Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Paravinja traži novog odvjetnika

29.02.2012. 23:00
Paravinja traži novog odvjetnika


Obitelj Bilić jučer se prvi put suočila s Paravinjom, no svjedočili su samo Paravinjinom hladnokrvnom nastupu u kojemu je optužio svog branitelja da je pogodovao tužiteljstvu u podizanju optužnice


Uopće ne znam zašto je podignuta optužnica i vjerovao sam da će ovaj cirkus prestati. Tim je riječima pred sutkinju Županijskog suda u Šibeniku Nives Nikolac jučer istupio Dragan Paravinja (43), optužen za pokušaj silovanja i ubojstvo 17-godišnje drnišanke Antonije Bilić čije tijelo do danas nije pronađeno. U sudnicu je uveden u lisičinama koje su na zahtjev obrane skinute. Na obitelj djevojke za čiju se smrt tereti nije se niti osvrnuo već je hladnokrvno istupio pred sutkinju izrazivši nezadovoljstvo jer mu je odbijen zahtjev za izuzećem suda i prebacivanjem postupka u neki drugi grad, a potom je svog branitelja po službenoj dužnosti Branka Baicu optužio da je pogodovao tužiteljstvu da protiv njega podigne optužnicu.
– Ništa nije učinjeno od onoga što se moglo. Moj branitelj je više radio za vas nego za mene. Želim angažirati drugog branitelja, ali nemam mogućnosti jer me ovdje držite šest mjeseci u izolaciji i otežani su mi kontakti – tužio se Paravinja, na što je Branko Baica zbog iskazanog nepovjerenja od sudskog vijeća zatražio razrješenje s mjesta branitelja po službenoj dužnosti.
Sutkinja Nives Nikolac to je i učinila prekinuvši raspravu i poručivši Paravinji da će mu biti dodjeljen novi branitelj po službenoj dužnosti, a ukoliko želi angažirati odvjetnika po vlastitom izboru neka to učini u najkraćem roku. Paravinja je na koncu dodao i da želi da suđenje bude otvoreno za javnost, no o tome će se odlučivati na sljedećem ročištu.
U sudnici su jučer bili roditelji nestale Antonije Bilić, Mile i Milka, te njene sestre Ana i Katarina. Vidno potreseni mirno su pratili raspravu, a sestra Ana u jednom je trenutku i zaplakala. Po izlasku iz sudnice nisu imali komentara. Mile Bilić tek je kazao kako nije očekivao da će rasprava završiti na ovaj način. Odgoda početka suđenja za njih je produljivanje agonije jer se nadaju da će se tijekom postupka otkriti što se dogodilo nakon što je Antonija Bilić 7. lipnja 2011. godine stopirala te ušla u kamion Dragana Paravinje, u kojemu su pronađene njene vlasi kose i kapi krvi. Paravinja je nakon uhićenja priznao krivnju rekavši da je njeno tijelo bacio u jezero Brljan na rijeci Krki, a potom je sve porekao. Na jučerašnjem ročištu o tome se nije izjašnjavao, niti je u ijednom trenutku spomenuo Antoniju Bilić.
Novo ročište najvjerojatnije će se održati za dvadesetak dana koliko je, procjenjuje se, potrebno vremena da Dragan Paravinja nađe novog branitelja i pripremi obranu.
Na upit misli li da Paravinja namjerno pokušava odugovlačiti s postupkom, odvjetnik obitelji Vinko Ljubičić, izjavio je da ne bi dovodio u pitanje njegovo pravo na bilo kakvo korištenje zakonom propisanih načina obrane. “Neka bude sve zakonito, po propisima, i neka se postupak provede što je moguće žurnije”, rekao je Ljubičić.
Paravinjin dojučerašnji branitelj Branko Baica istaknuo je da je svoju dužnost obavio u njegovom najboljem interesu, ali da je Paravinja izrazio želju da sam odabere branitelja pa je sudu “neki razlog morao navesti”.