Zadrani predali 16.000 prijava manje nego lani

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
U zadarskom Područnom uredu Porezne uprave jučer bez gužve

Jučer, zadnjeg dana za predaju prijava poreza  na dohodak, u Područnom  uredu Porezne uprave Zadar,  gužve nisu bile ni približne  onima od prethodnih godina.  Štoviše, prijavu se moglo odnijeti direktno na šalter ili tek  u ponekom slučaju pričekati  koji trenutak da prijavu preda  osoba ispred.

Kako doznajemo od pročelnika Vjekoslava Jurline, do  jučer u 13 sati u Područnom  uredu Porezne uprave Zadar  zaprimljene su 25.482 godišnje prijave poreza na dohodak za 2010. godinu. Riječ je o  čak 16 tisuća prijava manje  nego lani kada je zaprimljena  ukupno 41.401 prijava poreza  na dohodak za 2009. godinu.

Odaziv slabiji 40 posto

- S obzirom na to da se  prijave zaprimaju danas do 19  sati i da će dio biti poslan  poštom, ne možemo dati  točan podatak o ukupnom  broju zaprimljenih godišnjih  prijava poreza na dohodak za  2010. godinu, napomenuo je  Jurlina. 

U svakom  slučaju, broj prijava je gotovo 40  posto manji nego  lani, a ovaj se postotak u nekoliko  zadnjih sati za  prijavu sigurno  neće drastično  smanjiti.

Uzrok smanjenog interesa za  predajom poreznih prijava treba  potražiti u ukidanju određenih  poreznih  olakšica. Naime,  sve olakšice koje  su vrijedile za  2009. vrijede samo za prvih šest  mjeseci 2010. godine, a sukladno  Izmjenama i dopunama Zakona  o porezu na dohodak, koji je  na snagu stupio 1. srpnja 2010.  godine. Očekuje se da će  država zahvaljujući novom zakonu ove godine na povratu  poreza  uštedjeti oko milijardu  kuna.

Podsjetimo da se porezne  olakšice koje su ukinute od 1.  srpnja prošle godine odnose  na uplaćene premije životnog  osiguranja s obilježjem štednje, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja, dopunskog,  dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja. Odnose se  i na stvarne troškove zdravstvenih usluga u Republici  Hrvatskoj za vlastite potrebe,  kao što su liječnički pregledi,  dijagnostičke i laboratorijske  pretrage, dijagnostički i terapijski postupci, operativni  zahvati, stomatološke usluge,  lijekovi, ortopedska pomagala  i slično. Olakšice se također  ukidaju i za stambene potrebe, a koje podrazumijevaju  kupnju ili gradnju prvog stambenog prostora, održavanje  postojećeg stambenog prostora i plaćenu slobodnu ugovorenu najamninu.

Predati ili ne predati?

Da su se građani pomalo  "ohladili" od predaje poreznih  prijava potvrdio nam je jedan  građanin kojega smo jučer zatekli u Poreznoj upravi.

- Do zadnjeg sam se trena  kolebao hoću li uopće predati  prijavu jer ću ove godine dobiti manje novca nego lani.  Ma što više radiš, manji je  povrat, požalio se Zadranin  koji je želio ostati anoniman.

S druge strane, Mate iz Zadra zadovoljan je iznosom koji će dobiti od povrata poreza.

- Dobit ću jednako koliko i  lani. Naravno da se isplati  predati prijavu. Za svaku se  kunu isplati, stav je Matin.

Pred šalterom smo zatekli i  Tomislava koji je zadnji dan za  prijavu poreza čekao zbog,  kako je rekao, svojevrsnog rituala.

- Takav je red i običaj, pitanje njegovanja tradicije. Poreznu prijavu svake godine  uredno predam zadnjeg dana.   Isplati li se? Svakako da.  Zašto državi dati nešto što joj  ne pripada? Ionako nam uzima previše, rekao je Tomislav.

Spomenimo i da je osim  jučer zadarski Područni ured  Porezne uprave izvanredno  radio i u subotu 26. veljače i to  do 15 sati.

No, kako doznajemo, odaziv građana u subotu je bio loš  te je tog dana zaprimljen iznimno mali broj poreznih prijava.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno