Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Putu Murata izgorio stan

28.02.2011. 23:00
Na Putu Murata izgorio stan


Srećom, nitko od stanara nije ozlijeđen kada je jutros oko 10.35 sati izbio požar u stanu na četvrtom katu zgrade u ulici Put Murata 3d na zadarskom Višnjiku. Riječ je o stanu površine oko 56 metara četvornih, a u trenutku sukljanja vatre u stanu su se nalazila jedna mlađa i dvije starije osobe.
– Čim sam čuo viku i zapomaganje istrčao sam iz stana na hodnik. Vidio sam kako dim suklja iz stana Nenada Francetića. Odmah sam pozvao 112, koji su minutu-dvije prije mene, dobili poziv od jedne mlade stanarke zgrade – sav u šoku ispričao nam je prvi susjed ispod izgorjelog stana, Tomislav Bašić, inače i predstavnik stanara ulaza 3d na Putu Murata.
– Još nisam bio niti potpuno odjeven kad sam uzeo protupožarni aparat i ušao u plamteći stan, pokušavao sam ugasiti požar i spasiti što se spasiti može. U tom trenutku nisam mislio na ugrožavanje vlastitog života već kako spasiti žive ljude, svoje sustanare i susjede u zgradi. Od gustog dima nije se vidio ni prst pred nosom. Izvukli smo stanare koji su bili gotovo potpuno crni od dima. Više se ništa nažalost, nije moglo učiniti – dodao je Tomislav Bašić.
– Mlada stanarka još sva u šoku kroz plač je tek uspjela reći da je najprije čula neko pucketanje u televizoru, da se zaiskrilo nakon čega je buknuo plamen i odjedanput zahvatio namještaj. Pokušala ga je ugasiti ali, nažalost, nije uspjela – prepričao je neustrašivi Bašić naglašavajući kako se mlada žena, osim što je pretrpjela veliki šok, još “nagutala” opasnog dima zbog čega nije u stanju dati razgovarati s novinarima.
Usprkos otežanom pristupu zgradi zbog brojnih parkiranih automobila vatrogasci su vrlo brzo stigli na mjesto događaja te uiz pomoć cisterne i auto-ljestava stavili požar pod kontrolu.
– Da ne bismo napravili još veću štetu i sasvim uništili i stanove ispod požarišta, odmah po dolasku smo gasili s pet vatrogasnih aparata. Iako smo imali cisterne s ukupno sedam tisuća litara vode tek pri samom kraju gašenja, kako bi sasvim ugasili požar, upotrijebili smo vodu – objasnio je  voditelj akcije gašenja, vatrogasac Tome Mrkić, a njegov šef Željko Šoša nam je zbrojio “zbrojio” štetu.
– Stan je u potpunosti crn od čađe. U potpunosti je izgorjela jedna prostorija sa svim interijerom, prozori s roletnama te električna instalacija – rekao je Šoša.
Sam požar, vatru, sukljanje gustog dima i samu vatrogasnu akciju gašenja sasvim nemoćno je pratilo zasigurno stotinjak stanara i znatiželjnika.
– Hvala Bogu da je prošlo bez žrtava, iako mi je u potpunosti izgorio veliki prozor s roletnama, klima uređaj na pročelju stana i zacrnio stan – to je u ovoj nesreći obitelji Francetić – ipak najvažnije – zaključio je Tomislav Dokoza, vlasnik stana iznad izgorjelog.
Na mjestu događaja očevid su obavili inspektori PU zadarske, a koliko je doista velika šteta tek će se utvrditi.