Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obnova Gospe od Zdravlja

29.02.2012. 23:00
Obnova Gospe od Zdravlja


U povodu izvođenja radova na crkvi Gospe od Zdravlja u Zadru razgovarali smo s mons. Ivanom Mustaćem, župnikom župe Sv. Stošije.
– Kad je Zadar bombardiran u Drugom svjetskom ratu, onda je teško stradala crkva Gospe od Zdravlja. Bila je porušena skoro u cijelosti, osim dijela oltara gdje se nalazi rotonda uz zvonik. Prije samog Domovinskog rata je crkva obnovljena. Na početku rata je nekoliko granata palo uz crkvu, djelomično ju je oštetilo, potreslo krov i poslije svega toga pojavila se vlaga na zidovima. Onda smo je htjeli djelomično obnoviti, promijeniti limariju, itd. Potom smo došli do zaključka da je potrebno promijeniti kupe i krov na rotondi, što smo i učinili. Postavljena je skela, zatim smo je obojili izvana. Sad ćemo sačekati da se osuši iznutra ono što je bilo izloženo vlagi, pa ćemo je drugu godinu urediti iznutra. Radove je izvodila tvrtka Bino commerce d.o.o. – Zadar. Izvođenje posljednjih radova je trajalo oko mjesec dana, kaže mons. Mustać.
Dodao je da je zadnja obnova crkve Gospe od Zdravlja bila prije dvadesetak godina, odnosno prije Domovinskog rata. Tada su na nju pale granate koje su je dosta rastresle.