Pokolj u staji Marte Vuksan Ćusa

Slika korisnika admin
Autor: 
vuksani
MARTA VUKSAN ĆUSA - U pedeset i devet godina nisam doživjela ni čula za sličan napad na janjad

Još uvijek niske temperature i vremenske oscilacije, a na pašnjacima se već mogu sresti mali janjići koji prate odrasle, ali uvijek blizu majci da bi iskoristili svaki trenutak za malo mlijeka. I pastiri i njihovo blago diljem Bukovice i Ravnih kotara naviklo je na vjetrove i oluje, oskudnu ispašu i neizmjerno je zahvalno kada dobije šaku zrna.

U danima janjenja i podizanja pomlatka doista im treba energije i malo uljudnijeg odnosa. Već na prvi pogled stada, bilo da su na ispaši ili u toru vrlo lako se može zaključiti kakav tretman imaju grla, odnosno kakav je odnos vlasnika-pastira prema svakoj jedinki. No, koliko pastira toliko i različitog odnosa, od onog da poimence znaju svako grlo do onog s najpogrdnijim riječima od kojih vam se i kosa nakostriješi. Ponekad jadno blago nastrada ni krivo ni dužno zbog osobnog nezadovoljstva vlasnika, ne pažnje, a ponekad zbog predatora, ali nije neminovno da je predator uvijek vuk.

U Podlugu je početkom tjedna tijekom dvije noći na gospodarstvu Marte Vuksan-Ćusa stradalo je više janjadi, od sasvim malenih ( dva dana ) do 20 dana starosti. Vidno utučena Marta kaže da nešto slično u 59 godina nije doživjela, a ni čula da se ikome dogodilo nešto slično. Marta spada među one stočare koji svoje blago znaju poimence i za koje uvijek ima šaku zrna i pregršt sijena.

Što je napalo janjad i pojelo tako specifično da je ostala samo glava sa stručno oderanom kožom kao da je skalpelom skinuta možemo samo nagađati. Uglavnom, predator nije jer blago je bilo u staji, dobro zatvorenoj, tek jedan manji prozor bez žice prve noći štete, a druge noći i njega je Marta zatvorila žicom, pa i unatoč tome šteta se dogodila.

Marta žali za materijalnom štetom, ali još više žale majke koje su ostale bez svojih malih, a mliječne žljezde rade punim kapacitetom. Stoga, Marta ima dodatni posao redovnog izmuzivanja da ne bi došlo do upala vimena. Možda napravi i koji sir i tako bar kompenzira gubitak.

Za razliku od Marte, obiteljsko gospodarstvo Snježane Dokoza iz Ražanca može očekivati nadoknadu štete od Ministarsva kulture, ali ipak bili bi puno sretniji da štete nije bilo, jer u štetnom događaju koji je počinila strogo zaštićena divlja svojta - vuk Damir i Snježana ( brat i sestra ) Dokoze nisu uspjeli pronaći dvije ovce, a osim njih stradalo im je još šest grla.

Da nije sve tako strašno kako se čini dokazale su i netom završene maškare u Benkovcu, gdje smo mogli vidjeti i razne predatore i njihov plijen. Drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda odnijela je Kornelija Čubrić, prof. informatike u Srednjoj školi Benkovac koja je imitirala pastiricu, a njene dvije kćerkice jaganjce.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno