije u zgradi Poliklinike, ravnatelj tako napominje kako rad po ovako visokim standardima ne bi bio moguć u staroj zgradi, osobito u uvjetima koronavirusa koji su iziskivali i kupnju aparata za testiranje uzoraka.


Bili smo u ogromnim problemima
Upravo zahvaljujući prodaji stare zgrade ne samo da su dobili prostore u kojima mogu odraditi ovako velik testova na covid, već su i kupili prijeko potrebne uređaje. Ravnatelj nas je odveo čak i u prostorije u kojima se nalaze ledenice koje su nedavno kupili za čuvanje cjepiva, iskreno priznajući kako se iz dana u dan pita gdje bi sve ovo smjestili i kako bi uopće radili u staroj zgradi.
– U novom smo prostoru već treću godinu, a da se covid pojavio dok smo bili u staroj zgradi ovakve usluge građanima jednostavno ne bismo mogli pružati jer smo tamo imali ogromne probleme. Riječ je o zgradi koju su još 40-ih godina prošlog stoljeća sagraditi Talijani. Prvi su djelatnici imali lakše uvjete rada jer nije bilo ovolikog obima posla, no Zavod se je počeo brzo razvijati. Problemi tako nastaju 2005. godine jer prostora više nije bilo te meni nije bilo lako gledati pacijente koji čekaju vani na stepenicama i stoje na kiši. Instalacije su nam bile veliki problem, prije svega grijanje na struju koje je svakodnevno dovodilo do pada napona, pa nam skupi aparati nisu mogli raditi. Imali smo problema i s plinovima s obzirom da Zavod radi sa sedam vrsta plinova koji su otrovni, eksplozivni i zapaljivi, a boce su praktično stajale jedna na drugoj. Imali smo i dva požara, ali i veliki problem s odvodom i dovodom zraka, što smo rješavali otvaranjem prozora. Kako su nam u međuvremenu propali i vrata i prozori, posezali smo za improvizacijama pripremajući uzorke čak na prozorima i zidovima. I liječnice su se odricale svojih soba jer više nismo imali gdje staviti aparate. Doista smo u staroj zgradi bili u ogromnim problemimane nalazeći više načina za ispunjavanje zdravstvenih standarda, a povjerenstva su nam davala prolazne ocjene samo zato što smo naglašavali da se uskoro selimo, iskreno će ravnatelj Škrtagić.


Natječaj objavljivali i u inozemstvu
Do preokreta je, srećom, došlo 2006. godine kada se tadašnja ravnateljica Zavoda, Mirjana Brnadić, predložila da se na zgradi Poliklinike podigne peta etaža:
– Upravo zahvaljujući toj inicijativi danas smo u u novom prostoru. Gospođa Brnadić i tadašnji župan Ivo Grbić osmislili su doradu projekta s dogradnjom ovog kata, no pojavio se problem novca s obzirom da je Ministarstvo zdravstva zgradu radilo sredstvima EU banke. Kako nismo mogli zaokružiti finacijski plan, župan Grbić sjetio se da u ugovor ubaci i prodaja zgrade kako bi Županija tim novcem podigla ovaj kat, a u ugovoru je stajalo da se, nakon primopredaje Poliklinike, stara zgrada Zavoda za javno zdravstvo proda. U međuvremenu smo, zbog obveza iz ugovora, morali raditi više procjena stare zgrade, a zadnja je iznosila 26.691.000 kuna i kao takvu ju je prihvatila i Županijska skupština. Puni očekivanja, u velikom broju hrvatskih tiskovina objavili smo natječaj, međutim nitko nam se nije javio. Objavili smo i drugi natječaj, po istoj cijeni, nadajući se ovoga puta prodaji, no opet se nitko nije javio, pa smo išli i u objavu trećeg uoči kojega smo zatražili novu procjenu. Ona je ovoga puta iznosila 17 milijuna kuna te je zgradu kupio Eko Zadar Dva d.o.o. vlasnika Iljka Ćurić, a povjerenstvo Grada i Županije tu je cijenu prihvatilo, kaže Škrgatić, napominjući kako su natječaj objavili čak i na njemačkim, austrijskim i švicarskim portalima za prodaju i to punih mjesec dana:




