Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Slovenci naiskap popili sva vina Zadarske županije

Autor: Nenad Marčina

28.02.2010. 23:00
Slovenci naiskap popili sva vina Zadarske županije


Nisam došao prodavati. Došao sam se pohvaliti svojim maslinovim uljem, ponosno je rekao Johan Skroče, vlasnik OPG-a Joskro iz Zadra. – Koruška nema svog vinogorja niti proizvođače vina. Zato ovo predstavljanje može uroditi i poslovnim kontaktima te s vremenom i plasmanom vaših vina na ovo područje, Simon Hribernik, poznati ugostitelj i slovenski vitez vina
– Nisam došao prodavati. Došao sam se pohvaliti svojim maslinovim uljem, ponosno rekao je Johan Skroče, vlasnik OPG-a Joskro iz Zadra.
Da su bili u prigodi govoriti isto ili slično rekla bi i većina vinara s područja Zadarske županije, navlastito oni čija su vina proteklog vikenda predstavljena u slovenskoj pokrajini Koruškoj.
Poziv predstavnicima općine Polača, organizatorima sajma VINCRO, uspješnim vinarima i uljarima Zadarske županije, da se predstave slovenskim ljubiteljima dobre kapljice, podsjetimo, stigao je od Simona Hribernika, vlasnika prestižnog ugostiteljstva Brančurnik s tradicijom dužom od 300 godina. Istoimena gostiona smještena je u podnožju Alpa, tik uz cestu između gradića Prevalja i Ravna na Koroškem, u slovenskom dijelu regije Koruška, svega 10-ak kilometara udaljena od Bleiburga u austrijskom dijelu Koruške.
Doček uz pjenušac
Brančurnik raspolaže sa svim ugostiteljskim sadržajima, apartmanima, velikom i malom dvoranom te vinskim podrumom pogodnim za organiziranje degustacija.
– Imamo iskustva jer smo dosad organizirali više uspješnih predstavljanja i degustacija slovenskih vinogradara i vinara, rekao nam je Hribernik.
Kao vlasnik “restorana s potpisom” ovaj slovenski ugostitelj ugledni je član i Europskog reda vinskih vitezova Austrije, konzulata za Korušku.
Dvadesetak članova naše delegacije, koju je predvodio polački načelnik Viktor Prtenjača, Hribernik je dočekao raširenih ruku s vrhunskim pjenušcem u “starinskoj” vinoteci svog ugostiteljstva Brančurnik.
– Želim vam ugodan boravak i uspješno predstavljanje, rekao je Simon nazdravivši gostima iz Hrvatske, među kojima je bila i Katarina Perajić, prva vinska Kraljica Zadarske županije. Na “pravom mistu u pravo vrime” i ovaj put našli su se i
sveučilišni profešur Ante Kolega Bage, urednik našeg priloga Plodovi zemlje i mora, Nedjeljko Jusup, neizbježni magistar agronomije Marijan Tomac…
Kraljica vina od jabuka
Nakon razmjenjenih zdravica s načelnikom Prtenjačom, Hribernik je za našu delegaciju priredio tradicionalnu korošku večeru, a da sve bude na razini pridružili su se i tamošnji dožupan Danilo Vute, vijećnik Franc Juričan i drugi uglednici iz koruškog javnog života. Sutradan smo imali prigodu upoznati i tamošnju kraljicu jabučnog mošta Evu Javk Lupša.
– Eva je zapravo naša kraljica vina od jabuka jer Koruška nema svog vinogorja niti proizvođače vina, pojasnio je Simon Hribernik.
Zato ovo predstavljanje može uroditi i poslovnim kontaktima te s vremenom i plasmanom vaših vina na ovo područje, istaknuo je Hribernik.
Darivajući predstavnike prigodnim darovima Hribernika je nadopunio dožupan Vute, podsjetivši najprije da dosta Slovenaca s područja Koruške ljetuje na hrvatskoj obali.
– Ovakve manifestacije, zacijelo ih mogu privući još više, osobito na turistička područja zadarske regije. Nadam se da naše mišljenje dijele i turistički djelatnici Zadarske županije, rekao je dožupan Vute.
Spomenik ljudskom radu
Uzvraćajući darove slovenskim uglednicima polački načelnik Viktor Prtenjača predstavio je najprije općinu kojoj je na čelu, istaknuvši pritom da ovakav marketing može samo koristiti našim vinarima da njihova vina upoznaju i potrošači u susjednoj nam Sloveniji.
Uslijedilo je ugodno druženje, uz dobre zalogaje, gutljaje i dalmatinsku pismu koju su predvodili majstori svog zanata – Davor Perić i njegova klapa.
Sutradan, u petak ujutro, izaslanstvo općine Polača odalo je počast nevino nastradalim Hrvatima na Bleiburskoj poljani i Križnom putu. Nakon toga hrvatska ekspedicija posjetila je rudnik olova u Mežici iz 16. stoljeća koji je nakon gašenja pretvoren u muzej i smatra se jednom od najatraktivnijih tamošnjih turističkih destinacija.
– Uz rudnik, koji je stvarno spomenik ljudskom radu, posebno nas se dojmilo turističko selo Šentanel ponad Prevalja, komentirao je Johan Skroče.
I, tako malo pomalo približavao se središnji događaj – predstavljanje vina, ulja, sira, pršuta, sira i drugih delicija s područja Zadarske županije. Naravno, uz riblje specijalitete koje su za ovu prigodu pripremili slovenski domaćini. A, tko bi svemu tome odolio?!
Sve za vino, ribu i dalmatinsku pismu
Stvarno, punih 15 minuta prije zakazanog početka (19 sati),
sva mjesta u velikoj dvorani poznatog ugostiteljskog objekta Brančurnik, bila su popunjena.
– Tražila se i rezervacija više, kaže Hribernik. Razumljivo, jer kako je u uvodu u ovaj događaj rekao prvi moderator Nedjeljko Jusup, dobro vino i dobra spiza najbolje zbližuju ljude.
Imao je pravo, jer ozračje je ubrzo postalo veselo. Dobar zalogaj, gutljaj vina, dalmatinska pisma…
U degustacijama koje je moderirao poznati agronom Marijan Tomac, predstavljena su vina Mladena Anića iz Smilčića, Bože Bačića iz Podgrađa, Zlatka Kaštelanca iz Polače, vinarija Benkovac, Željka Vrsaljka iz Nadina i Krešimira Dražine iz Pristega. Uljare je predstavljao Johan Skroče. Vina i ulje sljubljivana su sa sirom Denisa Orlovića iz Budaka i pršutom, pancetom i šokolom Tankerkomercove pršutane Posedarje.
– Jedinstven doživljaj, komentirao je poznati novinar TV Slovenije Marijan Jerman, inače ekspert za ratove na Balkanu, ali i veliki ljubitelj dobre kapljice. Točka na “i” bila je izbor dame večeri, a i vina je ubrzo nestalo. Popilo se puno više od 100 boca, a zadnju, i to “Asseriu” vinara Bože Bačića iz Pograđa iskapili su profešur Ante Kolega Bage i društvo vijećnika Franca Juričana.
Sve u svemu – Slovenci su guštali i naiskap popili sva, za ovu prigodu, ponuđena vina Zadarske županije.


