Zadar suprotnost svima

Slika korisnika admin
tiz_stanovi_graditeljstvo_stanogradnja2
A. SITNICA
Dovršetak kompleksa TIZ-a sigurno je značajno doprinio ovim brojkama

Državni Zavod za statistiku  iznio je brojke izdanih odobrenja za građenje u 2010.  godini kod svega i svih osim  kod Zadra.

U 2010. izdano je 10.087  odobrenja za građenje, što je  za 14,1% manje nego u 2009.

Za izdana odobrenja za  građenje u 2010. predviđena  je vrijednost radova u iznosu  od 29,636.903 tisuće kuna, što  je za 8,0% manje nego u 2009.  Sve je to predviđeno i očekivano s obzirom na razmjere  krize koja potresa Hrvatsku.  Iako je već lani pad bio drastičan on je očito nastavljen.

Prema izdanim odobrenjima za građenje u 2010., predviđeno je građenje 13.378 stanova, što je za 21,4% manje  nego u 2009.

U 2010.:

- prema vrstama građevina,  85,5% odobrenja izdano je za  zgrade, a 14,5% za ostale  građevine

-  prema vrstama građenja,  79,8% odobrenja izdano je za  novogradnju, a 20,2% za rekonstrukcije.

Neshvatljivi Zadar

No, nasuprot ovim sasvim  očekivanim rezultatima iz  iščitavanja podataka po županijama Zadranin ne može ne  ostati zatečen unatoč  upućenosti u ovdašnje prilike.  Naime, zvuči nevjerojatno da  je broj i površina građevinskih  zahvata na području Hrvatske  najveća u Zagrebu, a da ga  slijedi - Zadarska županija?!

Ukupna vrijednost  građevinskih radova za koje  su u 2010. izdana odobrenja  iznosi dakle, 29,6 milijardi kuna i odnosi se na 10.000 objekata odnosno 13.378 stanova, a sve zajedno obuhvaća  oko 3,5 milijuna četvornih  metara. U Zadarskoj je županiji pokriveno odobrenjima  280.256 četvornih metara gradnji s 1.585 stanova.

 Splitsko-dalmatinska županija ima odobreno 244.575  četvornih metara gradnji odnosno 1.149 stanova, Primorsko-goranska 272.000 metara  s 1.561 stanom, odnosno Istra  277.000 četvornih metara s  1.082 stana. Sve druge je bespredmetno uspoređivati jer  daleko zaostaju. Zagreb je  naravno s oko 930.000 četvornih metara razumljivo svima nedostižan jer je o odnosima veličina besmisleno  govoriti.

Nemoguće je jednostavno i  nedvosmisleno utvrditi u  čemu je ova nevjerojatna snaga zadarskih gradnji. Manje,  više je vidljivo da i zadarski  građevinarci i "nekretninaši"  muke muče s prodajom novizgrađenih stanova, ali je  njihov broj u gradnji najveći u  zemlji i nadmašuje daleko  snažnije i razvijenije sredine.

 Dokle

Kada su u pitanju vrijednosti građevinskih radova  onda je ova slika malo  ublažena, no i u tom gledanju  Zadarska županija ostaje neobjašnjivo snažno pozicionirane. Naime, od 29,6 milijardi  osim oko 4,5 milijardi vrijednosti građevinskih radova  (prema izdanim odobrenjima) u samom Zagrebu Zadar  se nadmeće sa svima ostalima  sa svojih 2,5 milijardi. Splitsko-dalmatinska županija je  iznimno veća od Zadarske te  je na 2,65 milijardi, Istra na  2,49, a Primorsko-goranska  na 2,54 milijarde.

Valja nam kazati i kada je u  pitanju vrijednost radova u  Zadarskoj županiji sa 1,1 milijardu predviđena infrastruktura, no i kod Splitsko-dalmatinske je ista situacija. Odnosno vraćamo se na fenomen  - stanova. Njih se, dakle na  ovom području gradi simbolično više nego u riječkoj regiji, ali i drastično više nego u  većim i razvijenijima, Splitsko-dalmatinskoj i Istarskoj  županiji.

 Naravno, postavlja se pitanje, a temeljeno na činjenici  muke s prodajom stambenih  objekata i ovdje kao i drugdje  u državi odakle ovdašnjim investitorima snaga da izdrže u  takvim nemogućim uvjetima i  do kada ona može trajati?!

Neupitno je da Zadrani nose ljubav za svoj kraj. I da se  valja i pohvaliti. No prilike su  daleko od onih od pred dvije -  tri godine kada je cijela zemlja  tepala Zadru a Zadrani ipak  proživljavali put ka boljem  životu. Zbog toga umjesto argumenta za samohvalu sadašnje pokazatelje mnogi gledaju s nevjericom i u čudu  traže analitičke podatke koje  bi učinile razumljivim ove  brojke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno