Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Palme izvađene ispred Sv. Šime sele na Gradsko groblje

29.02.2012. 23:00
Palme izvađene ispred Sv. Šime sele na Gradsko groblje


Do sad su palme bile u rasadniku tvrtke Nasadi, a doznajemo od direktora te tvrtke, Hrvoja Grdovića, da će se uskoro presaditi na odabranu lokaciju na Gradskom groblju


Uređenje Poljane Šime Budinića i Trga Petra Zoranića od samog početka je obilježeno brigom građana da će betonirani trgovi ostati bez zelenila. Prvo, dijelu građana se nije svidjelo uklanjanje palmi ispred crkve sv. Šime, a ovih dana su na gradilištu glavna tema platane i njihovo široko korijenje.
Što se tiče palmi, udruga Eko Zadar se tada izborila da se one ne sijeku, već da se presade i tako oplemenjuju neke druge javne površine.
Do sad su palme bile u rasadniku tvrtke Nasadi, a doznajemo od direktora te tvrtke, Hrvoja Grdovića, da će se uskoro presaditi na odabranu lokaciju na Gradskom groblju.
Projekt arhitektonskog dvojca Kostrenčić-Krebel predviđa četiri bagrema na Poljani i ispred Novog cafea, a i ostaju dvije velike platane ispred konobe Skoblar.
Upravo se ovih dana radi oko platana.
– Na tom mjestu su se postavljale instalacije. Sad je potrebno okolne zgrade priključiti na nove vodovodne cijevi i nakon toga ćemo pripremiti betonsku podlogu na koju će ići kamen. U tijeku radova je malo oštećen korijen platane, ali ne radi se o bitnom oštećenju koje će imati neke posljedice. Nakon betonske podloge će se definirati novi okviri za platane, kazao je Božidar Brkljača, šef gradilišta iz tvrtke Duca koja je izvođač radova.
To je potvrdila i projektantica Aleksandra Krebel, kazavši da će se malo proširiti otoci s platanama da bi se prilagodili korijenju. Prema projektu, rub tih otoka će služiti kao kamene klupe u hladovini platana s pogledom na arheološka nalazišta pod staklenom površinom.
Na rekonstrukciji i konzervaciji arheoloških nalaza, oktagonske kule i gradskih vrata, radi zadarska tvrtka Vado.
Ispred konobe Skoblar ovih dana je pronađen i nastavak bedema prema Dječjem dispanzeru, za koji Jakov Vučić, voditelj arheološkog nadzora na gradilištu, kaže da je bio i očekivan.
– Mi smo znali da je tamo, sad smo ga dokumentirali i zaštitili, a nismo vršili istraživanje da se ne bi oštetilo korijenje platana, pojašnjava Vučić, inače kustos Arheološkog muzeja Zadar.
Za oko tjedan dana bi trebala biti popločana Poljana Šime Budinića, nakon čega slijedi fugiranje i na kraju pregled. Investitor Grad Zadar je objavio i natječaj za sanaciju kolone koja je stara i već duže vremena oštećena.