Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Zlatno ulje zemuničkog Doma

28.02.2011. 23:00
Zlatno ulje zemuničkog Doma


Naravno da smo svi u Domu izuzetno ponosni na ovaj ‘zlatni’ rezultat osvojen na toj respektabilnoj manifestaciji na kojoj je sudjelovalo čak 798 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja s ukupno 1.017 uzoraka. Dakako, i na sva priznanja koja smo dosad dobili za naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, kaže Davorka Krnčević, ravnateljica Doma u Zemuniku


Ekstra djevičansko maslinovo ulje iz 530 kilograma plodova maslina iz maslinika Doma za odrasle osobe u Zemuniku na VII. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana koju je proteklog vikenda organizirao Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, dobilo je zlatnu medalju. Ulje je prerađeno u Uljari Nadin Željka Vrsaljka.
Iz mladog maslinika na Gradini
– Naravno da sam svi u Domu izuzetno ponosni na ovaj ‘zlatni’ rezultat osvojen na toj respektabilnoj manifestaciji na kojoj je sudjelovalo čak 798 natjecatelja iz deset mediteranskih zemalja s ukupno 1.017 uzoraka. Dakako, i na sva priznanja koja smo dosad dobili za naše ekstra djevičansko maslinovo ulje, ponosno će Davorka Krnčević, ravnateljica Doma.
Najveće je to dosad dobiveno priznanje za maslinovo ulje iz mladog maslinika na Gradini.
– Ovo je rezultat dugogodišnjeg i ustrajnog rada oko maslina. Prije dvije godine na istoj manifestaciji smo dobili srebrnu, a sad čak zlatnu medalju. To je znak da pratimo trendove u maslinarstvu, kvaliteta ulja iz godine u godinu je sve bolja, govori Krnčević.
Tijekom godina u dvorištu je posađeno oko 180 stabala maslina koja su donirali Općina Zemunik i Grad Benkovac. U plodu je tridesetak maslina.
Destigmatizacija psihički bolesnih
– I ove godine smo izvadili 20 panjeva starih borova pa ćemo posaditi još dvadesetak maslina koje će donirati Općina Zemunik, tako da će ustanova imati 200 stabala maslina, kazala je Krnčević.
Dom za odrasle osobe u Zemuniku još je prošle godine sklopio Ugovor o partnerstvu za zdravlje sa Zadarskom županijom. Kroz taj projekt Zadarska županija promovira zdrav život, a na seminarima s međunarodnim sudjelovanjem sudionicima seminara daruje bocu ulja koje je proizvedeno u Domu Zemunik.
 – Ulje iz Doma Zemunik prošle je godine završilo na stolovima u više zemalja EU, otkriva Krnčević.
Inače, zemunički Dom već nekoliko godina zaredom organizira tradicionalno natjecanje u berbi maslina u koje zajedno s korisnicima Doma sudjeluje i ekipa Zadarskog lista. Protekle godine krajem mjeseca listopada usprkos “pasjem vremenu” natjecalo se šest ekipa u kojima su bila po četiri člana. U “žestokoj” borbi pobijedila je mješovita ekipa gradova Benkovca i Nina predvođena benkovačkim dogradonačelnikom Mirkom Erstićem i stručnom suradnicom za društvene djelatnosti grada Nina prof. Mirjanom Knežević s čak 103 kilograma ubranih maslina.
– Natjecanjem u berbi maslina želi se postići korak naprijed u destigmatizaciji psihički bolesnih korisnika i njihovih radnih sposobnosti, rekla je Davorka Krnčević, dodavši da je u zemuničkom Domu smješteno 150 korisnika, no Dom skrbi i za 250 korisnika kojima pruža svojevrsnu patronažnu njegu i pomoć.