Dogodine rekord - 40.000 kruzerskih putnika!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kruzer2
Filip BRALA
Neke poznate kruzerske agencije otpisale zadarsku luku i zbog manjka turističkih sadržaja

Nakon što je prošle godine Zadar bilježio gotovo stotinu kruzerskih ticanja s rekordnih 18.000 putnika, a s dolascima kruzera i u luku Sali s dodatnih 10,5 tisuća putnika, odnosno ukupno s više od 28.000 turista, ove godine će sve te brojke biti znatno manje, jer će ovamo stići i znatno manje kruzera.

Kruzeri manjih dimenzija

Zasad je najavljeno tek pedesetak dolazaka, a s obzirom na to da je riječ o poslu poznatom dosta ranije, teško da će se u međuvremenu išta promijeniti. Dapače, znalo se događati da se u zadnji čas otkažu neki dolasci. No, premda ćemo govoriti i o razlozima tako slabe kruzerske godine, valja najprije kazati da će iduće, 2013. godina biti vjerojatno rekordna. Kako je trenutačno poznato Lučkoj upravi Zadar, iduće kalendarske godine u Zadar će doći puno veći kruzeri s puno više putnika. Već je najavljen dolazak 40-ak velikih kruzera s 40-ak tisuća turista!

Đoni Štambuk iz Lučke uprave Zadar napominje da se radi o velikim kruzerima, moglo bi se kazati onima od 250 metara dužine pa nadalje. Među ostalim kompanijama dogodine će u Zadar prvi put stići i "Costa Allegra", jedan od kruzera po nedavnoj nesreći nadaleko poznatog talijanskog vlasnika kruzera Costa Cruises. "Costa Allegra" koja nije najveća među kruzerima te kompanije, ima "samo" 188 metara dužine, u Zadar će stići iduće godine u travnju. Ima dubok gaz, čak znatno preko osam metara, što znači da će morati na sidro. Inače, kad je riječ o velikim svjetskim plovećim hotelima što će nas posjetiti dogodine, valja spomenuti da ćemo viđati i kruzere najveće njemačke kompanije Aida Cruises, koja ima većinu plovila s dužinom od preko 250 metara. Ta se kompanija već sada interesirala mogu li uz zadarsku rivu pristajati njezini tako veliki kruzeri i bila je spremna već ove godine u svoje itinerere uključiti Zadar. No, kako Zadar nema tako velikoga prihvatnog prostora, ova kompanija će u ovamo slati kruzere manjih dimenzija. A jedan takav, "Aida Aura" je 205 metara dug i ove će godine Zadar doticati sedam puta s ukupno oko 11.000 putnika.

Mora se kazati da su zbog nedostatnih zadarskih kapaciteta za prihvat velikih brodova ove godine odustale još neke veće kruzerske kuće poput talijanske MSC kompanije, koja ima poznate velike kruzere, koji, primjerice, u Dubrovnik u jednoj sezoni dovezu i do 200.000 putnika!

Sali bez kruzera

Isto tako ne treba tajiti da su neke poznate kruzerske agencije otpisale zadarsku luku i zbog manjka turističkih sadržaja! Upravo to je učinila poznata kompanija Seabourn Crusies, koja je svoje kruzere slala vrlo često u Zadar, lani osobito u Sali. Sali, nažalost ove godine ostaju bez kruzera, bez onoga poznatog "šušura" koji je stvarao dolazak kruzera i od kojega su svi imali koristi, kako nam je svojedobno to kazao bivši načelnik općine Sali dr. Ivo Basioli.

Naime, u Zadru, kao i u još nekim sredinama na našoj obali, dosad nije ništa učinjeno da se organiziranije ostvaruje ova vrsta turizma. Tzv. kruzerska industrija u nas je više-manje spontana, nitko još nije ništa učinio da se osigura turistička ponuda u luci prihvata, da se ovoj vrsti turista ponude kvalitetniji sadržaji, koji bi ih mamili da se iskrcaju s broda i obiđu grad i okolicu gdje bi pronašli zanimljivosti i gdje bi potrošili. Jer, ipak je riječ o turistima s punijim džepovima.

Jedino kvalitetno što je dosad u Zadru učinjeno je napor Lučke uprave Zadar koja je zadnjih godina svojim znanjem i upornošću uspjela staviti Zadar na kruzersku kartu svijeta. Treba otvoreno priznati da je to ostvario ravnatelj Ivica Burić sa svojim malobrojnim suradnicima, čovjek koji će i sada na kraju mandata sudjelovati na najvećem na svijetu sajmu kruzerskoga turizma u Miamiju na Floridi. Jer, poznato je u svijetu, ako nisi bio na ovome sajmu i ponudio svoje kapacitete, nemaš što ni tražiti u kruzerskom poslu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno