Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Očekuje se dolazak velikog broja vrsnih maslinara

Autor: Jelica Farkaš

28.02.2010. 23:00
Očekuje se dolazak velikog broja vrsnih maslinara

Foto: Alenka FESTINI



Ovogodišnja manifestacija prepoznatljiva je po velikom programu i velikom broju sudionika, kojima se bez naplate kotizacije osigurava stručna i kvalitetna edukacija. Tako će biti upriličen niz stručnih skupova za maslinare, uljare, ali i potrošače maslinovog ulja te proizvođače sira
Ovogodišnja, 12. po redu, međunarodna manifestacija maslinara i uljara “Noćnjak 2010.” održat će su u Biogradu na moru i to od 26. do 28. ožujka. Ovih je dana tako utvrđen kompletan raspored održavanja pojedinih događanja, koji je i ove godine nemali broj.
Najveći dio programa održat će se u hotelima Ilirije d.d.. Bit će i izlazaka na teren, koji obuhvaćaju obilazak maslinika na području županije, ali i kulturno-povijesnih znamenitosti ovog područja.
Grad Biograd i Udruga maslinara i uljara Orkula te hotelska kuća Ilirija d.d. već su drugi put domaćini ove manifestacije, koju organizira Zadružni savez Dalmacije.
Pet grupa ulja
Ovogodišnja manifestacija prepoznatljiva je po obimnom programu i velikom broju sudionika, kojima se bez naplate kotizacije osigurava stručna i kvalitetna edukacija. Tako će biti upriličen niz stručnih skupova za maslinare, uljare, ali i potrošače maslinovog ulja te proizvođače sira, koji su već sedam godina sastavni dio ovakvih manifestacija.
Uz to, Noćnjak je poznat i po detaljnim, kvalitetnim i pouzdanim fizikalno-kemijskim i senzorskim analizama maslinovih ulja i sireva, koje vrše certificirani analitičari s područja RH i susjednih zemalja. Ovogodišnje natjecanje koncipirano je tako da se maslinova ulja ocjenjuju u pet zasebnih grupa: u grupi sortnog maslinovog ulja, maslinovog ulja sljubljenih sorti, blagog maslinovog ulja, srednje intenzivnog maslinovog ulja te u grupi intenzivnog maslinovog ulja.
Otvaranje manifestacije započinje u četvrtak 25. ožujka, konferencijom za medije, koja počinje u 12 sati u jednom od hotela Ilirije. U poslijepodnevnim satima istog dana slijedi Svečana skupština maslinarske udruge Orkula, a u povodu pete godine njenog djelovanja. U petak 26. ožujka s početkom u 9.45 sati organiziran prijem za sudionike manifestacije uz nastup Klape Biograd, a za deset sati najavljeno je svečano otvorenje same manifestacije.
Okrugli stol o zadrugarstvu
Za 11 sati najavljeno je otvorenje i razgledanje izložbe te burze maslina i maslinovih ulja, sireva, kruha i kolača od maslinove komine. Tijekom poslijepodneva u Ilirijinim hotelima održavat će se razni stručni skupovi. Prvi započinje u 12 sati, a tema je maslinarstvo, u 16 sati na redu je skup o uljarstvu, a u 17.30 sati o sirarstvu.
U večernjim satima na rivi će biti upriličeno predstavljanje domaćina manifestacije – grada Biograda, zatim kušanje maslinovog ulja kao i roštiljada. Događaj će uveličati nastup klapa i domaćeg KUD-a “Kralj Tomislav”. Za subotu prijepodne predviđen je obilazak obližnjih maslinika pod nazivom “Praktično maslinarstvo”, ali i izlet u biogradsko zaleđe “Putevima Sidrage i Luke”.
Nakon domjenka u prirodi, za 17 je sati zakazan “Olio – gastro – Show” te Okrugli stol o zadrugarstvu. Nakon toga slijedi i najvažniji dio večeri, uručivanje nagrada i priznanja najboljim proizvođačima maslinovih ulja. Očekuje se velik odaziv sudionika kao i dobra posjećenost manifestacije. Tim više što je domaća udruga “Orkula” učinila je znatan iskorak na edukaciji svojih članova, ali i svih maslinara i uljara s područja županije – Oformila je i klub kušača maslinovih ulja u sklopu Udruge te načinila i Pravilnik o fizikalno-kemijskoj i organoleptičkoj analizi djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja.