Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Snižen PDV na dječju hranu, a pravilnik tek u pripremi

29.02.2012. 23:00
Snižen PDV na dječju hranu, a pravilnik tek u pripremi


“U tijeku je izrada pravilnika kojim će biti regulirana ta pitanja” – stoji u kratkom odgovoru Ministarstva financija našem listu, upitanog koje proizvode trgovci mogu pojeftiniti zbog uvođenja snižene stope PDV-a od deset posto, odnosno kako od danas trgovci trebaju postupati. Podsjetimo, trgovci se žale kako do sada nisu dobili nikakav provedbeni propis koji bi im točno specificirao što je to dječja hrana, i što sve, odnosno da li baš sve ulazi u kategoriju dječje hrane, masti i ulja, na koje će se, jednako kao i na bijeli šećer, obračunavati PDV od deset posto. Određeni dio trgovaca dobio je specifikaciju od svojih dobavljača, no i u njoj se dobavljači ograđuju od eventualnih pogrešaka budući da provedbeni propis tek treba biti donesen. Drugim riječima, izmjene Zakona o PDV-u danas su stupile na snagu, no još nema provedbenog propisa koji će razjasniti detalje. Kako se može čuti među dijelom, ponajviše malih trgovaca, oni čak nisu dobili niti specifikacije od svojih dobavljača, niti su im dobavljači dužni to poslati. Posao je države, kažu nam, jasno im reći što je to dječja hrana.
Dok se pravilnik ne donese, trgovci će se, kako najavljuju, ravnati po specifikacijama koje su dobili od dobavljača ili po vlastitom nahođenju, ukoliko specifikacije nemaju, dok im ne dođu novi računi dobavljača, na kojima će se vidjeti koji su PDV oni ukalkulirali.
Kako napominje Sanja Smoljak Katić, predsjednica Udruge trgovine pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca, i udruga je tražila pojašnjenja od zakonodavca, posebno specifikaciju “dječje hrane”, no nisu je dobili, niti ih se, kako su to tražili, zvalo u tim koji radi na izradi pravilnika.