Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Švedska lekcija

29.02.2012. 23:00
Švedska lekcija


U prijateljskoj nogometnoj utakmici u Zagrebu je reprezentacija Švedske svladala Hrvatsku sa 3:1 (1:1) te su u četvrtom međusobnom dvoboju uspjeli ostvariti prvu pobjedu. Strijelci za Švedsku bili su Ibrahimović (13-11m) i Larsson (47, 69), dok je jedini pogodak u švedskoj mreži završio nakon autogola Jonasa Olssona (44). Prvo poluvrijeme obilježile su katastrofalne pogreške i nedostatak gol-šansi. Prvu prigodu imali su Šveđani u 9. minuti nakon što se Pletikosa pred golom poigravao sa Elmanderom i sreća je da se gostujući napadač nije bolje snašao.  No, druga loša reakcija našeg vratara ipak je kažnjena. Pletikosa je u 13. minuti zakasnio u istrčavanju i neoprezno je srušio Elma, pa je sudac dosudio 11-erac za goste, a siguran realizator najstrože kazne bio je Zlatan Ibrahimović. Hrvatska je uspjela poravnati u 44. minuti zahvaljujući poklonu braniča Jonasa Olssona, koji je dugu loptu upućenu prema Oliću zahvatio glavom te je prebacio svog vratara. Hrvatska je u prvom dijelu samo dva puta zaprijetila vrataru Isaksson. U 11. minuti Srna je izveo slobodan udarac sa dvadeset metara iskosa, ali točno u švedskog golmana, a šest minuta kasnije slobodan udarac s lijeve strane izveo je Rakitić, ali je Ćorluka u skoku bio trunku prenizak.
 Treba napomenuti i da je u 28. minuti ozlijeđenog Ćorluku zamijenio Pranjić. U drugo poluvrijeme obje su reprezentacije ušle sa tri izmjene. Kod Hrvatske umjesto Dujmovića, Mandžukića i Olića u igru su ušli Jelavić, Eduardo i Niko Kranjčar.  No, već u 47. minuti ponovno smo bili u zaostatku, a strijelac je bio napadač Sunderlanda Larsson, koji je u igru ušao u drugom poluvremenu. Glavninu posla obavio je Ibrahimović, koji se probio po lijevoj strani, te je asistirao za Holmena čiji je udarac Pletikosa odbio, ali na loptu je natrčao Larsson pospremivši je u mrežu. Najbolji hrvatski igrač na večerašnoj utakmici Ivan Rakitić je u razmaku od tri minute dva puta odlično pucao, u 55. je iz slobodnjaka sa 20 metara ciljao “rašlje”, ali lopta je prošla tik uz vratnicu, a malo kasnije je njegov volej sa vrha 16-erca obranio Isaksson.
 U 69. minuti ponovno odlična akcija Ibrahimovića i Larssona. Ibrahimović je asistirao, a Larsson je bio egzekutor za vodstvo Švedske 3-1.  Posljednju priliku Hrvatska je imala u 78. minuti. Nakon ubačaja Pranjića sa desetak metara Jelavić pokušava iz voleja, ali švedski igrači uspijevaju blokirati.
Pred kraj utakmice lijepi potez hrvatskih navijača, koji su pljeskom ispratili najboljeg igrača Švedske Zlatana Ibrahimovića, kojeg je u 86. minuti zamijenio Hysen.


HRVTSKA-ŠVEDSKA 1:3


ZAGREB – Stadion Maksimir. Gledatelja 10.000. Suci:  Mitja Žganec (Slovenija). Strijelci 0:1 Zlatan Ibrahimović (13-11m), 1:1 Jonas Olsson (44-autogol), 1:2 Sebastian Larsson (47′), 1:3 Sebastian Larsson (69′)
HRVATSKA: Pletikosa, Vida, Schildenfeld, Šimunić,  Ćorluka, Srna, Dujmović, Modrić, Rakitić, Mandžukić,  Olić. Još su igrali: Kranjčar, Eduardo, Jelavić, Vukojević
ŠVEDSKA: Issakoson, Granqvist, Mellberg, M. Olsson,  J. Olsson, S. Larsson, Elm, Källström, Toivonen, Ibrahimović, Elmander. Još su igrali: S. Larson, Holmen,  Guidetti, Bajrami, Hysen.




Izjavili su


Slaven Bilić
– Igrali Šveđani su čvrsto,  kompaktno, organizirano, s  brzim izletima prema naprijed. U prvom dijelu smo  igrali dobro, bili smo opasni  u prekidima, preko krila, ali  u drugo poluvrijeme smo  pali. Pogotovo nakon drugog, a posebno nakon  trećeg pogotka. Okupljanje  je bilo dva dana prije, imali  smo i nekih sponzorskih  obaveza i nismo bili na pravom nivou. Što je utakmica  išla kraju postajali smo sporiji, tromiji, lošiji od  Šveđana. Morat ćemo obavezno podignuti i fizičku  spremu.
Domagoj Vida
– Bili su Šveđani bolji, brži  agresivniji. Mi nismo bili pravi. Moramo pronaći greške i  u idućim utakmicama to ispraviti da budemo pravi na  Euru. Ovo je ipak prva utakmica u ovoj godini i ne treba ovo doživljavati tragićno.
Ivan Rakitić
– Odigrali smo lošu utakmicu, bili smo mutavi. Probali  smo igrati, a oni su nas  čekali i iskoristili su svoje  prilike. Moramo biti ipaku na  Europskom prvenstvu pravi.
Zlatan Ibrahimović
– Ovo je bila dobra utakmica. Igrali smo protiv dobre momčadi, dobili smo, ali  ipak ovo treba smatrati samo dobrom pripremom. Nadam se da ćemo i nastaviti  igrati ovako dobro. Teško je  prognozirati što će biti na  Europskom prvenstvu, ali  nadam se da ćemo ići što  dalje.