Kupili smo PCR uređaj od 100.000 eura
– Zaista smo očekivali kupca, no prolazili su dani, a nitko nam se nije javljao. Srećom, iz Županije je stigla vijest da je uplaćena akontacija od milijun kuna. Bili smo presretni, pogotovo zato što kupac nije ponudio 17 milijuna kuna, već 30 posto više, pa nam je u konačnici uplaćeno 22.334.459 kuna. Smatram da smo na ovaj način napravili više nego koristan posao seleći se iz tisuću kvadrata u kojima zaista više nismo mogli raditi u prostor od preko 5.000 kvadrata, pojašnjava čelni čovjek Zavoda.
No, kasnije se pokazalo da će ih novac od prodaje zgrade spasiti i u situacijama u novom prostoru, s obzirom da je ova etaža tražila niz dorada, a velik su im problem odmah u startru bile – poplave.
– Doseljenjem su nastali ogromni problemi jer je došlo do poplava zbog kojih je curilo na sve strane. Nisu radili grijanje ni hlađenje, a morali smo riješiti i sustav dovoda i odvoda zraka u što smo potrošili više od dva milijuna kuna. U ove smo dvije godine tako na uređenje potrošili sedam milijuna kuna stavljajući ove prostore stavili u punu funkciju. Naši pacijenti sada imaju zaista kvalitetan prostor, a posebno mi je drago što smo na prvom katu Zavoda za ovisnike napravili jako ugodan prostor. Na drugom će nam katu biti školska medicina kojoj smo namijenili šest timova te prostor iznad svih standarda zahvaljujući upravo prodaji stare zgrade. Kupili smo i priličan broj aparata bez kojih ne možemo raditi ekološka ispitivanja te objavili i natječaj za aparat vrijedan milijun kuna. Za Službu za mikrobiologiju kupili smo PCR uređaj od 100.000 eura za detekciju covid virusa, i sve to od prodaje zgrade na Kolovarama. Zahvaljujući tom aparatu mi danas radimo 400 testova dnevno dostavljajući rezultate istoga dana. Sredstva smo itekako, dakle, utrošili namjenski poštujući sve odredbe ugovora između Vlade i Zadarske županije i danas zahvaljujem Bogu što se našao kupac za našu staru zgradu, otvoreno će ravnatelj.


Djelatnici davali sve od sebe
Provodeći nas kroz laboratorije svih službi Zavoda ističe kako su njegovi djelatnici više nego zadovoljni novim uvjetima rada jer sada mogu dati ono najbolje od sebe. To su nam i oni sami potvrdili ističuči kako u novim prostorima imaju vrhunske uvjete:
– Dolaze nam i međunarodni ocjenjivači koji nakon pregleda prostora uvijek procijene da imamo izvrsne uvjete te nam i daju vrhunske ocjene. Međutim, mi te ocjene ne bismo dobili da naši djelatnici u ovoj borbi protiv korone nisu zaista dali sve od sebe te smo, zahvaljujući upravo njihovu radu i izvanrednim uvjetima novog prostora, i stekli ovakav ugled na nacionalnoj razini. Sve naše službe sudjeluju u ovoj borbi protiv virusa ne gledajući radno vrijeme, pa više ne radimo od sedam do 15 sati, već do kasno u noć. Zato se ovim putem zahvaljujem i njihovim obiteljima jer su ponijele velik teret naše borbe s covidom, poručuje na kraju ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo.
 


Ing. Perica: Kontrola iz Londona jamči pouzdanost naših nalaza


Voditeljica Odjela za molekularnu dijagnostiku, inženjerka Biljana Perica, prezentirala nam je rad uređaja na kojemu provode 70 različitih metoda za određivanje protutijela koji im je osobito poslužio u situaciji koronavirusa. Inženjerka Perica ističe da je mikrobiološki laboratorij Zavoda prvi akreditirani laboratorij u Hrvatskoj.
– Akreditirali smo se 2009. godine i nakon toga tek je nekoliko laboratorija u državi dobilo je akreditaciju, što dovoljno govori o tome koliko je teško dobiti ovu potvrdu o kvaliteti. U svakom trenutku znamo što je rađeno, s čime i tko je to radio jer sve mora biti kontrolirano, kako unutarnjim, tako i vanjskim kontrolama. Ujedno smo i u shemi vanjske kontrole iz Londona, s obzirom da se sve metode moraju kontrolirati na više razina. Ovo praktično znači da su naši nalazi pouzdani i samim time usporedivi sa svim laboratorijima u svijetu koji imaju ovu akreditaciju prema istom standardu, kaže inženjerka Perica.
 


Zavod postaje referentni centar za jugoistočnu Europu!
O nacionalnom i međunarodnom renomeu županijskog Zavoda za javno zdravstvo govori i podatak koji je za naš list otkrio ravnatelj Zoran Škrgatić. Naime, Zavod će postati referentni centar za jugoistočnu Europu.
Američka tvrtka Becton, Dickinson and company ima svoje proizvode diljem svijeta, napominje inženjerka Perica, te imaju referentni centar u Njemačkoj u koji su na edukaciju išli djelatnici zadarskog Zavoda.
– U listopadu prošle godine dobili smo prijedlog da postanemo referentni centar za njihove proizvode u ovom dijelu Europe. U tom centru provjeravali bi se svi njihovi proizvodi, razvijali novi, ali i nove metode. Ovdje je već bio njihov predstavnik za jugoističnu Europu, pogledao naše uvjete i s obzirom na sve ono što smo dosad postigli, smatraju da bismo mogli biti njihov referentni centra za 11 do 13 zemalja. Za nas je to velika čast i zaista smo bili iznenađeni tom ponudom, ističe inženjerka Biljana Perica.