Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Plinacro otvara nove plinske puteve

28.02.2011. 23:00
Plinacro otvara nove plinske puteve


Tvrtka Plinacro d.o.o., koja radi plinofikaciju Zadarke županije, uz to što uspješno upravlja transportom prirodnog plina nacionalnim plinskim transportnim sustavom, zadužena je i za daljnji razvoj, izgradnju i modernizaciju hrvatskoga plinskoga transportnog sustava. Tvrtka planira ući na nova tržišta južne Europe


Operator plinskoga transportnog sustava Republike Hrvatske – državna kompanija Plinacro d.o.o. i međunarodna kompanija The Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) sa sjedištem u švicarskome mjestu Baar u petak 25. veljače 2011. godine u Bruxellesu su potpisale Memorandum o razumijevanju i suradnji na području Jugoistočne Europe (South East Europe MOUC).
 U ime tvrtke Plinacro d.o.o. Memorandum o razumijevanju i suradnji na području JI Europe potpisao je predsjednik Uprave Jerko Jelić Balta, dok je u ime The Trans Adriatic Pipeline AG (TAP) potpisnik Memoranduma bio Kjetil Tungland, generalni direktor projekta TAP.
Iako obje kompanije, i Plinacro i TAP već sada podupiru sigurnost opskrbe i diversifikaciju izvora plina u regiji, trogodišnji će sporazum objema tvrtkama omogućiti dodatno usklađivanje svojih aktivnosti te razmjenu tehničkih informacija.
Hrvatski operator transportnog sustava – tvrtka Plinacro d.o.o., koja radi plinofikaciju Zadarske županije, uz to što uspješno upravlja transportom prirodnog plina nacionalnim plinskim transportnim sustavom, zadužena je i za daljnji razvoj, izgradnju i modernizaciju hrvatskoga plinskoga transportnog sustava. Tvrtka planira ući na nova tržišta južne Europe te je jedan od idejnih začetnika i pokretača projekta izgradnje Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) čiji je cilj veća energetska sigurnost i ekonomska dobrobit kako Republike Hrvatske tako i cijele regije.
U skladu s uvjetima iz nedavno potpisanog Memoranduma o razumijevanju i suradnji na području Jugoistočne Europe, dvije će kompanije osnovati zajedničku radnu skupinu koja će proučiti sva područja moguće buduće suradnje, od usklađivanja cjelokupnih terminskih planova i razmjene korisnih iskustava do omogućavanja međusobnog razumijevanja tehničkih zahtjeva svakog od ova dva projekta.
Nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju i suradnji na području Jugoistočne Europe Kjetil Tungland, generalni direktor projekta TAP istaknuo je kako će oba projekta, i TAP i IAP znatno pridonijeti budućoj energetskoj opskrbi Europe, a posebice regije jugoistočne Europe.
– U ovako važnom trenutku razvoja svakog projekta potrebno je pronaći najbolje načine međusobne suradnje. Zadovoljni smo potpisivanjem ovog sporazuma te se nadamo napretku u ostvarenju zajedničkih ciljeva, kazao je Tungland.
Jerko Jelić Balta, predsjednik Uprave Plinacra tom je prigodom izjavio kako je poboljšanje pouzdanosti i diversifikacije opskrbe prirodnim plinom jugoistočne Europe glavni strateški imperativ ove regije.
– Ostvarenje te ambicije zahtijeva obostrano razumijevanje, suradnju i podršku. Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju i suradnji ključan je događaj u tom procesu te pruža okvir za usklađivanje budućih međusobnih aktivnosti i razmjene informacija na obostranu korist dviju kompanija, naglasio je Jelić Balta.