Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Čega su se Zadrani odrekli u korizmi?

Autor: Anamarija Bilan

28.02.2010. 23:00
Čega su se Zadrani odrekli u korizmi?

Foto: Zvonko KUCELIN



Antonela Štefulić, profesorica
BOGAĆENJE NA DUHOVNOJ RAZINI
– U korizmi se nisam odrekla ničeg posebnog. Više se nastojim usredotočiti na duhovnu stranu života. Smatram da bi u korizmi odricanje trebalo napraviti u duhovnom smislu, a ne u nominalnom. Vjernica sam i u korizmenim danima nastojim više moliti te idem na Put križa. Također sam se više posvetila obitelji i svojoj duhovnosti tako da se kroz korizmu čovjek može čak i obogatiti, a ne samo odreći. Naravno mislim na bogaćenje na duhovnoj razini.
Kimberly Račić, nezaposlena
ODREKLA SE SLATKIŠA
Tijekom ove korizme odlučila sam se odreći slatkiša, a u tome me slijede i moja djeca. Osim slatkiša nisam se odrekla ničeg drugog. Što se duhovne strane tiče, sve je uobičajeno. Dakle, ne molim se više nego inače.
Svjetlana Laszowski, montažerka
ČEŠĆI ODLASCI NA MISU
Moram priznati da se ove korizme nisam odrekla ničeg posebno. Međutim, u korizmene dane nastojim više moliti tijekom dana te češće ići u crkvu. I inače kroz cijelu godinu svake nedjelje idem na misu, a tijekom korizme nastojim na misu otići i kroz tjedan.
Ljubomir Marinović, trgovac i poljoprivrednik
BITNO DAVATI, A NE ODRICATI SE
Mislim da je vjera osobna stvar svakog čovjeka i smatram da je suvišno pričati i hvaliti se o tome tko se čega odriče. Ja se smatram vjernikom i mislim da svi oni koji se drže vjere ne pričaju o tome čega se odriču. Korizma nije vrijeme odricanja već davanja, a to je razlika. To je vrijeme duhovnosti. Ne volim kad se svi hvale kakvu ribu jedu petkom. Bitno je davati drugima, a ne se odricati nekih površnih stvari kao što su slatkiši ili cigarete.
Jakov Perinović, umirovljenik
POST I ODRICANJE POTREBNI
Ja smatram da korizma nema baš neke velike veze sa Crkvom. Ja se tijekom korizme odričem nečega već 40 godina, a svake se godine odreknem nečeg drugog. Ove godine, primjerice, odrekao sam se piva, prošle sam se godine odrekao kruha… Tako svake godine nešto. Mislim da je dobro da se čovjek barem jednom godišnje na neko vrijeme odrekne nečega i posti. Mislim da bi se bilo kad u godini moglo odrediti 40 dana ili mjesec dana tijekom kojih se može postiti. Korizma je priprema za Uskrs i trebalo bi se tijekom nje odreći nečega i na taj način promisliti o Kristovim mukama.