Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

“Condura” na dobrom glasu

Autor: Branko Božić

28.02.2010. 23:00
“Condura” na dobrom glasu

Foto: Branko BOŽIĆ



Pjevat ćemo i na Danima Zadarske županije, dobrotvornim koncertima na ljetnim feštama. U svibnju ćemo na otok Krk i Istarsku županiju. Potom slijedi putovanje u inozemstvo i to u Njemačku i Sloveniju. Za sada nam je najveća želja nastupiti na festivalima u Kaštelima i Šibeniku te posebno na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu
Iako djeluje tek nešto manje od dvije godine, ninska muška dalmatinska klapa “Condura” postigla je zapažene rezultate. U zadnje vrijeme pored čuvenih ninskih tamburaša članova KUD-a Branimir, klapa je postala nezaobilazna u kulturnom životu Nina i njegove okolice.
U sklopu svog bogatog repertoara prvenstveno su zastupljene dalmatinske pjesme a capella, duhovne pjesme kao i skladbe ostalih glazbenih žanrova. Pored ovoga u ljetnim mjesecima za potrebe promocije ninskog turizma uz pjevanje a capella klapa koristi i tradicionalne dalmatinske instrumente. Trenutačno okuplja sedam pjevača iz Nina i Vrsi. Uglavnom se financira iz proračuna Grada Nina, čije su im službe za održavanje proba ustupile prostorije novouređene i restaurirane čuvene ninske Barokne kuće.
Osim što nastupa na više-manje svim događanjima na ninskom području, klapa je od svog osnutka imala niz zapaženih nastupa na koncertima, promocijama, skupovima i turističkim feštama u Privlaci, Vrsima, Diklu, Crnom, Zadru. Valja spomenuti njihov prvi službeni nastup u povodu Dana grada Nina i 500. godišnjice obilježavanja rođenja Petra Zoranića, velikog ninskog i hrvatskog pjesnika, pisca prvog hrvatskog romana “Planine”.
Klapu je od prvih dana do konca prošle 2009. godine vodila Linda Subotić. Od početka ove godine zamijenila ju je voditeljica prof. glazbene umjetnosti Jelena Laća iz Zadra. Osim što se iskazala u solo pjevanju, Jelena je do sada vodila nekoliko ženskih klapa i to “Korenat” iz Vrsi, “Kožino” iz Kožina te “Murtelu” i “Kaletu” iz Zadra.
U “Conduri” pjevaju Tomislav Ljubičić (prvi tenor), Marin Sipina i Danijel Šalov (drugi tenor), Filip Morović i Hrvoje Štulić (bariton), Boris Sipina (prvi bas) te Josip Velčić (profondo) bas.
– Od osnutka klape početkom 2008. godine ostvarili smo puno lijepih rezultata, zahvaljujući prvenstveno entuzijazmu i našoj požrtvovnosti. Trenutačno nam najveći problem predstavlja šivanje novih klapskih odora. No vjerujemo da ćemo i taj problem uskoro uz pomoć naših vjernih sponzora skinuti s dnevnog reda. Smatramo da je sve što radimo na dobrobit našeg grada i njegovih žitelja. Posebnu pozornost u svom radu pridajemo mlađoj populaciji, jer držimo da su oni naša budućnost te budućnost ukupnog muškog ninskog klapskog pjevanja, kažu članovi klape istaknuvši da ovih dana intenzivno vježbaju za nastup za Uskrs.
– Pjevat ćemo i na Danima Zadarske županije, dobrotvornim koncertima na ljetnim feštama. U svibnju ćemo na otok Krk i Istarsku županiju. Potom slijedi putovanje u inozemstvo i to u Njemačku i Sloveniju. Za sada nam je najveća želja nastupiti na festivalima u Kaštelima i Šibeniku te posebno na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Vjerujemo da će se uz ovakav naš rad i taj naš san uskoro pretvoriti u stvarnost, istaknuli su ninski pučki pjevači.
Na kraju ugodnog druženja ljubazni ninski glazbenici pod dirigentskom palicom njihove učiteljice i voditeljice prof. Jelene Laće počastili su nas sa svoje dvije najnovije pjesme, “Cvijet čežnje” i “Izresla ruža rumena”.