Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Torcida Pakoštane proslavila 99. rođendan Hajduka

Autor: Velimir Brkić

28.02.2010. 23:00
Torcida Pakoštane proslavila 99. rođendan Hajduka

Foto: Velimir BRKIĆ



U povodu proslave 99. rođendana voljenog kluba HNK Hajduk Split klub navijača Torcida Pakoštane na mjesnom groblju je u subotu kasno poslijepodne na dostojanstven način prepun iskrenih emocija u znah zahvalnosti otvorio spomen obilježje torcidaškoj legendi ovog kraja, rano preminulom Anti Juričinu Aši (1957. – 2006.), inicijatoru i jednom od osnivača pakoške Torce.
U nazočnosti Ašine majke Milenke, brata Vinka i rodbine uime pakoške Torcide vijenac je položilo i svijeću zapalilo izaslanstvo predvođeno Mirkom Šilešom, doživotnim počasnim predsjednikom Torcida Pakaštane. Izaslanstvo splitske Torcide je predvodio tajnik Stipe Lekić.
– Naš Ante Ašo imao je tri velike, iskrene životne ljubavi – kao istinski junak Domovinskog rata nadasve je volio svoju domovinu, slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Kao pomorac imao je neizmjernu ljubav prema moru. Treća ljubav je bila neograničena, vječna ljubav prema voljenom “majstoru s mora”, splitskom, našem Hajduku, istaknuo je u svom emotivnom govoru Sileš pošto je poručio: “Poslije Ašine prerane smrti Pakoštane više nije isto”.
Inače, Torcida Pakoštane doživljava svoje zvjezdane trenutke. Lokalpatriotizam i vjernost “biloj boji” nikada nisu bili upitni, a posebnost ove grupe su tradicionalne spektakularne proslave uz neizostavne bengalke i karusel. U Pakoštanima se okupilo 80-ak  torcidaša, a dosta njih ne propušta nijednu Hajdukovu utakmicu, igrala se na Poljudu ili gostujućim terenima. Posebni gosti proslave bili su predstavnici torcidaša iz Splita.
Cile Pakoštane dišu za Hajduk. Nama je Hajduk marenda, ručak i večera, uvjeravali su nas nazočni torcidaši.
“Slavi majko Dalmacijo, slavi sina svoga jedinog…”, odjekivalo je uz bogat stol na prigodnom domjenku kod još jedne legende, kod Šime. A kako je noć odmicala, tulum se uz kapljicu-dvije pretvorio u nezaboravnu feštu s dobrom spizom, urnebesnom navijačkom pjesmom i, naravno, lijepim ženama, nakon čega se zaključio, a što drugo, nego: “Hajduk živi vječno!”