Prtenjača: Tržište za naše vino i ulje


Danas, sutra možda se baš u Koruškoj otvori tržište za vino, ulje, sir i druge proizvode s našeg područja. A, ako ništa drugo, Slovenci iz Koruške koji ljetuju na našem moru, od sada će znati da u našim restoranima, gostionama i konobama, mogu naći i vina s benkovačkog i stankovačkog vinogorja, kaže polački načelnik Viktor Prtenjača.




 


Vođene degustacije


U prestižnom restoranu Bračurnik u podnožju Alpa, u slovenskom djelu regije Koruška, uz moderaciju agronoma Marijana Tomca uživalo se u vinu Trebiano toscano, vinara Zlatka Kaštelanca, šampionu VINCRO-a Polača 2009. Vinarija Benkovac predstavila se sa Sirachom i benkovačkim Roseom. Mladen Anić iz Smilčića, vlasnik moderne vinarije „Figurica” s vinom Cuvee. Krešimir Dražina iz Pristega s bijelim vinom Krešimir. Božo Bačić iz Podgrađa svojim vinom Asseria – dobitnikom zlatne medalje za kvalitetu proizvoda na ovogodišnjoj Sabatini u Trogiru.
Johan Skroče, vlasnik tvrtke JOSKRO d.o.o. s ekstra djevičanskim uljem, mendulama u cukru, inćunima u maslinovom ulju… Vina i ulje sljubljivana su sa sirom Denisa Orlovića iz Budaka i pršutom, pancetom i šokolom Tankerkomercove pršutane Posedarje.