Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Kreč okrenuo meč

Autor: Ivan Volarić

28.02.2009. 23:00
Kreč okrenuo meč


Riječki vratar Radman najprije je u 80. minuti obranio udarac s “bijele točke” Zadranina Župana, a dvije minute kasnije Ahmad Sharbini postigao pobjedonosni pogodak za “bijele”. Riječane u vodstvo doveo Štrok (50′), a rezultat izjednačio Župan (61′-11m)
U 80. minuti utakmice Alen Pamić i Tarik Cerić su potpuno bespotrebno oklijevali ispucati jednu loptu iz kaznenog prostora što je iskoristio Goran Jozinović. Veznjak gostiju odnio je loptu kada je na njega startao Pamić. Sudac Batinić je bez razmišljanja pokazao na “bijelu točku” s koje je Župan propustio dovesti Zadrane u vodstvo. Vratar Velimir Radman pročitao je njegovu namjeru i omogućio svojoj momčadi da u samom finišu krene prema pobjedi. Dvije minute kasnije Sandi Križman je u polukontri lijepo petom proigrao Ahmada Sharbinija koji je izašao iskosa s lijeve strane pred vratara Vukovića. Sharbini je u nedostatku drugih riješenja hladnokrvno provukao loptu kroz noge zadarskom vrataru na opće oduševljenje riječkih navijača – 2:1.
Zahvaljujući vrataru Radmanu i još jednoj potvrdi golgeterskog buđenja Ahmada Sharbinija nogometaši “Rijeke” uspjeli su u infarktnoj završnici svladati posljednjeplasiranu momčad Prve HNL koja je dobrih sat vremena djelovala kao da se već odavno odrekla prvoligaških ambicija. “Rijeka” je nizala prilike i promašaje, uspjela povesti, ali na kraju umalo izgubiti praktički dobivenu utakmicu.
Izuzme li se prvih desetak minuta utakmice, tijekom koje su Zadrani uputili svoj jedini udarac u okvir domaćeg vratara do odmora (Terkeš 4′), prvo se poluvrijeme odvijalo uglavnom kao promet jednosmjernom ulicom. Iako “bijeli” u tom razdoblju nisu odigrali ništa spektakularno, rastrčani Pamić i Kreilach, te razigrani Štrok, sigurno su vukli konce riječke igre koja samo zahvaljujući nepreciznosti braće Sharbini i dobrim reakcijama gostujućeg vratara Vukovića nije donijela domaćinima barem dva pogotka prednosti.
Revija promašaja
Reviju riječkih promašaja započeo je Kreilach u 12. minuti nakon Štrokova ubačaja iz kuta. Mladi veznjak “Rijeke” je slabo tukao glavom usamljen na drugoj stativi. U 19. minuti Dabac je ušao s lijevog boka u sredinu, proigrao Miladina, koji je s desnoga boka uputio ne baš preciznu loptu za leđa Ahmada Sharbinija. Napadač “bijelih” se na vrhu peterca okrenuo i pokušao sustići loptu, no onda je pao kao pokošen ne uspijevajući se otrgnuti iz zagrljaja Ninoslava Parmakovića. Za suca Batinića je taj pad bio vrijedan najstrože kazne. Anas Sharbini propustio je idealnu priliku za vodeći pogodak. Tukao je kraj desne Vukovićeve vratnice. Minutu kasnije Batinić se nije usudio ponovo pokazati na “bijelu točku” kada je Bećiri uklizavanjem s leđa srušio Ahmada Sharbinija, koji je pokušao dostići odbijenu loptu. Prethodno je jednu od najljepših akcija prvoga poluvremena započeo Alen Pamić koji je jednim dijagonalnim dodavanjem izbacio Štroka na desnoj strani. Štrok je točnim ubačajem pronašao natrčalog Križmana čiji udarac glavom je Vuković refleksno skrenuo u vratnicu. U 28. minuti ponovo je Štrokovo pravovremeno dodavanje izbacilo iz igre sporohodnu zadarsku obranu. Ahmad Sharbini je pobjegao Naumu Batkoskom i promašio ono što obično ne promašuje. Loptu je iskosa s 12-13 metara od vratara lansirao kraj gola. U 30. minuti gostujući vratar se ponovo istaknuo. Ovoga puta odbio je udarac glavom Cerića, koji se neobjašnjivo našao sam na pet-šest metara nakon što je Dabac izveo slobodan udarac. Serijal riječkih promašaja zaključio je Kreilach u 36. minuti, koji se ponovo našao sam na drugoj stativi nakon kornera kojega je izveo Štrok. Preslabo je tukao za igrača prvoga poluvremena – vratara Andriju Vukovića.
Pljesak za Štroka
Budući da se početkom nastavka u pristupu sramežljivih gostiju ništa bitnije nije mijenjalo, bilo je samo pitanje kada će poneki od učestalih riječkih pokušaja rezultirati vodstvom “Rijeke”. Dogodilo se to u 50. minuti nakon što je Anas Sharbini na trenutak izgubio lopti u jednoj polukontri. Lopta je došla je do Ahmada Sharbinija, a onda završila na desnici Hrvoja Štroka. Sharbini je lijepo vidio da je Štrok sam na drugoj stativi, pronašao ga je točnom loptom koja je trenutak kasnije odsjela za leđima nemoćnog Vukovića – 1:0. Krasan pogodak nogometnog majstora za gromki pljesak s tribina. Tek nakon što su primili pogodak gosti su počeli malo ambicioznije shvaćati svoj boravak na Kantridi i utakmica je počela poprimati puno neizvjesnije konture. Hrabriji pristup Zadranima se mogao isplatiti već u 51. (Župan vratnica iz slobodnog udarca) ili 57. minuti (Radman boksa udarac Ljubičića), a vratio im se kroz izjednačujući pogodak u 61. minuti. Sudac Batinić dobro je vidio saplitanje Šaranovića s leđa od strane Miladina kada se zadarski napadač ubacio ispred neopreznog braniča “Rijeke”. Župan je bio siguran izvođač najstrože kazne – 1:1. I tada su počele muke za “bijele”. Kao je vrijeme teklo tako se u igru Riječana počela uvlačiti nervoza, bilo je sve manje povezanih akcija i činilo se u tim trenucima da će sve one prilike i razdoblje solidne igre ostati nenaplaćen. Nije, zahvaljujući pojedinačnim vrijednostima u riječkoj momčadi, one kolektivne su dolazile do izražaja, ali jednostavno nisu materijalizirane. “Bijeli” su previše toga promašili da im to na kraju ne bi umalo osvetilo kroz tradicionalno neuvjerljivu igre zadnje linije.


 TORNADOVA RIJEČKA PREMIJERA


“Zategnuti” odnosi sa svojom prvom sportskom ljubavi, KK “Zadrom” očito su natjerali pripadnike Tornada da počnu masovnije pratiti nogometni klub iz svojega grada. Jučer su zadarski navijači prvi put u malo većem broju stigli na Kantridu. Njih tridesetak smjestilo se na istočnoj tribini stadiona na Kantridi. Inače, “navijačka koplja” najviše su se lomila oko Jakova Suraća, kojemu pripadnici Armade nisu zaboravili provokaciju iz Stanova. Jasno je da su zadarski navijači verbalno stali u obranu kapetana svoje momčadi.




 DATKOVIĆ JOŠ UVIJEK TRENER ZADRANA


Iako se istekom jesenskog dijela sezone na klupu Zadrana vratio Dalibor Zebić, jučerašnju utakmicu vodio je – Ivica Datković. Barem prema onome što je stajalo u službenom zapisniku utakmice u kojem je Datković upisan kao glavni, a Zebić pomoćni trener. Nije riječ o slučajnoj pogrešci budući da su i tijekom prve utakmice “Zadra” protiv “Cibalije” u službeni zapisnik bila upisana imena obojice trenera koji su vodili goste ove sezone. Riječ je očito o nekoj pravnoj “caki” zbog koje se Datković još uvijek vodi kao glavni trener “Zadra”, iako je odavno već napustio Stanove. Inače, Zadrani su u 40. minuti ostali bez ijednog trenera, jer je Dalibora Zebića isključio sudac Batinić nakon jednog verbalnog okršaja uz aut liniju.


 BATKOSKI ZAVRŠIO U BOLNICI


Zadrani su u 24. minuti ostali bez svojega posljednjeg čovjeka obrane, Nauma Batkoskog, kojemu je u jednom duelu iskočio lakat. Bivši junior i kadet “Rijeke” prevezen je vozilom hitne pomoći u riječki KBC,a Zebić je umjesto njega u igru uveo Ferdu Milina.


 RIJEKA – ZADAR 2:1


RIJEKA – Stadion Kantrida. Sudac: Batinić (Osijek) 6,5. Gledatelja: 2.000. Strijelci: 1:0 Štrok (50′), 1:1 Župan (61′-11m), 2:1 Ah. Sharbini (82′). Žuti kartoni: Pamić, Cerić (Rijeka), Parmaković, Bećiri (Zadar). RIJEKA: Radman 7, Miladin 5, Cerić 5, Budicin 6, Dabac 6, Kreilach 6 (66′ Matko)-, Pamić 6, Štrok 7, Križman 6,5 (86′ Tadejević)-, Ah. Sharbini 7, An. Sharbini 5, (86′ Čagalj) –ZADAR: Vuković 6,5, Bećiri 5,5, Batkoski – (26′ Milin 5,5), Parmaković 5,5, Bilaver 5,5, Ljubičić 6 (88′ Batur -), Surać 6, Župan 6, Jozinović 6, Šaranović 6 (77′ Mitrović) -, Terkeš 5,5